Bašić, Meho

Link to this page

Authority KeyName Variants
dc482c34-ec0b-48a8-b816-bc9eedec09ac
  • Bašić, Meho (4)
Projects

Author's Bibliography

Uporedna analiza odabranih parametara kvaliteta kulena na tržištu Bosne i Hercegovine

Keran, Emsad; Mahmutović, Hava; Baltić, Branislav; Bašić, Meho; Tasić, Aleksandra; Pećanac, Biljana; Nedić, Drago

(Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske, 2022)

TY  - CONF
AU  - Keran, Emsad
AU  - Mahmutović, Hava
AU  - Baltić, Branislav
AU  - Bašić, Meho
AU  - Tasić, Aleksandra
AU  - Pećanac, Biljana
AU  - Nedić, Drago
PY  - 2022
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2959
AB  - Кулен је један од најквалитетнијих производа од меса који се сврстава у групу ферментисаних кобасица. Традиционално се производи у домаћинствима као занатски производ, а производи се и у
индустријским условима. За израду кулена користи се квалитетно
свињско месо (бут, плећка) и чврсто масно ткиво (леђна сланина).
Циљ овога рада био је упоредна анализа одабраних параметара квалитета индустријски произведеног кулена различитих произвођача на
тржишту Босне и Херцеговине. Поређени су параметри квалитета три
кулена која су произведена у БиХ, један произведен у Србији и један
у Црној Гори. Просечан садржај воде у кулену био је од 20,55% до
35,09%, масти 33,30-46,89%, протеина 20,63-31,43% и пепела 6,07-
6,37%. У већини случајева поређења утврђена је статистички значајна
разлика између појединих хемијских параметара квалитета узорака
испитиваних кулена. Просечне pH вредности кулена биле су од 5,43
до 5,53, а врeдности активности воде од 0,844 до 0,890. Утврђене
су статистички значајне разлике између просечних pH вредности,
односно просечних вредности активности воде испитивних узорака
кулена пет различитих произвођача са тржишта БиХ.
Укупна просечна сензорна оцена узорка кулена са подручја БиХ
(максимално 20 поена) била је од 12,63 до 16.65, изражена као збир
просечних оцена за спољни изглед (max 1 поен), изглед пресека (маx
2 поена) а мирис, укус, арома, конзистенција и структура (max по 3 поена свака особина). На основу добијених података може да се
закључи да је квалитет кулена на тржишту БиХ веома варијабилан.
AB  - Kulen is one of the highest quality meat products that belong to the
group of fermented sausages. It is traditionally produced in households
as a handicraft product, and it is also produced in industrial conditions.
Quality pork (thigh, shoulder) and firm fatty tissue (back bacon) are
used to make kulen. The aim of this study was a comparative analysis of
selected quality parameters of industrially produced kulen from different
manufacturers in the market of Bosnia and Herzegovina. The quality
parameters of three kulen produced in BiH, one produced in Serbia
and one in Montenegro were compared. The average water content in
kulen was from 20.55% to 35.09%, fats 33.30-46.89%, proteins 20.63-
31.43% and ash 6.07-6.37%. In most cases of comparison, significant
difference was found between individual chemical parameters of the
quality of samples of tested kulen. The average pH values of kulen were
from 5.43 to 5.53, and the values of water activity from 0.844 to 0.890.
Significant differences were found between the average pH values, ie
the average values of water activity of the test samples of kulen from
five different producers from the BiH market.
The total average sensory score of the sample of kulen from BiH
(maximum 20 points) was from 12.63 to 16.65, expressed as the sum
of average scores for external appearance (max 1 point), cross-sectional
appearance (max 2 points) and smell, taste, aroma, consistency and structure (max. 3 points each feature). Based on the obtained data, it
can be concluded that the quality of kulen on the BiH market is very
variable.
PB  - Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske
C3  - 27. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022
T1  - Uporedna analiza odabranih parametara kvaliteta kulena na tržištu Bosne i Hercegovine
T1  - Comparative analysis of selected Kulen quality parameters on the market of Bosnia and Herzegovina
IS  - 277
EP  - 280
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2959
ER  - 
@conference{
author = "Keran, Emsad and Mahmutović, Hava and Baltić, Branislav and Bašić, Meho and Tasić, Aleksandra and Pećanac, Biljana and Nedić, Drago",
year = "2022",
abstract = "Кулен је један од најквалитетнијих производа од меса који се сврстава у групу ферментисаних кобасица. Традиционално се производи у домаћинствима као занатски производ, а производи се и у
