Vidaković Knežević, Suzana

Link to this page

Authority KeyName Variants
6b65d612-0b20-4804-82dc-5254f8de74dc
  • Vidaković Knežević, Suzana (3)
Projects

Author's Bibliography

Uticaj prostirke u brojlerskoj proizvodnji

Knežević, Slobodan; Pajić, Marko; Vidaković Knežević, Suzana; Đurđević, Biljana; Živkov Baloš, Milica; Ružić, Zoran; Đorđević, Milutin

(Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske, 2023)

TY  - CONF
AU  - Knežević, Slobodan
AU  - Pajić, Marko
AU  - Vidaković Knežević, Suzana
AU  - Đurđević, Biljana
AU  - Živkov Baloš, Milica
AU  - Ružić, Zoran
AU  - Đorđević, Milutin
PY  - 2023
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3086
AB  - У интезивној бројлерској производњи, бројлери се узгајају у подном систему
на дубокој простирци која има велики апсорпциони потенцијал. Предуслов за
успешну бројлерску производњу је одабир адекватне простирке. Мешавину
различитих материјала органског и неорганског порекла, коју представљају
најчешће споредни производи пољопривреде (ратарске културе) и шумарства
чине простирку. Одабир врсте материјала који се употребљавају као простирка
зависи од региона, цене и доступности на тржишту. Простирка представља
баријеру између пода објекта и живине и њена сврха је да обезбеди удобност и
топлотну изолацију, као и да стимулише природно понашање живине.
Последњих неколико година забележен је тренд сталног пораста производње
живинског меса. Упоредо са развијањем бројлерске производње, повећава се и
забринутост за одлагање и искоришћавање анималног отпада и појаву штетних
гасова. Објекти са лошим амбијенталним условима доводе до повећаног нивоа
влаге у објектима, стварајући повољне услове за развој патогених
микроорганизама, нарушавајући квалитет простирке, што има за последицу
повећане емисије штетних гасова (амонијакa, угљен диоксидa и водоник
сулфидa) и појаву суспендованих честица. Претходно наведени штетни гасови
и суспендоване честице у високим концентрацијама узрокују здравствене
проблеме бројлера и запослених у објектима за узгој живине. Одржива
бројлерска производња захтева материјал за простирку која не нарушава
природно окружење, која ће омогућити смањење размножавања
микроорганизама и продукцију штетних гасова у објектима за смештај
живине, што позитивно утиче на здравствени статус и производне резултате
бројлера у тову.
AB  - У интезивној бројлерској производњи, бројлери се узгајају у подном систему
на дубокој простирци која има велики апсорпциони потенцијал. Предуслов за
успешну бројлерску производњу је одабир адекватне простирке. Мешавину
различитих материјала органског и неорганског порекла, коју представљају
најчешће споредни производи пољопривреде (ратарске културе) и шумарства
чине простирку. Одабир врсте материјала који се употребљавају као простирка
зависи од региона, цене и доступности на тржишту. Простирка представља
баријеру између пода објекта и живине и њена сврха је да обезбеди удобност и
топлотну изолацију, као и да стимулише природно понашање живине.
Последњих неколико година забележен је тренд сталног пораста производње
живинског меса. Упоредо са развијањем бројлерске производње, повећава се и
забринутост за одлагање и искоришћавање анималног отпада и појаву штетних
гасова. Објекти са лошим амбијенталним условима доводе до повећаног нивоа
влаге у објектима, стварајући повољне услове за развој патогених
микроорганизама, нарушавајући квалитет простирке, што има за последицу
повећане емисије штетних гасова (амонијакa, угљен диоксидa и водоник
сулфидa) и појаву суспендованих честица. Претходно наведени штетни гасови
и суспендоване честице у високим концентрацијама узрокују здравствене
проблеме бројлера и запослених у објектима за узгој живине. Одржива
бројлерска производња захтева материјал за простирку која не нарушава
природно окружење, која ће омогућити смањење размножавања
микроорганизама и продукцију штетних гасова у објектима за смештај
живине, што позитивно утиче на здравствени статус и производне резултате
бројлера у тову.
PB  - Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske
C3  - 28. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15 - 17. jun 2023
T1  - Uticaj prostirke u brojlerskoj proizvodnji
T1  - Influence of bedding material in broiler production
IS  - 183
EP  - 184
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3086
ER  - 
@conference{
author = "Knežević, Slobodan and Pajić, Marko and Vidaković Knežević, Suzana and Đurđević, Biljana and Živkov Baloš, Milica and Ružić, Zoran and Đorđević, Milutin",
year = "2023",
abstract = "У интезивној бројлерској производњи, бројлери се узгајају у подном систему
