Krneta, Dejana

Link to this page

Authority KeyName Variants
5502c58b-f016-42c5-abf9-dd822c3bf128
  • Krneta, Dejana (2)
Projects
No records found.

Author's Bibliography

Analiza efektivnosti i efikasnosti suzbijanja afričke kuge svinja u Republici Srpskoj u 2023. godini

Nedić, Drago N.; Lukić, Negoslav; Knežević, Dragan; Stevanović, Oliver; Kasagić, Dragan; Krneta, Dejana; Sladojević, Željko; Marić, Jelena; Subić, Ivona; Nikolić, Sonja; Despotović, Darko; Golić, Bojan; Savić, Kristina; Bulatović, Vladimir; Oklješa, Dragana; Bajagić, Bojana; Milijević, Vladimir

(Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, Sekcija za zoonoze, 2024)

TY  - CONF
AU  - Nedić, Drago N.
AU  - Lukić, Negoslav
AU  - Knežević, Dragan
AU  - Stevanović, Oliver
AU  - Kasagić, Dragan
AU  - Krneta, Dejana
AU  - Sladojević, Željko
AU  - Marić, Jelena
AU  - Subić, Ivona
AU  - Nikolić, Sonja
AU  - Despotović, Darko
AU  - Golić, Bojan
AU  - Savić, Kristina
AU  - Bulatović, Vladimir
AU  - Oklješa, Dragana
AU  - Bajagić, Bojana
AU  - Milijević, Vladimir
PY  - 2024
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3908
AB  - Афричка куга свиња је веома опасна вирусна заразна болест домаћих и дивљих свиња. Узрочник је вирус афричке куге који припада породици Asfarviridae. Болест нема зоонотски карактер, али наноси веома велику економску штету. Овај преглед резимира кључне аспекте епидемиологије Афричке куге свиња, укључујући откривање заразе, број случајева, начин преноса, географско ширење, број и величину фарми, факторе ризика, утврђивање рестриктивних зона, санацију терена и управљање кризом.
Пренос Афричке куге свиња се првенствено дешава директним контактом између заражених и здравих свиња. Вирус се такође може ширити и индиректно преко контаминираних површина и хране, фомита или крпеља из рода Ornithodoros. Разумијевање динамике преноса је кључно за примјену ефективних контролних мјера. Болест је раније била ограничена на Африку, али се последњих деценија проширила на Европу, Азију и друге дијелове свијета. Људски фактори, а посебно међународна трговина и транспорт, доприносе глобалном ширењу АКС-а. Широка распрострањеност домаћих и дивљих свиња компликује мјере контроле, јер дивљи резервоари могу послужити као извор инфекције за домаће свиње. Фактори ризика укључују кретање и транспорт живих свиња и производа од свињског меса, неадекватне мјере биолошке безбједности на фармама и присуство вектора. У Републици Српској је у периоду 22.6.-31.12.2023. године болест утврђена у 24 општине на 1.166 фарми на којима је нешкодљиво уништено 48.325 свиња. У просјеку је била 41 свиња по зараженом имању. Укупна директна штета је утврђена на око 13 милиона Евра.
Епидемиолошка анализа АКС укључује сложене интеракције између вируса, домаћина, вектора и људских активности. Ефективност и ефикасност спречавања појаве и сузбијања болести подразумијева постојање ажурног плана хитних мјера, добру обученост и информисаност свих субјеката на које се односи, рано препознавање болести, брзо реаговање надлежних органа у случају појаве болести, кадровску и материјалну попуњеност ветеринарских организација, дијагностичких лабораторија, ветеринарске инспекције и Ресора за ветеринарство. Доследна примјена важеће легислативе и управљање кризом подразумијева да се у одговарајућим условима доносе најбоље одлуке које ће допринијети сузбијању болести а то се посебно односи на одређивање величине рестриктивних зона, обустављање и контролу кретања, одређивања мјеста и начина нешкодљивог уништавања животиња. Током наведеног периода трајања болести уочене су одређене слабости у провођењу појединих мјера па се због тога предлажу одређена побољшања. Посебно се наглашава значај брзе и правичне надокнаде штете и трошкова сузбијања болести.