индустријским условима. За израду кулена користи се квалитетно
свињско месо (бут, плећка) и чврсто масно ткиво (леђна сланина).
Циљ овога рада био је упоредна анализа одабраних параметара квалитета индустријски произведеног кулена различитих произвођача на
тржишту Босне и Херцеговине. Поређени су параметри квалитета три
кулена која су произведена у БиХ, један произведен у Србији и један
у Црној Гори. Просечан садржај воде у кулену био је од 20,55% до
35,09%, масти 33,30-46,89%, протеина 20,63-31,43% и пепела 6,07-
6,37%. У већини случајева поређења утврђена је статистички значајна
разлика између појединих хемијских параметара квалитета узорака
испитиваних кулена. Просечне pH вредности кулена биле су од 5,43
до 5,53, а врeдности активности воде од 0,844 до 0,890. Утврђене
су статистички значајне разлике између просечних pH вредности,
односно просечних вредности активности воде испитивних узорака
кулена пет различитих произвођача са тржишта БиХ.
Укупна просечна сензорна оцена узорка кулена са подручја БиХ
(максимално 20 поена) била је од 12,63 до 16.65, изражена као збир
просечних оцена за спољни изглед (max 1 поен), изглед пресека (маx
2 поена) а мирис, укус, арома, конзистенција и структура (max по 3 поена свака особина). На основу добијених података може да се
закључи да је квалитет кулена на тржишту БиХ веома варијабилан., Kulen is one of the highest quality meat products that belong to the
group of fermented sausages. It is traditionally produced in households
as a handicraft product, and it is also produced in industrial conditions.
Quality pork (thigh, shoulder) and firm fatty tissue (back bacon) are
used to make kulen. The aim of this study was a comparative analysis of
selected quality parameters of industrially produced kulen from different
manufacturers in the market of Bosnia and Herzegovina. The quality
parameters of three kulen produced in BiH, one produced in Serbia
and one in Montenegro were compared. The average water content in
kulen was from 20.55% to 35.09%, fats 33.30-46.89%, proteins 20.63-
31.43% and ash 6.07-6.37%. In most cases of comparison, significant
difference was found between individual chemical parameters of the
quality of samples of tested kulen. The average pH values of kulen were
from 5.43 to 5.53, and the values of water activity from 0.844 to 0.890.
Significant differences were found between the average pH values, ie
the average values of water activity of the test samples of kulen from
five different producers from the BiH market.
The total average sensory score of the sample of kulen from BiH
(maximum 20 points) was from 12.63 to 16.65, expressed as the sum
of average scores for external appearance (max 1 point), cross-sectional
appearance (max 2 points) and smell, taste, aroma, consistency and structure (max. 3 points each feature). Based on the obtained data, it
can be concluded that the quality of kulen on the BiH market is very
variable.",
publisher = "Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske",
journal = "27. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022",
title = "Uporedna analiza odabranih parametara kvaliteta kulena na tržištu Bosne i Hercegovine, Comparative analysis of selected Kulen quality parameters on the market of Bosnia and Herzegovina",
number = "277",
pages = "280",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2959"
}
Keran, E., Mahmutović, H., Baltić, B., Bašić, M., Tasić, A., Pećanac, B.,& Nedić, D.. (2022). Uporedna analiza odabranih parametara kvaliteta kulena na tržištu Bosne i Hercegovine. in 27. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022
Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske.(277).
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2959
Keran E, Mahmutović H, Baltić B, Bašić M, Tasić A, Pećanac B, Nedić D. Uporedna analiza odabranih parametara kvaliteta kulena na tržištu Bosne i Hercegovine. in 27. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022. 2022;(277):null-280.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2959 .
Keran, Emsad, Mahmutović, Hava, Baltić, Branislav, Bašić, Meho, Tasić, Aleksandra, Pećanac, Biljana, Nedić, Drago, "Uporedna analiza odabranih parametara kvaliteta kulena na tržištu Bosne i Hercegovine" in 27. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022, no. 277 (2022),
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2959 .