на дубокој простирци која има велики апсорпциони потенцијал. Предуслов за
успешну бројлерску производњу је одабир адекватне простирке. Мешавину
различитих материјала органског и неорганског порекла, коју представљају
најчешће споредни производи пољопривреде (ратарске културе) и шумарства
чине простирку. Одабир врсте материјала који се употребљавају као простирка
зависи од региона, цене и доступности на тржишту. Простирка представља
баријеру између пода објекта и живине и њена сврха је да обезбеди удобност и
топлотну изолацију, као и да стимулише природно понашање живине.
Последњих неколико година забележен је тренд сталног пораста производње
живинског меса. Упоредо са развијањем бројлерске производње, повећава се и
забринутост за одлагање и искоришћавање анималног отпада и појаву штетних
гасова. Објекти са лошим амбијенталним условима доводе до повећаног нивоа
влаге у објектима, стварајући повољне услове за развој патогених
микроорганизама, нарушавајући квалитет простирке, што има за последицу
повећане емисије штетних гасова (амонијакa, угљен диоксидa и водоник
сулфидa) и појаву суспендованих честица. Претходно наведени штетни гасови
и суспендоване честице у високим концентрацијама узрокују здравствене
проблеме бројлера и запослених у објектима за узгој живине. Одржива
бројлерска производња захтева материјал за простирку која не нарушава
природно окружење, која ће омогућити смањење размножавања
микроорганизама и продукцију штетних гасова у објектима за смештај
живине, што позитивно утиче на здравствени статус и производне резултате
бројлера у тову., У интезивној бројлерској производњи, бројлери се узгајају у подном систему
на дубокој простирци која има велики апсорпциони потенцијал. Предуслов за
успешну бројлерску производњу је одабир адекватне простирке. Мешавину
различитих материјала органског и неорганског порекла, коју представљају
најчешће споредни производи пољопривреде (ратарске културе) и шумарства
чине простирку. Одабир врсте материјала који се употребљавају као простирка
зависи од региона, цене и доступности на тржишту. Простирка представља
баријеру између пода објекта и живине и њена сврха је да обезбеди удобност и
топлотну изолацију, као и да стимулише природно понашање живине.
Последњих неколико година забележен је тренд сталног пораста производње
живинског меса. Упоредо са развијањем бројлерске производње, повећава се и
забринутост за одлагање и искоришћавање анималног отпада и појаву штетних
гасова. Објекти са лошим амбијенталним условима доводе до повећаног нивоа
влаге у објектима, стварајући повољне услове за развој патогених
микроорганизама, нарушавајући квалитет простирке, што има за последицу
повећане емисије штетних гасова (амонијакa, угљен диоксидa и водоник
сулфидa) и појаву суспендованих честица. Претходно наведени штетни гасови
и суспендоване честице у високим концентрацијама узрокују здравствене
проблеме бројлера и запослених у објектима за узгој живине. Одржива
бројлерска производња захтева материјал за простирку која не нарушава
природно окружење, која ће омогућити смањење размножавања
микроорганизама и продукцију штетних гасова у објектима за смештај
живине, што позитивно утиче на здравствени статус и производне резултате
бројлера у тову.",
publisher = "Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske",
journal = "28. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15 - 17. jun 2023",
title = "Uticaj prostirke u brojlerskoj proizvodnji, Influence of bedding material in broiler production",
number = "183",
pages = "184",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3086"
}
Knežević, S., Pajić, M., Vidaković Knežević, S., Đurđević, B., Živkov Baloš, M., Ružić, Z.,& Đorđević, M.. (2023). Uticaj prostirke u brojlerskoj proizvodnji. in 28. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15 - 17. jun 2023
Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske.(183).
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3086
Knežević S, Pajić M, Vidaković Knežević S, Đurđević B, Živkov Baloš M, Ružić Z, Đorđević M. Uticaj prostirke u brojlerskoj proizvodnji. in 28. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15 - 17. jun 2023. 2023;(183):null-184.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3086 .
Knežević, Slobodan, Pajić, Marko, Vidaković Knežević, Suzana, Đurđević, Biljana, Živkov Baloš, Milica, Ružić, Zoran, Đorđević, Milutin, "Uticaj prostirke u brojlerskoj proizvodnji" in 28. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15 - 17. jun 2023, no. 183 (2023),
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3086 .