AB  - African swine fever is a very dangerous viral infectious disease of domestic and wild pigs. The causative agent is the African plague virus belonging to the Asfarviridae family. The disease does not have a zoonotic character, but it causes great economic damage. This review summarizes key aspects of the epidemiology of African swine fever, including detection, number of cases, mode of transmission, geographic spread, number and size of farms, risk factors, establishment of restricted zones, field remediation and crisis management.
Transmission of African swine fever primarily occurs through direct contact between infected and healthy pigs. The virus can also be spread indirectly through contaminated food, fomites or ticks of the genus Ornithodoros. Understanding transmission dynamics is key to implementing effective control measures. The disease was previously limited to Africa, but in recent decades it has spread to Europe, Asia and other parts of the world. Human factors, especially international trade and transport, contribute to the global spread of ASF. The wide distribution of domestic and wild pigs complicates control measures, as wild reservoirs can serve as a source of infection for domestic pigs. Risk factors include the movement and transport of live pigs and pork products, inadequate biosecurity measures on farms and the presence of vectors. In the Republic of Srpska, in the period between 22nd June until 31st December 2023, the disease was found in 24 municipalities on 1,166 farms where 48,325 pigs were harmlessly destroyed. On average, there were 41 pigs per infected farm. The total direct damage was determined at around 13 million Euros.
Epidemiological analysis of ASF involves complex interactions between viruses, hosts, vectors and human activities. The effectiveness and efficiency of preventing the occurrence and suppression of the disease implies the existence of an up-to-date plan of emergency measures, good training and information of all affected subjects, early recognition of the disease, rapid response of the competent authorities in the event of the disease, personnel and material availability of veterinary organizations, diagnostic laboratories, veterinary inspection and Department of Veterinary Medicine. Consistent application of current legislation and crisis management implies that the best decisions are made in appropriate conditions that will contribute to the suppression of the disease, and this particularly refers to the determination of the size of restrictive zones, suspension and control of movement, determination of places and methods of harmless destruction of animals. During the aforementioned period of the disease, certain weaknesses in the implementation of some measures were observed, so certain improvements are proposed. The importance of quick and fair compensation for damage and disease control costs is particularly emphasized.
PB  - Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, Sekcija za zoonoze
C3  - XXVI Simpozijum epizootiologa i epidemiologa (XXVI Epizootiološki dani), Banja Koviljača, 10 - 12. april 2024
T1  - Analiza efektivnosti i efikasnosti suzbijanja afričke kuge svinja u Republici Srpskoj u 2023. godini
T1  - Analysis of the effectiveness and efficiency of african swine fever control in the Republic of Srpska in 2023
SP  - 88
EP  - 89
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3908
ER  - 
@conference{
author = "Nedić, Drago N. and Lukić, Negoslav and Knežević, Dragan and Stevanović, Oliver and Kasagić, Dragan and Krneta, Dejana and Sladojević, Željko and Marić, Jelena and Subić, Ivona and Nikolić, Sonja and Despotović, Darko and Golić, Bojan and Savić, Kristina and Bulatović, Vladimir and Oklješa, Dragana and Bajagić, Bojana and Milijević, Vladimir",
year = "2024",
abstract = "Афричка куга свиња је веома опасна вирусна заразна болест домаћих и дивљих свиња. Узрочник је вирус афричке куге који припада породици Asfarviridae. Болест нема зоонотски карактер, али наноси веома велику економску штету. Овај преглед резимира кључне аспекте епидемиологије Афричке куге свиња, укључујући откривање заразе, број случајева, начин преноса, географско ширење, број и величину фарми, факторе ризика, утврђивање рестриктивних зона, санацију терена и управљање кризом.
Пренос Афричке куге свиња се првенствено дешава директним контактом између заражених и здравих свиња. Вирус се такође може ширити и индиректно преко контаминираних површина и хране, фомита или крпеља из рода Ornithodoros. Разумијевање динамике преноса је кључно за примјену ефективних контролних мјера. Болест је раније била ограничена на Африку, али се последњих деценија проширила на Европу, Азију и друге дијелове свијета. Људски фактори, а посебно међународна трговина и транспорт, доприносе глобалном ширењу АКС-а. Широка распрострањеност домаћих и дивљих свиња компликује мјере контроле, јер дивљи резервоари могу послужити као извор инфекције за домаће свиње. Фактори ризика укључују кретање и транспорт живих свиња и производа од свињског меса, неадекватне мјере биолошке безбједности на фармама и присуство вектора. У Републици Српској је у периоду 22.6.-31.12.2023. године болест утврђена у 24 општине на 1.166 фарми на којима је нешкодљиво уништено 48.325 свиња. У просјеку је била 41 свиња по зараженом имању. Укупна директна штета је утврђена на око 13 милиона Евра.