Uticaj izvora ulja u ishrani koka nosilja na sadržaj i odnos ω-6/ ω-3 masnih kiselina jaja

Mahmutović, Hava; Memić, Emir; Bašić, Meho; Starčević, Marija; Glamočlija, Nataša; Glišić, Milica; Baltić, Milan Ž.

(2022)

TY  - CONF
AU  - Mahmutović, Hava
AU  - Memić, Emir
AU  - Bašić, Meho
AU  - Starčević, Marija
AU  - Glamočlija, Nataša
AU  - Glišić, Milica
AU  - Baltić, Milan Ž.
PY  - 2022
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2555
AB  - Масти у исхрани људи имају вишеструки значај, посебно онај везан за здравље људи. Оне су извор енергије, носиоци су у мастима растворљивих витамина, значајне су за бројне физиолошке процесе. Бројна истраживања у свету односе се на значај масти за здравље људи. При том се највише пажње придаје односу ω-6/ω-3 масних киселина који је у палеолиту био идеалан (1:1), данас је препоручен 4:1, а стваран у најразвијенијим земљама света 20:1, па и више. На састав и особине масти, па и на однос ω-6/ω-3 масних киселина може да се утиче исхраном животиња. Циљ овог рада био је да се испита утицај ланеног уља (богато ω-3 масним киселинама) на маснокиселински састав јаја. За оглед су формиране две групе кока носиља Isa Brown (обе са по 40 јединки) од којих је контролна гру- па у храни добијала 1,5% сојиног уља, а огледна 1,5% ланеног уља. Оглед је трајао 70 дана, а маснокиселински састав јаја утврђиван је 14., 30. и 70 дана огледа. Садржај ω-6 масних киселина (23,04%) 14. дана огледа био је статистички значајно већи (р<0,01) од садржаја ω-6 масних киселина огледне групе (18,18%). Утврђено је да је 14. дана огледа садржај ω-3 масних киселина контролне групе (2,63%) био статистички значајно мањи (р<0,01) од просечног садржаја ω-3 масних киселина огледне групе (6,35%). Утврђена је и статистички значајна разлика (р<0,01) између односа ω-6/ω-3 масних киселина који је код контролне групе био 8,62:1, а огледне 2,81:1. Просечан садржај ω-6 масних киселина 30. дана огледа у јајима контролне групе био је 21,32%, а огледне 16,69%, а ω-3 масних киселина контролне групе 2,62, а огледне 2,69, док је однос ω-6/ω-3 масних киселина 30. дана био код контролне групе 8,03:1, а огледне 2,43:1. У свим случајевима поређења разлике су биле статистички значајне (р<0,01). Слични резултати утвђени су и 70. дана огледа. Резултати испитивања указују да употреба ланеног уља омогућава добијање јаја са повољнијим односом ω-6/ω-3 масних киселина.
C3  - 27. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (BiH) - Zbornik radova i kratkih sadržaja
T1  - Uticaj izvora ulja u ishrani koka nosilja na sadržaj i odnos ω-6/ ω-3 masnih kiselina jaja
SP  - 289
EP  - 292
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2555
ER  - 
@conference{
author = "Mahmutović, Hava and Memić, Emir and Bašić, Meho and Starčević, Marija and Glamočlija, Nataša and Glišić, Milica and Baltić, Milan Ž.",
year = "2022",
