Teodorović, Vlado

Link to this page

Authority KeyName Variants
6459a52d-c8b5-438f-8ed8-ee5c6d38222f
  • Teodorović, Vlado (10)
Projects

Author's Bibliography

Funkcionalna fermentisana kobasica sa inulinom i lanenim uljem ”Light-Omega”

Vasilev, Dragan; Glišić, Marija; Glišić, Milica; Teodorović, Vlado; Suvajdžić, Branko; Vasilev, Saša; Trbović, Dejana

TY  - GEN
AU  - Vasilev, Dragan
AU  - Glišić, Marija
AU  - Glišić, Milica
AU  - Teodorović, Vlado
AU  - Suvajdžić, Branko
AU  - Vasilev, Saša
AU  - Trbović, Dejana
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3023
AB  - Ovo tehničko rešenje urađeno je u
okviru Projekata: „Unapređenje i razvoj higijenskih i tehnoloških postupaka u proizvodnji
namirnica životinjskog porekla u cilju dobijanja kvalitetnih i bezbednih proizvoda konkurentnih
na svetskom tržištu“ (Ev. broj III46009), rukovodilac projekta prof. dr Mirela Iličić, Tehnološki
fakultet, Univerzitet u Novom Sadu, Novi Sad, kao i projekta „Odabrane biološke opasnosti za
bezbednost/kvalitet hrane animalnog porekla i kontrolne mere od farme do potrošača“ (Ev. broj
TR31034). Rukovodilac projekta Prof. dr Bojan Blagojević, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u
Novom Sadu.
T2  - 2020
T1  - Funkcionalna fermentisana kobasica sa inulinom i lanenim uljem ”Light-Omega”
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3023
ER  - 
@misc{
author = "Vasilev, Dragan and Glišić, Marija and Glišić, Milica and Teodorović, Vlado and Suvajdžić, Branko and Vasilev, Saša and Trbović, Dejana",
abstract = "Ovo tehničko rešenje urađeno je u
okviru Projekata: „Unapređenje i razvoj higijenskih i tehnoloških postupaka u proizvodnji
namirnica životinjskog porekla u cilju dobijanja kvalitetnih i bezbednih proizvoda konkurentnih
na svetskom tržištu“ (Ev. broj III46009), rukovodilac projekta prof. dr Mirela Iličić, Tehnološki
fakultet, Univerzitet u Novom Sadu, Novi Sad, kao i projekta „Odabrane biološke opasnosti za
bezbednost/kvalitet hrane animalnog porekla i kontrolne mere od farme do potrošača“ (Ev. broj
TR31034). Rukovodilac projekta Prof. dr Bojan Blagojević, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u
Novom Sadu.",
journal = "2020",
title = "Funkcionalna fermentisana kobasica sa inulinom i lanenim uljem ”Light-Omega”",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3023"
}
Vasilev, D., Glišić, M., Glišić, M., Teodorović, V., Suvajdžić, B., Vasilev, S.,& Trbović, D..Funkcionalna fermentisana kobasica sa inulinom i lanenim uljem ”Light-Omega”. in 2020.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3023
Vasilev D, Glišić M, Glišić M, Teodorović V, Suvajdžić B, Vasilev S, Trbović D. Funkcionalna fermentisana kobasica sa inulinom i lanenim uljem ”Light-Omega”. in 2020..
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3023 .
Vasilev, Dragan, Glišić, Marija, Glišić, Milica, Teodorović, Vlado, Suvajdžić, Branko, Vasilev, Saša, Trbović, Dejana, "Funkcionalna fermentisana kobasica sa inulinom i lanenim uljem ”Light-Omega”" in 2020,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3023 .

Prečišćena lignoceluloza kao dodatka hrani za brojlere

Marković, Radmila; Šefer, Dragan; Teodorović, Vlado; Baltić, Milan Ž.; Radulović, Stamen; Perić, Dejan; Makivić, Lazar

(Beograd : Fakultet veterinarske medicine, 2020)


                                            

                                            
Marković, R., Šefer, D., Teodorović, V., Baltić, M. Ž., Radulović, S., Perić, D.,& Makivić, L.. (2020). Prečišćena lignoceluloza kao dodatka hrani za brojlere. in Tehničko rešenje kategorije M81 - verifikovano od strane Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, 2020
Beograd : Fakultet veterinarske medicine..
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3462
Marković R, Šefer D, Teodorović V, Baltić MŽ, Radulović S, Perić D, Makivić L. Prečišćena lignoceluloza kao dodatka hrani za brojlere. in Tehničko rešenje kategorije M81 - verifikovano od strane Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, 2020. 2020;.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3462 .
Marković, Radmila, Šefer, Dragan, Teodorović, Vlado, Baltić, Milan Ž., Radulović, Stamen, Perić, Dejan, Makivić, Lazar, "Prečišćena lignoceluloza kao dodatka hrani za brojlere" in Tehničko rešenje kategorije M81 - verifikovano od strane Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, 2020 (2020),
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3462 .

Životni ciklus proizvoda

Mirilović, Milorad; Teodorović, Vlado; Vejnović, Branislav; Đurić, Spomenka; Stevanović, Jasna; Tajdić, Jasna

(Požarevac : Veterinarski specijalistički institut, 2019)

