Branković, Ivana

Link to this page

Authority KeyName Variants
b840843e-b746-4828-a4f7-262132eb25e3
  • Branković, Ivana (1)
Projects

Author's Bibliography

Uticaj dodavanja CLA u ishrani brojlera na vrednosti lipidnih indeksa u mesu

Perić, Dejan; Šefer, Dragan; Baltić, Milan Ž.; Branković, Ivana; Janjić, Jelena; Radulović, Stamen; Marković, Radmila

(Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, 2023)

TY  - CONF
AU  - Perić, Dejan
AU  - Šefer, Dragan
AU  - Baltić, Milan Ž.
AU  - Branković, Ivana
AU  - Janjić, Jelena
AU  - Radulović, Stamen
AU  - Marković, Radmila
PY  - 2023
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3220
AB  - Ishrana životinja prošla je u svom razvoju kroz nekoliko faza, počev od potpune
empirije do savremenog koncepta ishrane koji počiva na vrlo preciznim istraživanjima
metaboličkih i biohemijskih promena na nivou ćelije. Cilj tova brojlera je da se korišćenjem
pretežno biljnih hraniva, uz manji dodatak animalnih, poveća telesna masa životinje.
Razvojem svesti potrošača, imperativ u stočarstvu postala je ne samo količina proizvedene
namirnice, nego i kvalitet proizvedene namirnice. Kod monogastričnih životinja masne
kiseline prisutne u hrani apsorbuju se u gastrointestinalnom traktu uglavnom
nepromenjene, što znači da profil masnih kiselina tkiva direktno odražava profil masnih
kiselina prisutnih u obroku životinja. Esencijalne masne kiseline služe kao gradivne
jedinice brojnih hormona i veoma su važna komponenta ćelijskih membrane, a njihov
nedostatak ili neadekvatan odnos u hrani može da dovede do negativnih efekata po
zdravlje ljudi. Konjugovana linolna kiselina (CLA) predstavlja grupu izomera linolne
kiseline (C18:2), a najzanimljivija je njena uloga u prevenciji tumoroznih oboljenja,
areteroskleroze i dijabetesa. Nalaze se u mesu i mleku preživara, a s obzirom da živina
nema sposobnost sinteze CLA, biotehnološkim rešenjima moguće ih je dodati u smeše.
Naučna javnost nameće savremene parametre određivanja nutritivne vrednosti masnih
kiselina u kome se izdvajaju AI – aterogeni indeks, TI – trombogeni indeks i h/H
hipoholesterolemični/hiperholesterolemični indeks. Cilj ovog istraživanja bio je da se
utvrdi efekat dodatka CLA u ishranu brojlera na lipidne indekse pojedinih kategorija mesa,
sa aspekta zdravstvenih potreba potrošača. Utvrđen je značajan uticaj korekcije
masnokiselinskog sastava hrane na vrednosti lipidnih indeksa.
PB  - Beograd : Srpsko veterinarsko društvo
C3  - 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023
T1  - Uticaj dodavanja CLA u ishrani brojlera na vrednosti lipidnih indeksa u mesu
SP  - 133
EP  - 139
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3220
ER  - 
@conference{
author = "Perić, Dejan and Šefer, Dragan and Baltić, Milan Ž. and Branković, Ivana and Janjić, Jelena and Radulović, Stamen and Marković, Radmila",
year = "2023",
abstract = "Ishrana životinja prošla je u svom razvoju kroz nekoliko faza, počev od potpune
empirije do savremenog koncepta ishrane koji počiva na vrlo preciznim istraživanjima
metaboličkih i biohemijskih promena na nivou ćelije. Cilj tova brojlera je da se korišćenjem
pretežno biljnih hraniva, uz manji dodatak animalnih, poveća telesna masa životinje.
Razvojem svesti potrošača, imperativ u stočarstvu postala je ne samo količina proizvedene
namirnice, nego i kvalitet proizvedene namirnice. Kod monogastričnih životinja masne
kiseline prisutne u hrani apsorbuju se u gastrointestinalnom traktu uglavnom
nepromenjene, što znači da profil masnih kiselina tkiva direktno odražava profil masnih
kiselina prisutnih u obroku životinja. Esencijalne masne kiseline služe kao gradivne
jedinice brojnih hormona i veoma su važna komponenta ćelijskih membrane, a njihov
nedostatak ili neadekvatan odnos u hrani može da dovede do negativnih efekata po
zdravlje ljudi. Konjugovana linolna kiselina (CLA) predstavlja grupu izomera linolne
kiseline (C18:2), a najzanimljivija je njena uloga u prevenciji tumoroznih oboljenja,
areteroskleroze i dijabetesa. Nalaze se u mesu i mleku preživara, a s obzirom da živina
nema sposobnost sinteze CLA, biotehnološkim rešenjima moguće ih je dodati u smeše.
Naučna javnost nameće savremene parametre određivanja nutritivne vrednosti masnih
kiselina u kome se izdvajaju AI – aterogeni indeks, TI – trombogeni indeks i h/H
hipoholesterolemični/hiperholesterolemični indeks. Cilj ovog istraživanja bio je da se
utvrdi efekat dodatka CLA u ishranu brojlera na lipidne indekse pojedinih kategorija mesa,
sa aspekta zdravstvenih potreba potrošača. Utvrđen je značajan uticaj korekcije
masnokiselinskog sastava hrane na vrednosti lipidnih indeksa.",
publisher = "Beograd : Srpsko veterinarsko društvo",
journal = "34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023",
title = "Uticaj dodavanja CLA u ishrani brojlera na vrednosti lipidnih indeksa u mesu",
pages = "133-139",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3220"
}
Perić, D., Šefer, D., Baltić, M. Ž., Branković, I., Janjić, J., Radulović, S.,& Marković, R.. (2023). Uticaj dodavanja CLA u ishrani brojlera na vrednosti lipidnih indeksa u mesu. in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023
Beograd : Srpsko veterinarsko društvo., 133-139.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3220
Perić D, Šefer D, Baltić MŽ, Branković I, Janjić J, Radulović S, Marković R. Uticaj dodavanja CLA u ishrani brojlera na vrednosti lipidnih indeksa u mesu. in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023. 2023;:133-139.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3220 .
Perić, Dejan, Šefer, Dragan, Baltić, Milan Ž., Branković, Ivana, Janjić, Jelena, Radulović, Stamen, Marković, Radmila, "Uticaj dodavanja CLA u ishrani brojlera na vrednosti lipidnih indeksa u mesu" in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023 (2023):133-139,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3220 .