abstract = "Масти у исхрани људи имају вишеструки значај, посебно онај везан за здравље људи. Оне су извор енергије, носиоци су у мастима растворљивих витамина, значајне су за бројне физиолошке процесе. Бројна истраживања у свету односе се на значај масти за здравље људи. При том се највише пажње придаје односу ω-6/ω-3 масних киселина који је у палеолиту био идеалан (1:1), данас је препоручен 4:1, а стваран у најразвијенијим земљама света 20:1, па и више. На састав и особине масти, па и на однос ω-6/ω-3 масних киселина може да се утиче исхраном животиња. Циљ овог рада био је да се испита утицај ланеног уља (богато ω-3 масним киселинама) на маснокиселински састав јаја. За оглед су формиране две групе кока носиља Isa Brown (обе са по 40 јединки) од којих је контролна гру- па у храни добијала 1,5% сојиног уља, а огледна 1,5% ланеног уља. Оглед је трајао 70 дана, а маснокиселински састав јаја утврђиван је 14., 30. и 70 дана огледа. Садржај ω-6 масних киселина (23,04%) 14. дана огледа био је статистички значајно већи (р<0,01) од садржаја ω-6 масних киселина огледне групе (18,18%). Утврђено је да је 14. дана огледа садржај ω-3 масних киселина контролне групе (2,63%) био статистички значајно мањи (р<0,01) од просечног садржаја ω-3 масних киселина огледне групе (6,35%). Утврђена је и статистички значајна разлика (р<0,01) између односа ω-6/ω-3 масних киселина који је код контролне групе био 8,62:1, а огледне 2,81:1. Просечан садржај ω-6 масних киселина 30. дана огледа у јајима контролне групе био је 21,32%, а огледне 16,69%, а ω-3 масних киселина контролне групе 2,62, а огледне 2,69, док је однос ω-6/ω-3 масних киселина 30. дана био код контролне групе 8,03:1, а огледне 2,43:1. У свим случајевима поређења разлике су биле статистички значајне (р<0,01). Слични резултати утвђени су и 70. дана огледа. Резултати испитивања указују да употреба ланеног уља омогућава добијање јаја са повољнијим односом ω-6/ω-3 масних киселина.",
journal = "27. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (BiH) - Zbornik radova i kratkih sadržaja",
title = "Uticaj izvora ulja u ishrani koka nosilja na sadržaj i odnos ω-6/ ω-3 masnih kiselina jaja",
pages = "289-292",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2555"
}
Mahmutović, H., Memić, E., Bašić, M., Starčević, M., Glamočlija, N., Glišić, M.,& Baltić, M. Ž.. (2022). Uticaj izvora ulja u ishrani koka nosilja na sadržaj i odnos ω-6/ ω-3 masnih kiselina jaja. in 27. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (BiH) - Zbornik radova i kratkih sadržaja, 289-292.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2555
Mahmutović H, Memić E, Bašić M, Starčević M, Glamočlija N, Glišić M, Baltić MŽ. Uticaj izvora ulja u ishrani koka nosilja na sadržaj i odnos ω-6/ ω-3 masnih kiselina jaja. in 27. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (BiH) - Zbornik radova i kratkih sadržaja. 2022;:289-292.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2555 .
Mahmutović, Hava, Memić, Emir, Bašić, Meho, Starčević, Marija, Glamočlija, Nataša, Glišić, Milica, Baltić, Milan Ž., "Uticaj izvora ulja u ishrani koka nosilja na sadržaj i odnos ω-6/ ω-3 masnih kiselina jaja" in 27. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (BiH) - Zbornik radova i kratkih sadržaja (2022):289-292,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2555 .