TY  - CONF
AU  - Mirilović, Milorad
AU  - Teodorović, Vlado
AU  - Vejnović, Branislav
AU  - Đurić, Spomenka
AU  - Stevanović, Jasna
AU  - Tajdić, Jasna
PY  - 2019
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3431
AB  - U savremenoj tržišnoj utakmici svi privredni subjekti moraju da se maksimalno usmere na
realizaciju svojih ciljeva i na taj način ostanu konkurentni u odnosu na ostale organizacije. Jedna
od alatki u tržišnoj utakmici je marketing koji poseduje četiri osnovne poluge, a to su: proizvod,
cena, prodaja i promocija. Stalni porast konkurentnosti na savremenom globalnom tržištu i
dominacija visoko razvijenih tehnologija, zahtevaju primenu novih saznanja i inovacija u razvoju
i poboljšanju proizvoda i proizvodnih procesa. Zbog toga je imperativ savremenih proizvodnih
sistema integracija, saradnja i simultano dejstvo poslovnih funkcija, ka ostvarenju što boljeg i
konkurentnijeg proizvoda ili usluge. Životni ciklus proizvoda je izraz koji se koristi kao
sveobuhvatni analitički okvir za planski razvoj proizvoda i njegovo prilagođavanje zahtevima
tržišta. Analizom celokupnog vremenskog puta proizvoda, od njegovih začetaka, preko vremena
provedenog na tržištu, pa do trenutka povlačenja sa tržišta, ili odluke o produžetku životnog
ciklusa, moguće je definisati određeni broj faza koje karakterišu odgovarajuće specifičnosti u
pogledu aktivnosti koje se u njima odvijaju. Prva kritična tačka je faza uvođenja proizvoda na
tržište što predstavlja lansiranje proizvoda. Njoj prethodi period nastajanja ideja, razvoja,
dizajniranja, proizvodnje i izrade marketing programa. Karakteriše je niska dobit i visoki troškovi
marketinga. Sledeća faza je faza rasta i razvoja koja predstavlja fazu životnog ciklusa proizvoda
čije su opšte karakteristike da je proizvod prihvaćen od strane tržišta, da prodaja raste i dobit po
jedinici proizvoda dostiže maksimum. Sledeća je faza zrelosti koja predstavlja fazu kada rast
prodaje postaje spor ili prodaja stagnira. To se odražava na stopu prinosa proizvoda, smanjenju
dobiti po jedinici, a kasnije i na ukupnu dobit. Poslednja faza je faza odumiranja proizvoda koja
se karakteriše opadanjem prodaje i smanjenjem dobiti.
PB  - Požarevac : Veterinarski specijalistički institut
C3  - 17. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 30. maj - 1. jun, 2019
T1  - Životni ciklus proizvoda
SP  - 10
EP  - 17
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3431
ER  - 
@conference{
author = "Mirilović, Milorad and Teodorović, Vlado and Vejnović, Branislav and Đurić, Spomenka and Stevanović, Jasna and Tajdić, Jasna",
year = "2019",
abstract = "U savremenoj tržišnoj utakmici svi privredni subjekti moraju da se maksimalno usmere na
realizaciju svojih ciljeva i na taj način ostanu konkurentni u odnosu na ostale organizacije. Jedna
od alatki u tržišnoj utakmici je marketing koji poseduje četiri osnovne poluge, a to su: proizvod,
cena, prodaja i promocija. Stalni porast konkurentnosti na savremenom globalnom tržištu i
dominacija visoko razvijenih tehnologija, zahtevaju primenu novih saznanja i inovacija u razvoju
i poboljšanju proizvoda i proizvodnih procesa. Zbog toga je imperativ savremenih proizvodnih
sistema integracija, saradnja i simultano dejstvo poslovnih funkcija, ka ostvarenju što boljeg i
konkurentnijeg proizvoda ili usluge. Životni ciklus proizvoda je izraz koji se koristi kao
sveobuhvatni analitički okvir za planski razvoj proizvoda i njegovo prilagođavanje zahtevima
tržišta. Analizom celokupnog vremenskog puta proizvoda, od njegovih začetaka, preko vremena
provedenog na tržištu, pa do trenutka povlačenja sa tržišta, ili odluke o produžetku životnog
ciklusa, moguće je definisati određeni broj faza koje karakterišu odgovarajuće specifičnosti u
pogledu aktivnosti koje se u njima odvijaju. Prva kritična tačka je faza uvođenja proizvoda na
tržište što predstavlja lansiranje proizvoda. Njoj prethodi period nastajanja ideja, razvoja,
dizajniranja, proizvodnje i izrade marketing programa. Karakteriše je niska dobit i visoki troškovi
marketinga. Sledeća faza je faza rasta i razvoja koja predstavlja fazu životnog ciklusa proizvoda
čije su opšte karakteristike da je proizvod prihvaćen od strane tržišta, da prodaja raste i dobit po
jedinici proizvoda dostiže maksimum. Sledeća je faza zrelosti koja predstavlja fazu kada rast
prodaje postaje spor ili prodaja stagnira. To se odražava na stopu prinosa proizvoda, smanjenju
dobiti po jedinici, a kasnije i na ukupnu dobit. Poslednja faza je faza odumiranja proizvoda koja
se karakteriše opadanjem prodaje i smanjenjem dobiti.",
publisher = "Požarevac : Veterinarski specijalistički institut",
journal = "17. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 30. maj - 1. jun, 2019",
title = "Životni ciklus proizvoda",
pages = "10-17",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3431"
}
Mirilović, M., Teodorović, V., Vejnović, B., Đurić, S., Stevanović, J.,& Tajdić, J.. (2019). Životni ciklus proizvoda. in 17. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 30. maj - 1. jun, 2019
Požarevac : Veterinarski specijalistički institut., 10-17.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3431
Mirilović M, Teodorović V, Vejnović B, Đurić S, Stevanović J, Tajdić J. Životni ciklus proizvoda. in 17. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 30. maj - 1. jun, 2019. 2019;:10-17.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3431 .
Mirilović, Milorad, Teodorović, Vlado, Vejnović, Branislav, Đurić, Spomenka, Stevanović, Jasna, Tajdić, Jasna, "Životni ciklus proizvoda" in 17. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 30. maj - 1. jun, 2019 (2019):10-17,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3431 .