Епидемиолошка анализа АКС укључује сложене интеракције између вируса, домаћина, вектора и људских активности. Ефективност и ефикасност спречавања појаве и сузбијања болести подразумијева постојање ажурног плана хитних мјера, добру обученост и информисаност свих субјеката на које се односи, рано препознавање болести, брзо реаговање надлежних органа у случају појаве болести, кадровску и материјалну попуњеност ветеринарских организација, дијагностичких лабораторија, ветеринарске инспекције и Ресора за ветеринарство. Доследна примјена важеће легислативе и управљање кризом подразумијева да се у одговарајућим условима доносе најбоље одлуке које ће допринијети сузбијању болести а то се посебно односи на одређивање величине рестриктивних зона, обустављање и контролу кретања, одређивања мјеста и начина нешкодљивог уништавања животиња. Током наведеног периода трајања болести уочене су одређене слабости у провођењу појединих мјера па се због тога предлажу одређена побољшања. Посебно се наглашава значај брзе и правичне надокнаде штете и трошкова сузбијања болести., African swine fever is a very dangerous viral infectious disease of domestic and wild pigs. The causative agent is the African plague virus belonging to the Asfarviridae family. The disease does not have a zoonotic character, but it causes great economic damage. This review summarizes key aspects of the epidemiology of African swine fever, including detection, number of cases, mode of transmission, geographic spread, number and size of farms, risk factors, establishment of restricted zones, field remediation and crisis management.
Transmission of African swine fever primarily occurs through direct contact between infected and healthy pigs. The virus can also be spread indirectly through contaminated food, fomites or ticks of the genus Ornithodoros. Understanding transmission dynamics is key to implementing effective control measures. The disease was previously limited to Africa, but in recent decades it has spread to Europe, Asia and other parts of the world. Human factors, especially international trade and transport, contribute to the global spread of ASF. The wide distribution of domestic and wild pigs complicates control measures, as wild reservoirs can serve as a source of infection for domestic pigs. Risk factors include the movement and transport of live pigs and pork products, inadequate biosecurity measures on farms and the presence of vectors. In the Republic of Srpska, in the period between 22nd June until 31st December 2023, the disease was found in 24 municipalities on 1,166 farms where 48,325 pigs were harmlessly destroyed. On average, there were 41 pigs per infected farm. The total direct damage was determined at around 13 million Euros.
Epidemiological analysis of ASF involves complex interactions between viruses, hosts, vectors and human activities. The effectiveness and efficiency of preventing the occurrence and suppression of the disease implies the existence of an up-to-date plan of emergency measures, good training and information of all affected subjects, early recognition of the disease, rapid response of the competent authorities in the event of the disease, personnel and material availability of veterinary organizations, diagnostic laboratories, veterinary inspection and Department of Veterinary Medicine. Consistent application of current legislation and crisis management implies that the best decisions are made in appropriate conditions that will contribute to the suppression of the disease, and this particularly refers to the determination of the size of restrictive zones, suspension and control of movement, determination of places and methods of harmless destruction of animals. During the aforementioned period of the disease, certain weaknesses in the implementation of some measures were observed, so certain improvements are proposed. The importance of quick and fair compensation for damage and disease control costs is particularly emphasized.",
publisher = "Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, Sekcija za zoonoze",
journal = "XXVI Simpozijum epizootiologa i epidemiologa (XXVI Epizootiološki dani), Banja Koviljača, 10 - 12. april 2024",
title = "Analiza efektivnosti i efikasnosti suzbijanja afričke kuge svinja u Republici Srpskoj u 2023. godini, Analysis of the effectiveness and efficiency of african swine fever control in the Republic of Srpska in 2023",
pages = "88-89",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3908"
}
Nedić, D. N., Lukić, N., Knežević, D., Stevanović, O., Kasagić, D., Krneta, D., Sladojević, Ž., Marić, J., Subić, I., Nikolić, S., Despotović, D., Golić, B., Savić, K., Bulatović, V., Oklješa, D., Bajagić, B.,& Milijević, V.. (2024). Analiza efektivnosti i efikasnosti suzbijanja afričke kuge svinja u Republici Srpskoj u 2023. godini. in XXVI Simpozijum epizootiologa i epidemiologa (XXVI Epizootiološki dani), Banja Koviljača, 10 - 12. april 2024
Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, Sekcija za zoonoze., 88-89.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3908
Nedić DN, Lukić N, Knežević D, Stevanović O, Kasagić D, Krneta D, Sladojević Ž, Marić J, Subić I, Nikolić S, Despotović D, Golić B, Savić K, Bulatović V, Oklješa D, Bajagić B, Milijević V. Analiza efektivnosti i efikasnosti suzbijanja afričke kuge svinja u Republici Srpskoj u 2023. godini. in XXVI Simpozijum epizootiologa i epidemiologa (XXVI Epizootiološki dani), Banja Koviljača, 10 - 12. april 2024. 2024;:88-89.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3908 .