Uticaj izvora ulja u ishrani koka nosilja na proizvodne rezultate

Mahmutović, Hava; Memić, Emir; Bašić, Meho; Tasić, Aleksandra; Rajčić, Antonija; Mitrović, Radmila; Baltić, Branislav M.

(Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske, 2022)

TY  - CONF
AU  - Mahmutović, Hava
AU  - Memić, Emir
AU  - Bašić, Meho
AU  - Tasić, Aleksandra
AU  - Rajčić, Antonija
AU  - Mitrović, Radmila
AU  - Baltić, Branislav M.
PY  - 2022
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2853
AB  - Исхрана кока носиља има значајну улогу за њихово здравствено и
кондиционно стање, као и за производне резултате. Задовољавајући
производни резултати могу да се остваре употребом нутријената који
осигуравају енергетске потребе, потребе у протеинима (аминокисе-
лине), витаминима и минералима. Основна сировина у исхрани кока
носиља је најчешће кукуруз (преко 50%), сојина и сунцокретова сачма,
сточна креда, сточни квасац и премикс (витамини, аминокиселине,
макро и микроелементи). Циљ овог рада био је да се испита утицај
сојиног уља (1,5% К0 група) и замене сојиног уља и дела кукуруза
ланеним уљем (К1 1,5%, К2 3% и К3 4,5%) на производне резултате
кока носиља хибрида Isa Brown (просечна маса на почетку и крају
огледа, просечан прираст, потрошња хране, просечан дневни број
и проценат снешених јаја и просечна маса јаја). Оглед је трајао 70
дана (од 155. до 220. дана старости). Просечна маса кока носиља на
почетку огледа била је уједначена, а на крају огледа била је већа
код К3 групе у односу на остале испитиване групе. Просечан при-
раст био је од 88,50 г (К0) до 114 г (К3 група). Утрошак хране био
је 120,15 г код К0 групе и 115,38 г код К2 групе. Просечан дневни
број снешених јаја био је од 37,27 (К0 група) до 38,83 (К2 група),а изражено у процентима био је од 93,11% (К0 група) до 97,19 (К2
група). Између просечног дневног броја снешених јаја и просечног
броја јаја изражених у процентима утврђене су статистички значајне
разлике (р<0,01) између поређених група. Просечна маса јаја била
је од 58,13 г (К1 група) до 60,34 (К3 група). Утврђене су статистички
значајне разлике (р<0,01) између поређених просечних маса јаја кока
носиља поређених група. Добијени резултати указују на чињеницу
да избор уља у исхрани кока носиља утиче на производне резултате.
AB  - The diet of laying hens plays a significant role in their health and fitness,
as well as in their production results. Satisfactory production results
can be achieved by using nutrients that provide energy needs, protein
needs (amino acids), vitamins and minerals. The basic raw materials in
the diet of laying hens are most often corn (over 50%), soybean and
sunflower meal, fodder chalk, fodder yeast and premix (vitamins, amino
acids, macro and microelements). The aim of this study was to examine
the impact of soybean oil (1.5% K0 groups) and the replacement of
soybean oil and corn with flaxseed oil (K1 1.5%, K2 3% and K3 4.5%)
on the production results of laying hens hybrid Isa Brown (average
weight at the beginning and end of the experiment, average growth,
food consumption, average daily number and percentage of eggs laid
and average egg weight). The experiment lasted 70 days (from 155 to
220 days of age). The average weight of laying hens at the beginning
of the experiment was uniform, and at the end of the experiment it
was higher in the K3 group compared to the other examined groups.
The average increase was from 88.50 g (K0) to 114 g (K3 group). Food
consumption was 120.15 g in the K0 group and 115.38 g in the K2
group. The average daily number of laid eggs ranged from 37.27 (K0
group) to 38.83 (K2 group), and expressed as a percentage ranged from
93.11% (K0 group) to 97.19 (K2 group). Significant differences (p<0.01) between the compared groups were found between the average daily
number of laid eggs and the average number of eggs expressed as a
percentage. The average egg weight was from 58.13 g (K1 group) to
60.34 (K3 group). Significant differences (p<0.01) were found between
the compared average weights of laying hen eggs of the compared
groups. The obtained results indicate the fact that the choice of oil in
the diet of laying hens affects the production results.
PB  - Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske
C3  - 27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022
T1  - Uticaj izvora ulja u ishrani koka nosilja na proizvodne rezultate
T1  - Influence of oil sources in the nutrition of laying hens on production results
SP  - 281
EP  - 284
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2853
ER  - 
@conference{
author = "Mahmutović, Hava and Memić, Emir and Bašić, Meho and Tasić, Aleksandra and Rajčić, Antonija and Mitrović, Radmila and Baltić, Branislav M.",
year = "2022",
abstract = "Исхрана кока носиља има значајну улогу за њихово здравствено и
кондиционно стање, као и за производне резултате. Задовољавајући