Validacija metoda ispitivanja hrane i procena merne nesigurnosti – značaj i principi

Stajković, Silvana; Karabasil, Nedjeljko; Vasilev, Dragan; Dimitrijević, Mirjana; Savić Radovanović, Radoslava; Teodorović, Vlado

(Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske, 2018)

TY  - CONF
AU  - Stajković, Silvana
AU  - Karabasil, Nedjeljko
AU  - Vasilev, Dragan
AU  - Dimitrijević, Mirjana
AU  - Savić Radovanović, Radoslava
AU  - Teodorović, Vlado
PY  - 2018
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3064
AB  - Валидација метода је кључан и неропходан елемент за примену метода
испитивања у лабораторији и представља процес верификације да су
специфицирани захтеви адекватни за предвиђено коришћење. Резултати
спроведене валидације метода могу се користити за процену квалитета,
поузданости и тачности аналитичких резултата; то је саставни део добре
аналитичке праксе. Лабораторија мора да валидује нестандардне методе,
методе развијене у лабораторији и стандардне методе које се користе изван
њиховог предвиђеног предмета и подручја примене, или су модификоване на
неки други начин. Укључивање одређених параметара валидације зависи од
примене методе, врсте узорака, циља методе и домаћих или међународних
смерница или прописа. Већина аналитичара је свесна значаја валидације, али
које параметре би требало укључити у протокол валидације представља
недоумицу. Поступак акредитације и контрола квалитета наглашавају
неопходност одговарајућих метода за процену несигурности мерења.
Препозната је важност процене мерне несигурности и следљивости како би се
осигурала поузданост аналитичких испитивања. Када се вреднује мерна
несигурност, сви доприноси који су значајни, морају да се узму у обзир,
коришћењем одговарајућих метода анализе. Стога је неопходно да постоји
процедура која се може лако имплементирати, која је разумљива и опште
прихваћена за карактеризацију квалитета резултата мерења, односно за
оцењивање и изражавање њене несигурности. Циљ овог рада је да се нагласи
важност валидације метода испитивања и процене мерне несигурности и да се
опишу неопходни елементи који су опште прихваћени у поступку валидације и
процене мерне несигурности.
AB  - Method validation is an essential and necessary element in the implementation of
any laboratory analytical method and reprezent a process of verification where the
specified requirements are adequate for an intended use. Results from method
validation can be used to judge the quality, reliability and consistency of analytical
results; it is an integral part of any good analytical practice. The laboratory shall
validate non-standard methods, laboratory-developed methods and standard
methods used outside their intended scope or otherwise modified. The inclusion of
particular validation parameters in a validation protocol depends on the
application, the test samples, the goal of the method, and domestic or international
guidelines or regulations, as applicable. Most analysts are aware of its importance,
but what parameters needs to be included in validation protocol is not always clear.
The implementation of accreditation and quality control procedures emphasizes
the necessity of suitable methods for estimating the measurement uncertainty.
It is well recognized the importance of measurement uncertainty and traceability
to ensure the reliability of analytical assays. When evaluating measurement
uncertainty, all contributions that are of significance, shall be taken into account
using appropriate methods of analysis. It is therefore necessary that there be a
readily implemented, easily understood, and generally accepted procedure for
characterizing the quality of a result of a measurement, that is, for evaluating and
expressing its
uncertainty. The goal of this paper is to emphasize the importance of validation of
analytical methods and estimating the measurement uncertainty and to describe
set of elements that are generally accepted as critical for an analytical method
validation and for estimating the measurement uncertainty
PB  - Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske
C3  - 23. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 6-9. jun 2018.
T1  - Validacija metoda ispitivanja hrane i procena merne nesigurnosti – značaj i principi
T1  - Validation of food analytical methods and measurement uncertainty – singficance and principles
SP  - 105
EP  - 106
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3064
ER  - 
@conference{
author = "Stajković, Silvana and Karabasil, Nedjeljko and Vasilev, Dragan and Dimitrijević, Mirjana and Savić Radovanović, Radoslava and Teodorović, Vlado",
year = "2018",
abstract = "Валидација метода је кључан и неропходан елемент за примену метода
испитивања у лабораторији и представља процес верификације да су
специфицирани захтеви адекватни за предвиђено коришћење. Резултати
спроведене валидације метода могу се користити за процену квалитета,
поузданости и тачности аналитичких резултата; то је саставни део добре
аналитичке праксе. Лабораторија мора да валидује нестандардне методе,
методе развијене у лабораторији и стандардне методе које се користе изван
њиховог предвиђеног предмета и подручја примене, или су модификоване на
неки други начин. Укључивање одређених параметара валидације зависи од
примене методе, врсте узорака, циља методе и домаћих или међународних
смерница или прописа. Већина аналитичара је свесна значаја валидације, али
које параметре би требало укључити у протокол валидације представља
недоумицу. Поступак акредитације и контрола квалитета наглашавају
неопходност одговарајућих метода за процену несигурности мерења.
Препозната је важност процене мерне несигурности и следљивости како би се
осигурала поузданост аналитичких испитивања. Када се вреднује мерна
несигурност, сви доприноси који су значајни, морају да се узму у обзир,
коришћењем одговарајућих метода анализе. Стога је неопходно да постоји
процедура која се може лако имплементирати, која је разумљива и опште
прихваћена за карактеризацију квалитета резултата мерења, односно за
оцењивање и изражавање њене несигурности. Циљ овог рада је да се нагласи
важност валидације метода испитивања и процене мерне несигурности и да се
опишу неопходни елементи који су опште прихваћени у поступку валидације и
процене мерне несигурности., Method validation is an essential and necessary element in the implementation of
any laboratory analytical method and reprezent a process of verification where the
specified requirements are adequate for an intended use. Results from method
validation can be used to judge the quality, reliability and consistency of analytical
results; it is an integral part of any good analytical practice. The laboratory shall
validate non-standard methods, laboratory-developed methods and standard
methods used outside their intended scope or otherwise modified. The inclusion of
particular validation parameters in a validation protocol depends on the
application, the test samples, the goal of the method, and domestic or international
guidelines or regulations, as applicable. Most analysts are aware of its importance,
but what parameters needs to be included in validation protocol is not always clear.
The implementation of accreditation and quality control procedures emphasizes
the necessity of suitable methods for estimating the measurement uncertainty.
It is well recognized the importance of measurement uncertainty and traceability
to ensure the reliability of analytical assays. When evaluating measurement
uncertainty, all contributions that are of significance, shall be taken into account
using appropriate methods of analysis. It is therefore necessary that there be a
readily implemented, easily understood, and generally accepted procedure for
characterizing the quality of a result of a measurement, that is, for evaluating and
expressing its
uncertainty. The goal of this paper is to emphasize the importance of validation of
analytical methods and estimating the measurement uncertainty and to describe
set of elements that are generally accepted as critical for an analytical method
validation and for estimating the measurement uncertainty",
publisher = "Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske",
journal = "23. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 6-9. jun 2018.",
title = "Validacija metoda ispitivanja hrane i procena merne nesigurnosti – značaj i principi, Validation of food analytical methods and measurement uncertainty – singficance and principles",
pages = "105-106",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3064"
}
Stajković, S., Karabasil, N., Vasilev, D., Dimitrijević, M., Savić Radovanović, R.,& Teodorović, V.. (2018). Validacija metoda ispitivanja hrane i procena merne nesigurnosti – značaj i principi. in 23. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 6-9. jun 2018.
Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske., 105-106.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3064
Stajković S, Karabasil N, Vasilev D, Dimitrijević M, Savić Radovanović R, Teodorović V. Validacija metoda ispitivanja hrane i procena merne nesigurnosti – značaj i principi. in 23. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 6-9. jun 2018.. 2018;:105-106.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3064 .
Stajković, Silvana, Karabasil, Nedjeljko, Vasilev, Dragan, Dimitrijević, Mirjana, Savić Radovanović, Radoslava, Teodorović, Vlado, "Validacija metoda ispitivanja hrane i procena merne nesigurnosti – značaj i principi" in 23. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 6-9. jun 2018. (2018):105-106,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3064 .

