Tasić, Aleksandra

Link to this page

Authority KeyName Variants
316153d7-4867-4ea2-a599-9ec0b17bee02
  • Tasić, Aleksandra (1)
Projects

Author's Bibliography

Kontrola kvaliteta prisustva fosfata u dimljenoj svinjskoj pečenici

Tasić, Aleksandra; Pavlović, Ivan; Nešić, Ksenija; Baltić, Milan Ž.

(Požarevac : Sitograf RM, 2023)

TY  - CONF
AU  - Tasić, Aleksandra
AU  - Pavlović, Ivan
AU  - Nešić, Ksenija
AU  - Baltić, Milan Ž.
PY  - 2023
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3106
AB  - Različita fosfatna jedinjenja koja se koriste u industriji mesa nisu neophodna, ali se zbog
zadržavanja i vezivanja vode široko koriste. Upotreba fosfatnih aditiva dovodi do uspostavljanja
jonskog kapaciteta u mesnom proizvodu. A jedna od najvećih prednosti korišćenja fosfata je
smanjenje korišćenja natrijum nitrita, postizanje konzistencije i senzornih svojstva koja su
prilagođena potrošaču. Cilj ovog rada bio je ispitivanje količine prisutnih polifosfata i uticaja na
količinu odnosa vode i proteina. Obrađeni su podaci dobijenih analizom 30 uzoraka ispitanih
dimljenih svinjskih pečenica nakon industrijske proizvodnje. Na ispitanim uzorcima su
sprovedene sledeće analize: sadržaj fosfata (izražen kao P2O5), vlage, proteina, masti i pepela. Cilj
je bio da se uspostavi idealna količina odnosa fosfatnih soli i vode u toku procesa salamurenja.
Ovi podaci su iskorišćeni za obradu odnosa vode i proteina kao i procenu, odnosno proračuna
uticaja na nutritivnu vrednost. Najveći benefit korišćenja fosfata je smanjene korišćenja natrijum
nitrita, koji prisutan u znatnim količinama može imati štetan uticaj na ljusko zdravlje. Ovo je
upravo postignuto adekvatnim odnosom soli i vode. Cilj ispitivanja bio je praćenje prisustva
fosfata i usklađivanje vrednosti sa zakonskom regulativom, kao i dobijanje proizvoda sa
produženim rokom trajanja, ali i boje i ukusa. Sa porastom količine dodatih fosfata rastao je i
sadržaj vode (odnosa vode i proteina) u gotovim proizvodima dobijenih dimljenih pečenica.
Dobijene vrednosti količine fosfata u krajnjem proizvodu su bile ispod maksimalno dozvoljene
vrednosti fosfata propisane nacionalnom regulativom. Nutritivna vrednost dobijene dimljene
svinjske pečenice je 378 kJ, odnosno 90 kcal, sa vrednošći odnosa vode i proteina od 4.3.
PB  - Požarevac : Sitograf RM
C3  - 20. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 8 - 9. jun 2023
T1  - Kontrola kvaliteta prisustva fosfata u dimljenoj svinjskoj pečenici
SP  - 123
EP  - 130
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3106
ER  - 
@conference{
author = "Tasić, Aleksandra and Pavlović, Ivan and Nešić, Ksenija and Baltić, Milan Ž.",
year = "2023",
abstract = "Različita fosfatna jedinjenja koja se koriste u industriji mesa nisu neophodna, ali se zbog
zadržavanja i vezivanja vode široko koriste. Upotreba fosfatnih aditiva dovodi do uspostavljanja
jonskog kapaciteta u mesnom proizvodu. A jedna od najvećih prednosti korišćenja fosfata je
smanjenje korišćenja natrijum nitrita, postizanje konzistencije i senzornih svojstva koja su
prilagođena potrošaču. Cilj ovog rada bio je ispitivanje količine prisutnih polifosfata i uticaja na
količinu odnosa vode i proteina. Obrađeni su podaci dobijenih analizom 30 uzoraka ispitanih
dimljenih svinjskih pečenica nakon industrijske proizvodnje. Na ispitanim uzorcima su
sprovedene sledeće analize: sadržaj fosfata (izražen kao P2O5), vlage, proteina, masti i pepela. Cilj
je bio da se uspostavi idealna količina odnosa fosfatnih soli i vode u toku procesa salamurenja.
Ovi podaci su iskorišćeni za obradu odnosa vode i proteina kao i procenu, odnosno proračuna
uticaja na nutritivnu vrednost. Najveći benefit korišćenja fosfata je smanjene korišćenja natrijum
nitrita, koji prisutan u znatnim količinama može imati štetan uticaj na ljusko zdravlje. Ovo je
upravo postignuto adekvatnim odnosom soli i vode. Cilj ispitivanja bio je praćenje prisustva
fosfata i usklađivanje vrednosti sa zakonskom regulativom, kao i dobijanje proizvoda sa
produženim rokom trajanja, ali i boje i ukusa. Sa porastom količine dodatih fosfata rastao je i
sadržaj vode (odnosa vode i proteina) u gotovim proizvodima dobijenih dimljenih pečenica.
Dobijene vrednosti količine fosfata u krajnjem proizvodu su bile ispod maksimalno dozvoljene
vrednosti fosfata propisane nacionalnom regulativom. Nutritivna vrednost dobijene dimljene
svinjske pečenice je 378 kJ, odnosno 90 kcal, sa vrednošći odnosa vode i proteina od 4.3.",
publisher = "Požarevac : Sitograf RM",
journal = "20. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 8 - 9. jun 2023",
title = "Kontrola kvaliteta prisustva fosfata u dimljenoj svinjskoj pečenici",
pages = "123-130",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3106"
}
Tasić, A., Pavlović, I., Nešić, K.,& Baltić, M. Ž.. (2023). Kontrola kvaliteta prisustva fosfata u dimljenoj svinjskoj pečenici. in 20. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 8 - 9. jun 2023
Požarevac : Sitograf RM., 123-130.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3106
Tasić A, Pavlović I, Nešić K, Baltić MŽ. Kontrola kvaliteta prisustva fosfata u dimljenoj svinjskoj pečenici. in 20. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 8 - 9. jun 2023. 2023;:123-130.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3106 .
Tasić, Aleksandra, Pavlović, Ivan, Nešić, Ksenija, Baltić, Milan Ž., "Kontrola kvaliteta prisustva fosfata u dimljenoj svinjskoj pečenici" in 20. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 8 - 9. jun 2023 (2023):123-130,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3106 .