производни резултати могу да се остваре употребом нутријената који
осигуравају енергетске потребе, потребе у протеинима (аминокисе-
лине), витаминима и минералима. Основна сировина у исхрани кока
носиља је најчешће кукуруз (преко 50%), сојина и сунцокретова сачма,
сточна креда, сточни квасац и премикс (витамини, аминокиселине,
макро и микроелементи). Циљ овог рада био је да се испита утицај
сојиног уља (1,5% К0 група) и замене сојиног уља и дела кукуруза
ланеним уљем (К1 1,5%, К2 3% и К3 4,5%) на производне резултате
кока носиља хибрида Isa Brown (просечна маса на почетку и крају
огледа, просечан прираст, потрошња хране, просечан дневни број
и проценат снешених јаја и просечна маса јаја). Оглед је трајао 70
дана (од 155. до 220. дана старости). Просечна маса кока носиља на
почетку огледа била је уједначена, а на крају огледа била је већа
код К3 групе у односу на остале испитиване групе. Просечан при-
раст био је од 88,50 г (К0) до 114 г (К3 група). Утрошак хране био
је 120,15 г код К0 групе и 115,38 г код К2 групе. Просечан дневни
број снешених јаја био је од 37,27 (К0 група) до 38,83 (К2 група),а изражено у процентима био је од 93,11% (К0 група) до 97,19 (К2
група). Између просечног дневног броја снешених јаја и просечног
броја јаја изражених у процентима утврђене су статистички значајне
разлике (р<0,01) између поређених група. Просечна маса јаја била
је од 58,13 г (К1 група) до 60,34 (К3 група). Утврђене су статистички
значајне разлике (р<0,01) између поређених просечних маса јаја кока
носиља поређених група. Добијени резултати указују на чињеницу
да избор уља у исхрани кока носиља утиче на производне резултате., The diet of laying hens plays a significant role in their health and fitness,
as well as in their production results. Satisfactory production results
can be achieved by using nutrients that provide energy needs, protein
needs (amino acids), vitamins and minerals. The basic raw materials in
the diet of laying hens are most often corn (over 50%), soybean and
sunflower meal, fodder chalk, fodder yeast and premix (vitamins, amino
acids, macro and microelements). The aim of this study was to examine
the impact of soybean oil (1.5% K0 groups) and the replacement of
soybean oil and corn with flaxseed oil (K1 1.5%, K2 3% and K3 4.5%)
on the production results of laying hens hybrid Isa Brown (average
weight at the beginning and end of the experiment, average growth,
food consumption, average daily number and percentage of eggs laid
and average egg weight). The experiment lasted 70 days (from 155 to
220 days of age). The average weight of laying hens at the beginning
of the experiment was uniform, and at the end of the experiment it
was higher in the K3 group compared to the other examined groups.
The average increase was from 88.50 g (K0) to 114 g (K3 group). Food
consumption was 120.15 g in the K0 group and 115.38 g in the K2
group. The average daily number of laid eggs ranged from 37.27 (K0
group) to 38.83 (K2 group), and expressed as a percentage ranged from
93.11% (K0 group) to 97.19 (K2 group). Significant differences (p<0.01) between the compared groups were found between the average daily
number of laid eggs and the average number of eggs expressed as a
percentage. The average egg weight was from 58.13 g (K1 group) to
60.34 (K3 group). Significant differences (p<0.01) were found between
the compared average weights of laying hen eggs of the compared
groups. The obtained results indicate the fact that the choice of oil in
the diet of laying hens affects the production results.",
publisher = "Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske",
journal = "27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022",
title = "Uticaj izvora ulja u ishrani koka nosilja na proizvodne rezultate, Influence of oil sources in the nutrition of laying hens on production results",
pages = "281-284",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2853"
}
Mahmutović, H., Memić, E., Bašić, M., Tasić, A., Rajčić, A., Mitrović, R.,& Baltić, B. M.. (2022). Uticaj izvora ulja u ishrani koka nosilja na proizvodne rezultate. in 27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022
Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske., 281-284.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2853
Mahmutović H, Memić E, Bašić M, Tasić A, Rajčić A, Mitrović R, Baltić BM. Uticaj izvora ulja u ishrani koka nosilja na proizvodne rezultate. in 27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022. 2022;:281-284.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2853 .
Mahmutović, Hava, Memić, Emir, Bašić, Meho, Tasić, Aleksandra, Rajčić, Antonija, Mitrović, Radmila, Baltić, Branislav M., "Uticaj izvora ulja u ishrani koka nosilja na proizvodne rezultate" in 27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022 (2022):281-284,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2853 .