Mogućnosti izrade proizvoda od mesa kao funkcionalne hrane

Vasilev, Dragan; Glišić, Marija; Karabasil, Neđeljko; Dimitrijević, Mirjana; Teodorović, Vlado

(Banja Luka : Veterinarska Komora Republike Srpske i Društvo Veterinara Republike Srpske, 2017)

TY  - CONF
AU  - Vasilev, Dragan
AU  - Glišić, Marija
AU  - Karabasil, Neđeljko
AU  - Dimitrijević, Mirjana
AU  - Teodorović, Vlado
PY  - 2017
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3876
AB  - Funkcionalna hrana predstavlja namirnice koje pored osnovnih hranljivih materija sadrže i sastojke za koje je dokazano da pozitivno utiču na zdravlje ljudi, kao što su probiotici, prebiotici, sinbiotici, antioksidansi, strukturni lipidi, polinezasićene masne kiseline, bioaktivni peptidi, dijetna vlakna, mineralne materije, mikroelementi i vitamini. Dizajniranje proizvoda od mesa kao funkcionalne hrane zasniva se na primeni navedenih dodataka, ali i smanjenju sadržaja masnog tkiva i kuhinjske soli kao potencijalno štetnih komponenti. Poznato je da i samo meso, pored osnovnih sastojaka (proteina, masti, vitamina i minerala) sadrži i bioaktivne materije koje ostvaruju niz povoljnih efekata na zdravlje konzumenata. Tu se ubrajaju L-karnitin, koenzim Q10, karnozin, anserin, taurin, kreatin, glutation, α-liponska kiselina, konjugovana linolna kiselina i bioaktivni peptidi. Poseban potencijal da se izrađuju kao funkcionalna hrana imaju fermentisane kobasice jer se ne obrađuju toplotom, tako da vredni sastojci mesa ostaju bitnije nepromenjeni, ali takođe poseban značaj ima mogućnost upotrebe probotskih bakterija. Kao zamena za masno tkivo može da se koristi prebiotik inulin jer formira stabilan gel bele boje, bez mirisa i ukusa, tako da uspešno “imitira” komadiće masnog tkiva u nadevu. Masnokiselinski sastav ovih kobasica može da se poboljša upotrebom biljnih ulja bogatih omega-3 masnim kiselinama koja se dodaju u obliku emulzija sa proteinskim dodacima ili inulinom. Od zamena za so, uspešno mogu da se koriste kalijumove i kalcijumove soli (hloridi, laktati) čime se značajno smanjuje sadržaj natrijuma u proizvodu. U proizvodnji funkcionalnih barenih kobasica ide se u pravcu povećanja količine mesa i smanjenje količine masnog tkiva, kao i obogaćenja omega-3 masnim kiselinama, fitosterolima i antioksidansima. Kao zamena za masti mogu da se koriste biljna ulja, koja su ujedno i značajan izvor omega -3 masnih kiselina kao i fitosterola, a isto tako i inulin u obliku suspenzije. Kod barenih kobasica je posebno značajna mogučnost dodataka prirodnih antioksidanasa kao što je likopen i alge (spirulina), koji se zbog intenzivne boje (crvene, odnosno zelene) dodaju posredstvom nekog nosača (jestivi želatin) tako da u proizvodima “imitiraju” komadiće povrća. Pošto se barene i kuvane kobasice obrađuju toplotom, upotreba probiotskih bakterija kod ovih proizvoda nema značaja.
PB  - Banja Luka : Veterinarska Komora Republike Srpske i Društvo Veterinara Republike Srpske
C3  - 22. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 7-10.jun 2017
T1  - Mogućnosti izrade proizvoda od mesa kao funkcionalne hrane
T1  - Possibilities of creating meat products as functional food
SP  - 85
EP  - 86
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3876
ER  - 
@conference{
author = "Vasilev, Dragan and Glišić, Marija and Karabasil, Neđeljko and Dimitrijević, Mirjana and Teodorović, Vlado",
year = "2017",
abstract = "Funkcionalna hrana predstavlja namirnice koje pored osnovnih hranljivih materija sadrže i sastojke za koje je dokazano da pozitivno utiču na zdravlje ljudi, kao što su probiotici, prebiotici, sinbiotici, antioksidansi, strukturni lipidi, polinezasićene masne kiseline, bioaktivni peptidi, dijetna vlakna, mineralne materije, mikroelementi i vitamini. Dizajniranje proizvoda od mesa kao funkcionalne hrane zasniva se na primeni navedenih dodataka, ali i smanjenju sadržaja masnog tkiva i kuhinjske soli kao potencijalno štetnih komponenti. Poznato je da i samo meso, pored osnovnih sastojaka (proteina, masti, vitamina i minerala) sadrži i bioaktivne materije koje ostvaruju niz povoljnih efekata na zdravlje konzumenata. Tu se ubrajaju L-karnitin, koenzim Q10, karnozin, anserin, taurin, kreatin, glutation, α-liponska kiselina, konjugovana linolna kiselina i bioaktivni peptidi. Poseban potencijal da se izrađuju kao funkcionalna hrana imaju fermentisane kobasice jer se ne obrađuju toplotom, tako da vredni sastojci mesa ostaju bitnije nepromenjeni, ali takođe poseban značaj ima mogućnost upotrebe probotskih bakterija. Kao zamena za masno tkivo može da se koristi prebiotik inulin jer formira stabilan gel bele boje, bez mirisa i ukusa, tako da uspešno “imitira” komadiće masnog tkiva u nadevu. Masnokiselinski sastav ovih kobasica može da se poboljša upotrebom biljnih ulja bogatih omega-3 masnim kiselinama koja se dodaju u obliku emulzija sa proteinskim dodacima ili inulinom. Od zamena za so, uspešno mogu da se koriste kalijumove i kalcijumove soli (hloridi, laktati) čime se značajno smanjuje sadržaj natrijuma u proizvodu. U proizvodnji funkcionalnih barenih kobasica ide se u pravcu povećanja količine mesa i smanjenje količine masnog tkiva, kao i obogaćenja omega-3 masnim kiselinama, fitosterolima i antioksidansima. Kao zamena za masti mogu da se koriste biljna ulja, koja su ujedno i značajan izvor omega -3 masnih kiselina kao i fitosterola, a isto tako i inulin u obliku suspenzije. Kod barenih kobasica je posebno značajna mogučnost dodataka prirodnih antioksidanasa kao što je likopen i alge (spirulina), koji se zbog intenzivne boje (crvene, odnosno zelene) dodaju posredstvom nekog nosača (jestivi želatin) tako da u proizvodima “imitiraju” komadiće povrća. Pošto se barene i kuvane kobasice obrađuju toplotom, upotreba probiotskih bakterija kod ovih proizvoda nema značaja.",
publisher = "Banja Luka : Veterinarska Komora Republike Srpske i Društvo Veterinara Republike Srpske",
journal = "22. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 7-10.jun 2017",
title = "Mogućnosti izrade proizvoda od mesa kao funkcionalne hrane, Possibilities of creating meat products as functional food",
pages = "85-86",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3876"
}
Vasilev, D., Glišić, M., Karabasil, N., Dimitrijević, M.,& Teodorović, V.. (2017). Mogućnosti izrade proizvoda od mesa kao funkcionalne hrane. in 22. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 7-10.jun 2017
Banja Luka : Veterinarska Komora Republike Srpske i Društvo Veterinara Republike Srpske., 85-86.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3876
Vasilev D, Glišić M, Karabasil N, Dimitrijević M, Teodorović V. Mogućnosti izrade proizvoda od mesa kao funkcionalne hrane. in 22. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 7-10.jun 2017. 2017;:85-86.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3876 .
Vasilev, Dragan, Glišić, Marija, Karabasil, Neđeljko, Dimitrijević, Mirjana, Teodorović, Vlado, "Mogućnosti izrade proizvoda od mesa kao funkcionalne hrane" in 22. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 7-10.jun 2017 (2017):85-86,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3876 .