Nedić, Drago N., Lukić, Negoslav, Knežević, Dragan, Stevanović, Oliver, Kasagić, Dragan, Krneta, Dejana, Sladojević, Željko, Marić, Jelena, Subić, Ivona, Nikolić, Sonja, Despotović, Darko, Golić, Bojan, Savić, Kristina, Bulatović, Vladimir, Oklješa, Dragana, Bajagić, Bojana, Milijević, Vladimir, "Analiza efektivnosti i efikasnosti suzbijanja afričke kuge svinja u Republici Srpskoj u 2023. godini" in XXVI Simpozijum epizootiologa i epidemiologa (XXVI Epizootiološki dani), Banja Koviljača, 10 - 12. april 2024 (2024):88-89,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3908 .

Primjena koncepta „Jedno zdravlje“ u živinarstvu i živinarskoj industriji: sveobuhvatan pregled

Nedić, Drago; Šmitran, Aleksandra; Golić, Bojan; Stevanović, Oliver; Pećanac, Biljana; Krneta, Dejana; Marić, Jelena; Nikolić, Sonja; Ilić, Tanja; Brkić, Zoran; Subić, Ivona; Despotović, Darko; Sladojević, Željko; Kasagić, Dragan; Knežević, Dragan

(Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske, 2023)

TY  - CONF
AU  - Nedić, Drago
AU  - Šmitran, Aleksandra
AU  - Golić, Bojan
AU  - Stevanović, Oliver
AU  - Pećanac, Biljana
AU  - Krneta, Dejana
AU  - Marić, Jelena
AU  - Nikolić, Sonja
AU  - Ilić, Tanja
AU  - Brkić, Zoran
AU  - Subić, Ivona
AU  - Despotović, Darko
AU  - Sladojević, Željko
AU  - Kasagić, Dragan
AU  - Knežević, Dragan
PY  - 2023
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3067
AB  - Концепт „Једно здравље“ се појавио као холистички приступ за решавање
међусобне повезаности здравља људи, животиња и животне средине. У
контексту живинарства и живинарске индустрије, примјена концепта Једно
здравље добија све већу пажњу због сложене динамике и потенцијалних ризика
повезаних са системима производње живине. Овај научни преглед има за циљ
да истражи различите димензије примјене приступа једног здравља у
живинарству и живинарској индустрији, наглашавајући његов значај и
потенцијалне користи.
Узгој живине игра кључну улогу у глобалној производњи хране, обезбеђујући
приступачне изворе протеина за задовољавање нутритивних потреба растуће
популације. Међутим, интензивирање и експанзија живинарске производње
довели су до неколико изазова, укључујући избијање зооноза, отпорност на
антимикробне лијекове, загађење животне средине и забринутост за добробит.
Концепт једног здравља нуди мултидисциплинарни оквир за решавање ових
изазова интеграцијом ветеринарске медицине, јавног здравља, науке о
животној средини и других релевантних дисциплина.
У контексту зоонотских болести, као што је птичја инфлуенца, приступ Једно
здравље наглашава сарадњу између доктора ветеринарске медицине и доктора
медицине како би се побољшао надзор болести, рано откривање и брзи
одговор. Промовисањем размјене информација, заједничких процјена ризика
и координисаних стратегија контроле, концепт Једно здравље побољшава
капацитет за превенцију и ублажавање преношења зооноза на интерфејсу
човјека и животиње.