Retraction notice to “Growth performance, carcass characteristics, and selected meat quality traits of two strains of Pekin duck reared in intensive vs semi-intensive housing systems” [Animal 15(2) (2022) 100087]

Starčević, Marija; Mahmutović, Hava; Glamočlija, Nataša; Bašić, Meho; Andjelković, R.; Mitrović, Radmila; Marković, Radmila; Janjić, Jelena; Bošković, Marija; Baltić, Milan Ž.

(Elsevier, 2021)

TY  - JOUR
AU  - Starčević, Marija
AU  - Mahmutović, Hava
AU  - Glamočlija, Nataša
AU  - Bašić, Meho
AU  - Andjelković, R.
AU  - Mitrović, Radmila
AU  - Marković, Radmila
AU  - Janjić, Jelena
AU  - Bošković, Marija
AU  - Baltić, Milan Ž.
PY  - 2021
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3760
PB  - Elsevier
T2  - Animal
T1  - Retraction notice to “Growth performance, carcass characteristics, and selected meat quality traits of two strains of Pekin duck reared in intensive vs semi-intensive housing systems” [Animal 15(2) (2022) 100087]
VL  - 16
IS  - 12
SP  - 100689
DO  - 10.1016/j.animal.2022.100689
ER  - 
@article{
author = "Starčević, Marija and Mahmutović, Hava and Glamočlija, Nataša and Bašić, Meho and Andjelković, R. and Mitrović, Radmila and Marković, Radmila and Janjić, Jelena and Bošković, Marija and Baltić, Milan Ž.",
year = "2021",
publisher = "Elsevier",
journal = "Animal",
title = "Retraction notice to “Growth performance, carcass characteristics, and selected meat quality traits of two strains of Pekin duck reared in intensive vs semi-intensive housing systems” [Animal 15(2) (2022) 100087]",
volume = "16",
number = "12",
pages = "100689",
doi = "10.1016/j.animal.2022.100689"
}
Starčević, M., Mahmutović, H., Glamočlija, N., Bašić, M., Andjelković, R., Mitrović, R., Marković, R., Janjić, J., Bošković, M.,& Baltić, M. Ž.. (2021). Retraction notice to “Growth performance, carcass characteristics, and selected meat quality traits of two strains of Pekin duck reared in intensive vs semi-intensive housing systems” [Animal 15(2) (2022) 100087]. in Animal
Elsevier., 16(12), 100689.
https://doi.org/10.1016/j.animal.2022.100689
Starčević M, Mahmutović H, Glamočlija N, Bašić M, Andjelković R, Mitrović R, Marković R, Janjić J, Bošković M, Baltić MŽ. Retraction notice to “Growth performance, carcass characteristics, and selected meat quality traits of two strains of Pekin duck reared in intensive vs semi-intensive housing systems” [Animal 15(2) (2022) 100087]. in Animal. 2021;16(12):100689.
doi:10.1016/j.animal.2022.100689 .
Starčević, Marija, Mahmutović, Hava, Glamočlija, Nataša, Bašić, Meho, Andjelković, R., Mitrović, Radmila, Marković, Radmila, Janjić, Jelena, Bošković, Marija, Baltić, Milan Ž., "Retraction notice to “Growth performance, carcass characteristics, and selected meat quality traits of two strains of Pekin duck reared in intensive vs semi-intensive housing systems” [Animal 15(2) (2022) 100087]" in Animal, 16, no. 12 (2021):100689,
https://doi.org/10.1016/j.animal.2022.100689 . .
7