Changes in hematological, carcass and meat quality parameters associated with liver milk spots in slaughter pigs

Čobanović, Nikola; Karabasil, Nedjeljko; Vasilev, Dragan; Dimitrijević, Mirjana; Teodorović, Vlado

(2017)

TY  - CONF
AU  - Čobanović, Nikola
AU  - Karabasil, Nedjeljko
AU  - Vasilev, Dragan
AU  - Dimitrijević, Mirjana
AU  - Teodorović, Vlado
PY  - 2017
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3586
C3  - 9th European symposium of porcine health management, Prague, 3 – 5 May 2017
T1  - Changes in hematological, carcass and meat quality parameters associated with liver milk spots in slaughter pigs
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3586
ER  - 
@conference{
author = "Čobanović, Nikola and Karabasil, Nedjeljko and Vasilev, Dragan and Dimitrijević, Mirjana and Teodorović, Vlado",
year = "2017",
journal = "9th European symposium of porcine health management, Prague, 3 – 5 May 2017",
title = "Changes in hematological, carcass and meat quality parameters associated with liver milk spots in slaughter pigs",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3586"
}
Čobanović, N., Karabasil, N., Vasilev, D., Dimitrijević, M.,& Teodorović, V.. (2017). Changes in hematological, carcass and meat quality parameters associated with liver milk spots in slaughter pigs. in 9th European symposium of porcine health management, Prague, 3 – 5 May 2017.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3586
Čobanović N, Karabasil N, Vasilev D, Dimitrijević M, Teodorović V. Changes in hematological, carcass and meat quality parameters associated with liver milk spots in slaughter pigs. in 9th European symposium of porcine health management, Prague, 3 – 5 May 2017. 2017;.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3586 .
Čobanović, Nikola, Karabasil, Nedjeljko, Vasilev, Dragan, Dimitrijević, Mirjana, Teodorović, Vlado, "Changes in hematological, carcass and meat quality parameters associated with liver milk spots in slaughter pigs" in 9th European symposium of porcine health management, Prague, 3 – 5 May 2017 (2017),
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3586 .

Uticaj premortalnih postupaka na odabrane parametre stresa i kvalitet mesa svinja

Stajković, Silvana; Borozan, Sunčica; Baltić, Milan Ž.; Teodorović, Vlado; Vasilev, Dragan; Čobanović, Nikola; Karabasil, Nedjeljko

(Beograd : Fakultet veterinarske medicine, 2016)