Примјена концепта једног здравља у живинарској индустрији превазилази
управљање болестима. Он препознаје утицаје живинарске производње на
животну средину, укључујући загађење воде и ваздуха, управљање отпадом и
потенцијални пренос гена отпорности на антимикробне лијекове. Усвајањем
одрживих и еколошки прихватљивих пракси, као што су побољшане мјере
биолошке безбедности, правилно управљање отпадом и смањена употреба
антимикробних средстава, живинарска индустрија може допринијети и јавном
здрављу и очувању животне средине. Концепт једног здравља препознаје важност добробити животиња у системима
узгоја живине. Обезбеђивање добробити живине не само да доприноси
етичким разматрањима, већ утиче и на резултате јавног здравља. Стрес и
угрожена добробит могу повећати подложност живине болестима и смањити
укупну продуктивност. Спровођење стандарда добробити животиња,
побољшање мјера биосигурности и обезбеђивање одговарајућих услова
смјештаја могу промовисати здравију популацију живине и ублажити ризике
од болести.
У закључку, примјена концепта једног здравља у живинарству и живинарској
индустрији нуди свеобухватан и интегративан приступ за рјешавање
вишеструких изазова са којима се суочавају ови сектори. Подстичући сарадњу
међу заинтересованим странама, укључујући докторе ветеринарске медицине,
службенике за јавно здравље, креаторе политике, истраживаче и
професионалце из индустрије, концепт Једно здравље олакшава развој и
имплементацију ефикасних стратегија за превенцију болести, одрживост
животне средине и побољшану добробит животиња. Прихватање принципа
једног здравља у системима производње живине има велики потенцијал за
очување здравља људи, заштиту добробити животиња и промовисање
одрживих пракси узгоја живине у будућности.
AB  - The "One Health" concept has emerged as a holistic approach to address the
interconnectedness of human, animal, and environmental health. In the context
of poultry farming and the poultry industry, the application of the One Health
concept has gained increasing attention due to the complex dynamics and
potential risks associated with poultry production systems. This scientific review
aims to explore the various dimensions of applying the One Health approach in
poultry farming and the poultry industry, highlighting its significance and
potential benefits.
Poultry farming plays a crucial role in global food production, providing
affordable protein sources to meet the nutritional needs of a growing population.
However, the intensification and expansion of poultry production have led to
several challenges, including zoonotic disease outbreaks, antimicrobial resistance,
environmental pollution, and welfare concerns. The One Health concept offers a
multidisciplinary framework to address these challenges by integrating veterinary
medicine, public health, environmental science, and other relevant disciplines.
In the context of zoonotic diseases, such as avian influenza, the One Health
approach emphasizes collaboration between veterinary and human health
professionals to enhance disease surveillance, early detection, and rapid response.
By promoting information sharing, joint risk assessments, and coordinated
control strategies, the One Health concept enhances the capacity to prevent and
mitigate zoonotic disease transmission at the human-animal interface.
Furthermore, the application of the One Health concept in the poultry industry
extends beyond disease management. It recognizes the environmental impacts of
poultry production, including water and air pollution, waste management, and the
potential transmission of antimicrobial resistance genes. By adopting sustainable
and environmentally friendly practices, such as improved biosecurity measures,
proper waste management, and reduced use of antimicrobials, the poultry
industry can contribute to both public health and environmental preservation.
Moreover, the One Health concept acknowledges the importance of animal
welfare in poultry farming systems. Ensuring the well-being of poultry not only
contributes to ethical considerations but also impacts public health outcomes. Stress and compromised welfare can increase the susceptibility of poultry to
diseases and reduce overall productivity. Implementing animal welfare standards,
enhancing biosecurity measures, and providing appropriate housing conditions
can promote healthier poultry populations and mitigate disease risks.
In conclusion, the application of the One Health concept in poultry farming and
the poultry industry offers a comprehensive and integrative approach to address
the multifaceted challenges faced by these sectors. By fostering collaboration
among stakeholders, including veterinarians, public health officials,
policymakers, researchers, and industry professionals, the One Health concept
facilitates the development and implementation of effective strategies for disease
prevention, environmental sustainability, and improved animal welfare.