TY  - CONF
AU  - Stajković, Silvana
AU  - Borozan, Sunčica
AU  - Baltić, Milan Ž.
AU  - Teodorović, Vlado
AU  - Vasilev, Dragan
AU  - Čobanović, Nikola
AU  - Karabasil, Nedjeljko
PY  - 2016
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3753
AB  - Stres je neizbežna posledica procesa transporta životinja od farme do klanice i postupaka sa životinjama neposredno pre klanja. Uticaj stresa na kvalitet mesa svinja je poznat. Tamno, čvrsto i suvo meso svinja nastaje nakon stresa i javlja se usled niskog sadržaja glikogena u momentu klanja. Bledo, meko i vodnjikavo meso svinja nastaje zbog denaturacije proteina mišića, kombinovanim delovanjem povišene temperature muskulature i velike količine mlečne kiseline nastale intenzivnom glikolizom izazvane stresom. Iz navedenih razloga, važno je definisati i odgovarajuće parametre za brzo i objektivno procenjivanje nivoa stresa. Iako su mane kvaliteta mesa povezane sa stresom pre klanja, ne postoji dosledna povezanost između njegove pojave i parametara kvaliteta mesa. Stoga se veliki napori ulažu da se pronađe veza između premortalnih postupaka i kvaliteta mesa i iznalaze nove mogućnosti za procenu kvaliteta mesa u odnosu na parametre stresa. Određivanje koncentracije kortizola se često koristi za ispitivanje stresa kod životinja i godinama je predstavljao "zlatni standard" u njegovoj proceni. Koncentracije kortizola ne odgovaraju uvek intenzitetu stresa. Koncentracija proteina akutne faze, između ostalog, može da bude povećana ili smanjena u prisustvu stresnih faktora, kao što su transport, pretrpanost, mešanje sa nepoznatim svinjama, neadekvatna ishrana, što ih čini značajnim oruđem za ocenu uslova dobrobiti. Nivo odgovora proteina akutne faze na različite stresne faktore se razlikuje, a različiti proteini akutne faze različito reaguju na iste izazivače stresa. Potrebno je sprovesti dodatna istraživanja kako bi se utvrdile njihove referentne vrednosti i vrednosti koje se odnose na specijalne slučajeve. Utvrđeno je da povećanje koncentracije laktata, povezano sa stresom izazvanim postupanjem sa životinjama pre klanja, utiče negativno na kvalitet mesa, pa je iz tog razloga predloženo da laktat bude indikator stresa.
PB  - Beograd : Fakultet veterinarske medicine
C3  - 5. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 3-4. novembar 2016
T1  - Uticaj premortalnih postupaka na odabrane parametre stresa i kvalitet mesa svinja
SP  - 77
EP  - 84
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3753
ER  - 
@conference{
author = "Stajković, Silvana and Borozan, Sunčica and Baltić, Milan Ž. and Teodorović, Vlado and Vasilev, Dragan and Čobanović, Nikola and Karabasil, Nedjeljko",
year = "2016",
abstract = "Stres je neizbežna posledica procesa transporta životinja od farme do klanice i postupaka sa životinjama neposredno pre klanja. Uticaj stresa na kvalitet mesa svinja je poznat. Tamno, čvrsto i suvo meso svinja nastaje nakon stresa i javlja se usled niskog sadržaja glikogena u momentu klanja. Bledo, meko i vodnjikavo meso svinja nastaje zbog denaturacije proteina mišića, kombinovanim delovanjem povišene temperature muskulature i velike količine mlečne kiseline nastale intenzivnom glikolizom izazvane stresom. Iz navedenih razloga, važno je definisati i odgovarajuće parametre za brzo i objektivno procenjivanje nivoa stresa. Iako su mane kvaliteta mesa povezane sa stresom pre klanja, ne postoji dosledna povezanost između njegove pojave i parametara kvaliteta mesa. Stoga se veliki napori ulažu da se pronađe veza između premortalnih postupaka i kvaliteta mesa i iznalaze nove mogućnosti za procenu kvaliteta mesa u odnosu na parametre stresa. Određivanje koncentracije kortizola se često koristi za ispitivanje stresa kod životinja i godinama je predstavljao "zlatni standard" u njegovoj proceni. Koncentracije kortizola ne odgovaraju uvek intenzitetu stresa. Koncentracija proteina akutne faze, između ostalog, može da bude povećana ili smanjena u prisustvu stresnih faktora, kao što su transport, pretrpanost, mešanje sa nepoznatim svinjama, neadekvatna ishrana, što ih čini značajnim oruđem za ocenu uslova dobrobiti. Nivo odgovora proteina akutne faze na različite stresne faktore se razlikuje, a različiti proteini akutne faze različito reaguju na iste izazivače stresa. Potrebno je sprovesti dodatna istraživanja kako bi se utvrdile njihove referentne vrednosti i vrednosti koje se odnose na specijalne slučajeve. Utvrđeno je da povećanje koncentracije laktata, povezano sa stresom izazvanim postupanjem sa životinjama pre klanja, utiče negativno na kvalitet mesa, pa je iz tog razloga predloženo da laktat bude indikator stresa.",
publisher = "Beograd : Fakultet veterinarske medicine",
journal = "5. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 3-4. novembar 2016",
title = "Uticaj premortalnih postupaka na odabrane parametre stresa i kvalitet mesa svinja",
pages = "77-84",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3753"
}
Stajković, S., Borozan, S., Baltić, M. Ž., Teodorović, V., Vasilev, D., Čobanović, N.,& Karabasil, N.. (2016). Uticaj premortalnih postupaka na odabrane parametre stresa i kvalitet mesa svinja. in 5. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 3-4. novembar 2016
Beograd : Fakultet veterinarske medicine., 77-84.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3753
Stajković S, Borozan S, Baltić MŽ, Teodorović V, Vasilev D, Čobanović N, Karabasil N. Uticaj premortalnih postupaka na odabrane parametre stresa i kvalitet mesa svinja. in 5. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 3-4. novembar 2016. 2016;:77-84.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3753 .
Stajković, Silvana, Borozan, Sunčica, Baltić, Milan Ž., Teodorović, Vlado, Vasilev, Dragan, Čobanović, Nikola, Karabasil, Nedjeljko, "Uticaj premortalnih postupaka na odabrane parametre stresa i kvalitet mesa svinja" in 5. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 3-4. novembar 2016 (2016):77-84,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3753 .

Nalaz teških metala i metaloida u tkivima riba kao indikator zagađenja životne sredine

Baltić, Milan Ž.; Teodorović, Vlado; Dimitrijević, Mirjana; Marković, Radmila

(Beograd : Fakultet veterinarske medicine, 2013)

TY  - CONF
AU  - Baltić, Milan Ž.
AU  - Teodorović, Vlado
AU  - Dimitrijević, Mirjana
AU  - Marković, Radmila
PY  - 2013
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3828
PB  - Beograd : Fakultet veterinarske medicine
C3  - XXXIV Seminar za inovacije znanja veterinara, Beograd, 2013
T1  - Nalaz teških metala i metaloida u tkivima riba kao indikator zagađenja životne sredine
SP  - 75
EP  - 91
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3828
ER  - 
@conference{
author = "Baltić, Milan Ž. and Teodorović, Vlado and Dimitrijević, Mirjana and Marković, Radmila",
year = "2013",
publisher = "Beograd : Fakultet veterinarske medicine",
journal = "XXXIV Seminar za inovacije znanja veterinara, Beograd, 2013",
title = "Nalaz teških metala i metaloida u tkivima riba kao indikator zagađenja životne sredine",
pages = "75-91",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3828"
}
Baltić, M. Ž., Teodorović, V., Dimitrijević, M.,& Marković, R.. (2013). Nalaz teških metala i metaloida u tkivima riba kao indikator zagađenja životne sredine. in XXXIV Seminar za inovacije znanja veterinara, Beograd, 2013
Beograd : Fakultet veterinarske medicine., 75-91.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3828
Baltić MŽ, Teodorović V, Dimitrijević M, Marković R. Nalaz teških metala i metaloida u tkivima riba kao indikator zagađenja životne sredine. in XXXIV Seminar za inovacije znanja veterinara, Beograd, 2013. 2013;:75-91.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3828 .
Baltić, Milan Ž., Teodorović, Vlado, Dimitrijević, Mirjana, Marković, Radmila, "Nalaz teških metala i metaloida u tkivima riba kao indikator zagađenja životne sredine" in XXXIV Seminar za inovacije znanja veterinara, Beograd, 2013 (2013):75-91,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3828 .

Campylobacteriosis – food as a source of infection

Dimitrijević, Mirjana; Karabasil, Neđeljko; Đorđević, Vesna; Petrović, Jelena; Petković, Jelena; Teodorović, Vlado

(Belgrade : Institute of Meat Hygiene and Technology, 2013)

TY  - CONF
AU  - Dimitrijević, Mirjana
AU  - Karabasil, Neđeljko
AU  - Đorđević, Vesna
AU  - Petrović, Jelena
AU  - Petković, Jelena
AU  - Teodorović, Vlado
PY  - 2013
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3854
AB  - Campylobacter bacteria are the second
most frequently reported cause of foodborne
illness in humans and are the most common
bacteria that cause gastroenteritis worldwide,
with an estimated 845,024 cases occurring
annually, according to the Centers for Disease
Control and Prevention (CDC). EFSA Panel on
Biological Hazards (BIOHAZ) is estimated that
there are approximately nine million cases of
human campylobacteriosis per year in the EU27
are unreported. Most often, carcasses or meat are
contaminated by Campylobacter from faeces
during slaughtering. Major food sources linked to
C. jejuni infections include improperly handled or
undercooked poultry products, unpasteurized
milk and cheeses made from unpasteurized milk,
and contaminated water. Campylobacter infection
in humans has been linked to handling and eating
raw or undercooked meat and poultry, whether
fresh or frozen. To protect consumers from this
public health threat, the EU has adopted an
integrated approach food safety from the farm to
the fork. In EFSA assessments, has among others
found that achieving set reduction targets
for Campylobacter in chicken flocks in the EU
would significantly reduce the risk of human
contamination. Prevention is based on control
measures at all stages of the food chain, from
agricultural production on a farm, to processing,
manufacturing and preparation of foods both
commercially and domestically. Control options in
primary production, such as restriction of
slaughter age and discontinuing thinning are
directly available from a technical point of view
but interfere strongly with current industrial
practices. Control options for reducing carcass concentration, such as freezing, hot water and
chemical decontamination are also directly
available. Chemical decontamination is subject to
approval in the EU and no chemicals are
currently approved for use.
PB  - Belgrade : Institute of Meat Hygiene and Technology
C3  - International 57th Meat Industry Conference, Meat and Meat Products - Perspectives of Sustainable Production, Belgrade, 10 - 12. June 2013
T1  - Campylobacteriosis – food as a source of infection
SP  - 281
EP  - 284
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3854
ER  - 
@conference{
author = "Dimitrijević, Mirjana and Karabasil, Neđeljko and Đorđević, Vesna and Petrović, Jelena and Petković, Jelena and Teodorović, Vlado",
year = "2013",
abstract = "Campylobacter bacteria are the second
most frequently reported cause of foodborne
illness in humans and are the most common
bacteria that cause gastroenteritis worldwide,
with an estimated 845,024 cases occurring
annually, according to the Centers for Disease
Control and Prevention (CDC). EFSA Panel on
Biological Hazards (BIOHAZ) is estimated that
there are approximately nine million cases of
human campylobacteriosis per year in the EU27
are unreported. Most often, carcasses or meat are
contaminated by Campylobacter from faeces
during slaughtering. Major food sources linked to
C. jejuni infections include improperly handled or
undercooked poultry products, unpasteurized
milk and cheeses made from unpasteurized milk,
and contaminated water. Campylobacter infection
in humans has been linked to handling and eating
raw or undercooked meat and poultry, whether
fresh or frozen. To protect consumers from this
public health threat, the EU has adopted an
integrated approach food safety from the farm to
the fork. In EFSA assessments, has among others
found that achieving set reduction targets
for Campylobacter in chicken flocks in the EU
would significantly reduce the risk of human
contamination. Prevention is based on control
measures at all stages of the food chain, from
agricultural production on a farm, to processing,
manufacturing and preparation of foods both
commercially and domestically. Control options in
primary production, such as restriction of
slaughter age and discontinuing thinning are
directly available from a technical point of view
but interfere strongly with current industrial
practices. Control options for reducing carcass concentration, such as freezing, hot water and
chemical decontamination are also directly
available. Chemical decontamination is subject to
approval in the EU and no chemicals are
currently approved for use.",
publisher = "Belgrade : Institute of Meat Hygiene and Technology",
journal = "International 57th Meat Industry Conference, Meat and Meat Products - Perspectives of Sustainable Production, Belgrade, 10 - 12. June 2013",
title = "Campylobacteriosis – food as a source of infection",
pages = "281-284",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3854"
}
Dimitrijević, M., Karabasil, N., Đorđević, V., Petrović, J., Petković, J.,& Teodorović, V.. (2013). Campylobacteriosis – food as a source of infection. in International 57th Meat Industry Conference, Meat and Meat Products - Perspectives of Sustainable Production, Belgrade, 10 - 12. June 2013
Belgrade : Institute of Meat Hygiene and Technology., 281-284.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3854
Dimitrijević M, Karabasil N, Đorđević V, Petrović J, Petković J, Teodorović V. Campylobacteriosis – food as a source of infection. in International 57th Meat Industry Conference, Meat and Meat Products - Perspectives of Sustainable Production, Belgrade, 10 - 12. June 2013. 2013;:281-284.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3854 .
Dimitrijević, Mirjana, Karabasil, Neđeljko, Đorđević, Vesna, Petrović, Jelena, Petković, Jelena, Teodorović, Vlado, "Campylobacteriosis – food as a source of infection" in International 57th Meat Industry Conference, Meat and Meat Products - Perspectives of Sustainable Production, Belgrade, 10 - 12. June 2013 (2013):281-284,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3854 .