Embracing the principles of One Health in poultry production systems holds great
potential to safeguard human health, protect animal welfare, and promote
sustainable and resilient poultry farming practices in the future.
PB  - Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske
C3  - 28. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15 - 17. jun 2023
T1  - Primjena koncepta „Jedno zdravlje“ u živinarstvu i živinarskoj industriji: sveobuhvatan pregled
T1  - Application of the "One Health" concept in poultry farming and the poultry industry: a comprehensive review
SP  - 19
EP  - 22
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3067
ER  - 
@conference{
author = "Nedić, Drago and Šmitran, Aleksandra and Golić, Bojan and Stevanović, Oliver and Pećanac, Biljana and Krneta, Dejana and Marić, Jelena and Nikolić, Sonja and Ilić, Tanja and Brkić, Zoran and Subić, Ivona and Despotović, Darko and Sladojević, Željko and Kasagić, Dragan and Knežević, Dragan",
year = "2023",
abstract = "Концепт „Једно здравље“ се појавио као холистички приступ за решавање
међусобне повезаности здравља људи, животиња и животне средине. У
контексту живинарства и живинарске индустрије, примјена концепта Једно
здравље добија све већу пажњу због сложене динамике и потенцијалних ризика
повезаних са системима производње живине. Овај научни преглед има за циљ
да истражи различите димензије примјене приступа једног здравља у
живинарству и живинарској индустрији, наглашавајући његов значај и
потенцијалне користи.
Узгој живине игра кључну улогу у глобалној производњи хране, обезбеђујући
приступачне изворе протеина за задовољавање нутритивних потреба растуће
популације. Међутим, интензивирање и експанзија живинарске производње
довели су до неколико изазова, укључујући избијање зооноза, отпорност на
антимикробне лијекове, загађење животне средине и забринутост за добробит.
Концепт једног здравља нуди мултидисциплинарни оквир за решавање ових
изазова интеграцијом ветеринарске медицине, јавног здравља, науке о
животној средини и других релевантних дисциплина.
У контексту зоонотских болести, као што је птичја инфлуенца, приступ Једно
здравље наглашава сарадњу између доктора ветеринарске медицине и доктора
медицине како би се побољшао надзор болести, рано откривање и брзи
одговор. Промовисањем размјене информација, заједничких процјена ризика
и координисаних стратегија контроле, концепт Једно здравље побољшава
капацитет за превенцију и ублажавање преношења зооноза на интерфејсу
човјека и животиње.
Примјена концепта једног здравља у живинарској индустрији превазилази
управљање болестима. Он препознаје утицаје живинарске производње на
животну средину, укључујући загађење воде и ваздуха, управљање отпадом и
потенцијални пренос гена отпорности на антимикробне лијекове. Усвајањем
одрживих и еколошки прихватљивих пракси, као што су побољшане мјере
биолошке безбедности, правилно управљање отпадом и смањена употреба
антимикробних средстава, живинарска индустрија може допринијети и јавном
здрављу и очувању животне средине. Концепт једног здравља препознаје важност добробити животиња у системима
узгоја живине. Обезбеђивање добробити живине не само да доприноси
етичким разматрањима, већ утиче и на резултате јавног здравља. Стрес и
угрожена добробит могу повећати подложност живине болестима и смањити
укупну продуктивност. Спровођење стандарда добробити животиња,
побољшање мјера биосигурности и обезбеђивање одговарајућих услова
смјештаја могу промовисати здравију популацију живине и ублажити ризике
од болести.
У закључку, примјена концепта једног здравља у живинарству и живинарској
индустрији нуди свеобухватан и интегративан приступ за рјешавање
вишеструких изазова са којима се суочавају ови сектори. Подстичући сарадњу
међу заинтересованим странама, укључујући докторе ветеринарске медицине,
службенике за јавно здравље, креаторе политике, истраживаче и
професионалце из индустрије, концепт Једно здравље олакшава развој и
имплементацију ефикасних стратегија за превенцију болести, одрживост
животне средине и побољшану добробит животиња. Прихватање принципа
једног здравља у системима производње живине има велики потенцијал за
очување здравља људи, заштиту добробити животиња и промовисање
одрживих пракси узгоја живине у будућности., The "One Health" concept has emerged as a holistic approach to address the
interconnectedness of human, animal, and environmental health. In the context
of poultry farming and the poultry industry, the application of the One Health
concept has gained increasing attention due to the complex dynamics and
potential risks associated with poultry production systems. This scientific review
aims to explore the various dimensions of applying the One Health approach in
poultry farming and the poultry industry, highlighting its significance and
potential benefits.