Meso u tradicionalnoj srpskoj kuhinji

Baltić, Milan Ž.; Dimitrijević, Mirjana; Teodorović, Vlado; Karabasil, Nedjeljko; Đurić, Jelena; Marković, Radmila; Pavlićević, Nataša

(Beograd : Fakultet veterinarske medicine, 2010)

TY  - CONF
AU  - Baltić, Milan Ž.
AU  - Dimitrijević, Mirjana
AU  - Teodorović, Vlado
AU  - Karabasil, Nedjeljko
AU  - Đurić, Jelena
AU  - Marković, Radmila
AU  - Pavlićević, Nataša
PY  - 2010
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3734
AB  - Upotreba mesa u tradicionalnoj srpskoj kuhinji može vremenski da se podeli u tri perioda. Prvi period je vreme od doseljavanja Slovena na Balkan, pa do početka 19. veka. Tradicionalna srpska kuhinja 19. i prve polovine 20. veka se zbog znatnih promena u odnosu na prvi period, odnosno srednji vek, može označiti kao poseban period. To je period evropejizacije Srbije u svim sferama života, pa i u ishrani, Kao što je zemlje celog sveta posle Drugog svetskog rada zahvatio period snažne industrijalizacije u svim privrednim oblastima, pa i u oblasti proizvodnje hrane, tako ni Srbija nije ostala van industrijalizacijom izazvanih promena. Poslednjih šezdesetak godina hrana se prenosi i premešta u različitim oblicima sa jednog na drugi kraj sveta što ima za posledicu zapostavljanja tradicionalne kuhinje. Stoga se u mnogim zemljama javlja potreba očuvanja tradicionalne kuhinje što je evropskim zemljama rezultiralo popisivanjem evropske gastronomske baštine. Očuvanje tradicionalnih kuhinja ima poseban značaj na razvoj turizma. U Srbiji čuvanje tradicije, pa i tradicije vezane za pripremu hrane, nalazi svoj izraz kroz održavanje različitih manifestacija koje su, ponekad, posvećene samo hrani i koje imaju dugu tradiciju.
PB  - Beograd : Fakultet veterinarske medicine
C3  - 2. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 11-12. novembar 2010
T1  - Meso u tradicionalnoj srpskoj kuhinji
SP  - 44
EP  - 54
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3734
ER  - 
@conference{
author = "Baltić, Milan Ž. and Dimitrijević, Mirjana and Teodorović, Vlado and Karabasil, Nedjeljko and Đurić, Jelena and Marković, Radmila and Pavlićević, Nataša",
year = "2010",
abstract = "Upotreba mesa u tradicionalnoj srpskoj kuhinji može vremenski da se podeli u tri perioda. Prvi period je vreme od doseljavanja Slovena na Balkan, pa do početka 19. veka. Tradicionalna srpska kuhinja 19. i prve polovine 20. veka se zbog znatnih promena u odnosu na prvi period, odnosno srednji vek, može označiti kao poseban period. To je period evropejizacije Srbije u svim sferama života, pa i u ishrani, Kao što je zemlje celog sveta posle Drugog svetskog rada zahvatio period snažne industrijalizacije u svim privrednim oblastima, pa i u oblasti proizvodnje hrane, tako ni Srbija nije ostala van industrijalizacijom izazvanih promena. Poslednjih šezdesetak godina hrana se prenosi i premešta u različitim oblicima sa jednog na drugi kraj sveta što ima za posledicu zapostavljanja tradicionalne kuhinje. Stoga se u mnogim zemljama javlja potreba očuvanja tradicionalne kuhinje što je evropskim zemljama rezultiralo popisivanjem evropske gastronomske baštine. Očuvanje tradicionalnih kuhinja ima poseban značaj na razvoj turizma. U Srbiji čuvanje tradicije, pa i tradicije vezane za pripremu hrane, nalazi svoj izraz kroz održavanje različitih manifestacija koje su, ponekad, posvećene samo hrani i koje imaju dugu tradiciju.",
publisher = "Beograd : Fakultet veterinarske medicine",
journal = "2. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 11-12. novembar 2010",
title = "Meso u tradicionalnoj srpskoj kuhinji",
pages = "44-54",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3734"
}
Baltić, M. Ž., Dimitrijević, M., Teodorović, V., Karabasil, N., Đurić, J., Marković, R.,& Pavlićević, N.. (2010). Meso u tradicionalnoj srpskoj kuhinji. in 2. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 11-12. novembar 2010
Beograd : Fakultet veterinarske medicine., 44-54.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3734
Baltić MŽ, Dimitrijević M, Teodorović V, Karabasil N, Đurić J, Marković R, Pavlićević N. Meso u tradicionalnoj srpskoj kuhinji. in 2. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 11-12. novembar 2010. 2010;:44-54.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3734 .
Baltić, Milan Ž., Dimitrijević, Mirjana, Teodorović, Vlado, Karabasil, Nedjeljko, Đurić, Jelena, Marković, Radmila, Pavlićević, Nataša, "Meso u tradicionalnoj srpskoj kuhinji" in 2. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 11-12. novembar 2010 (2010):44-54,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3734 .