Poultry farming plays a crucial role in global food production, providing
affordable protein sources to meet the nutritional needs of a growing population.
However, the intensification and expansion of poultry production have led to
several challenges, including zoonotic disease outbreaks, antimicrobial resistance,
environmental pollution, and welfare concerns. The One Health concept offers a
multidisciplinary framework to address these challenges by integrating veterinary
medicine, public health, environmental science, and other relevant disciplines.
In the context of zoonotic diseases, such as avian influenza, the One Health
approach emphasizes collaboration between veterinary and human health
professionals to enhance disease surveillance, early detection, and rapid response.
By promoting information sharing, joint risk assessments, and coordinated
control strategies, the One Health concept enhances the capacity to prevent and
mitigate zoonotic disease transmission at the human-animal interface.
Furthermore, the application of the One Health concept in the poultry industry
extends beyond disease management. It recognizes the environmental impacts of
poultry production, including water and air pollution, waste management, and the
potential transmission of antimicrobial resistance genes. By adopting sustainable
and environmentally friendly practices, such as improved biosecurity measures,
proper waste management, and reduced use of antimicrobials, the poultry
industry can contribute to both public health and environmental preservation.
Moreover, the One Health concept acknowledges the importance of animal
welfare in poultry farming systems. Ensuring the well-being of poultry not only
contributes to ethical considerations but also impacts public health outcomes. Stress and compromised welfare can increase the susceptibility of poultry to
diseases and reduce overall productivity. Implementing animal welfare standards,
enhancing biosecurity measures, and providing appropriate housing conditions
can promote healthier poultry populations and mitigate disease risks.
In conclusion, the application of the One Health concept in poultry farming and
the poultry industry offers a comprehensive and integrative approach to address
the multifaceted challenges faced by these sectors. By fostering collaboration
among stakeholders, including veterinarians, public health officials,
policymakers, researchers, and industry professionals, the One Health concept
facilitates the development and implementation of effective strategies for disease
prevention, environmental sustainability, and improved animal welfare.
Embracing the principles of One Health in poultry production systems holds great
potential to safeguard human health, protect animal welfare, and promote
sustainable and resilient poultry farming practices in the future.",
publisher = "Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske",
journal = "28. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15 - 17. jun 2023",
title = "Primjena koncepta „Jedno zdravlje“ u živinarstvu i živinarskoj industriji: sveobuhvatan pregled, Application of the "One Health" concept in poultry farming and the poultry industry: a comprehensive review",
pages = "19-22",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3067"
}
Nedić, D., Šmitran, A., Golić, B., Stevanović, O., Pećanac, B., Krneta, D., Marić, J., Nikolić, S., Ilić, T., Brkić, Z., Subić, I., Despotović, D., Sladojević, Ž., Kasagić, D.,& Knežević, D.. (2023). Primjena koncepta „Jedno zdravlje“ u živinarstvu i živinarskoj industriji: sveobuhvatan pregled. in 28. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15 - 17. jun 2023
Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske., 19-22.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3067
Nedić D, Šmitran A, Golić B, Stevanović O, Pećanac B, Krneta D, Marić J, Nikolić S, Ilić T, Brkić Z, Subić I, Despotović D, Sladojević Ž, Kasagić D, Knežević D. Primjena koncepta „Jedno zdravlje“ u živinarstvu i živinarskoj industriji: sveobuhvatan pregled. in 28. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15 - 17. jun 2023. 2023;:19-22.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3067 .
Nedić, Drago, Šmitran, Aleksandra, Golić, Bojan, Stevanović, Oliver, Pećanac, Biljana, Krneta, Dejana, Marić, Jelena, Nikolić, Sonja, Ilić, Tanja, Brkić, Zoran, Subić, Ivona, Despotović, Darko, Sladojević, Željko, Kasagić, Dragan, Knežević, Dragan, "Primjena koncepta „Jedno zdravlje“ u živinarstvu i živinarskoj industriji: sveobuhvatan pregled" in 28. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15 - 17. jun 2023 (2023):19-22,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3067 .