Ocene higijene u procesu proizvodnje trupova svinja na jednoj klanici u Srbiji

Kureljušić, Jasna; Rokvić, Nikola; Ljubojević Pelić, Dragana; Vidaković Knežević, Suzana; Vranešević, Jelena; Pelić, Miloš; Karabasil, Nedjeljko

(Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, 2023)

TY  - CONF
AU  - Kureljušić, Jasna
AU  - Rokvić, Nikola
AU  - Ljubojević Pelić, Dragana
AU  - Vidaković Knežević, Suzana
AU  - Vranešević, Jelena
AU  - Pelić, Miloš
AU  - Karabasil, Nedjeljko
PY  - 2023
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3230
AB  - Predstavnici porodice Enterobacteriaceae su široko rasprostanjeni i većina su
komensali, kao što su na primer pojedini sojevi E.coli, ali ima i patogenih vrsta koje
predstavljaju značajnu opasnost po javno zdravlje. Kontaminacija sirovina, u ovom
slučaju trupova svinja, odnosno mesa je najčešće posledica primenjenih postupaka u
primarnoj proizvodnji i zavisi od primene dobre proizvođačke/higijenske prakse duž
lanca proizvodnje mesa, naročito tokom operacija klanja i dalje obrade. Indikator
mikroorganizmi, predstavljaju informaciju o higijeni procesa i neadekvatnim
postupcima koji su korišćenjni tokom proizvodnje. Predstavnici enterobakterija
predstavljaju dobar indikator higijene i poštovanja dobre proizvodne/higijenske
prakse, jer se relativno brzo i jednostavno otkrivaju. Nalaz bakterija roda Salmonella
u brisevima sa trupova zaklanih svinja predstavlja indikator higijene proizvodnog
procesa. Kontaminacija trupa može nastati kao posledica tehničkih grešaka tokom
procesa obrade (npr. slučajno zarezivanje creva ili izlazak fecesa iz anusa). Salmonele
preživljavaju u okruženju u klanici, a posebno ih je teško ukolniti sa opreme. Loša
higijena osoblja u klanici može rezultirati kontaminacijom trupova, a međusobnim
dodirom trupova dolazi do unakrsne kontaminacije.
Ispitivanje je sprovedeno na jednoj klanici srednjeg kapaciteta iz okoline
Beograda gde su uzorkovni brisevi sa100 trupova svinja tokom deset nedelja. Statističkom analizom ustanovljeno je da je prosečan broj Enterobacteriaceae bio
najmanji nakon hlađenja (0,13±0,05log10CFU/cm2), što je značajno manje (p<0,01) od
prosečne vrednosti nakon omamljivanja (1,79±0,88log10CFU/cm2) i prosečne
vrednosti nakon obrade (0,78±0,46log10CFU/cm2). Najveći koeficijent varijacije
zabeležen je nakon obrade (51,48%), a najniži nakon hlađenja (34,66%). Dobijeni
rezultati prevalencije Salmonella spp. na trupovima svinja nakon omamljivanja je
iznosio 41%, nakon završene obrade 5% dok nakon hlađenja nije utvrđeno prisustvo
Salmonella spp.
PB  - Beograd : Srpsko veterinarsko društvo
C3  - 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023
T1  - Ocene higijene u procesu proizvodnje trupova svinja na jednoj klanici u Srbiji
SP  - 330
EP  - 337
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3230
ER  - 
@conference{
author = "Kureljušić, Jasna and Rokvić, Nikola and Ljubojević Pelić, Dragana and Vidaković Knežević, Suzana and Vranešević, Jelena and Pelić, Miloš and Karabasil, Nedjeljko",
year = "2023",
abstract = "Predstavnici porodice Enterobacteriaceae su široko rasprostanjeni i većina su
komensali, kao što su na primer pojedini sojevi E.coli, ali ima i patogenih vrsta koje
predstavljaju značajnu opasnost po javno zdravlje. Kontaminacija sirovina, u ovom
slučaju trupova svinja, odnosno mesa je najčešće posledica primenjenih postupaka u
primarnoj proizvodnji i zavisi od primene dobre proizvođačke/higijenske prakse duž
lanca proizvodnje mesa, naročito tokom operacija klanja i dalje obrade. Indikator
mikroorganizmi, predstavljaju informaciju o higijeni procesa i neadekvatnim
postupcima koji su korišćenjni tokom proizvodnje. Predstavnici enterobakterija
predstavljaju dobar indikator higijene i poštovanja dobre proizvodne/higijenske
prakse, jer se relativno brzo i jednostavno otkrivaju. Nalaz bakterija roda Salmonella
u brisevima sa trupova zaklanih svinja predstavlja indikator higijene proizvodnog
procesa. Kontaminacija trupa može nastati kao posledica tehničkih grešaka tokom
procesa obrade (npr. slučajno zarezivanje creva ili izlazak fecesa iz anusa). Salmonele
preživljavaju u okruženju u klanici, a posebno ih je teško ukolniti sa opreme. Loša
higijena osoblja u klanici može rezultirati kontaminacijom trupova, a međusobnim
dodirom trupova dolazi do unakrsne kontaminacije.
Ispitivanje je sprovedeno na jednoj klanici srednjeg kapaciteta iz okoline
Beograda gde su uzorkovni brisevi sa100 trupova svinja tokom deset nedelja. Statističkom analizom ustanovljeno je da je prosečan broj Enterobacteriaceae bio
najmanji nakon hlađenja (0,13±0,05log10CFU/cm2), što je značajno manje (p<0,01) od
prosečne vrednosti nakon omamljivanja (1,79±0,88log10CFU/cm2) i prosečne
vrednosti nakon obrade (0,78±0,46log10CFU/cm2). Najveći koeficijent varijacije
zabeležen je nakon obrade (51,48%), a najniži nakon hlađenja (34,66%). Dobijeni
rezultati prevalencije Salmonella spp. na trupovima svinja nakon omamljivanja je
iznosio 41%, nakon završene obrade 5% dok nakon hlađenja nije utvrđeno prisustvo
Salmonella spp.",
publisher = "Beograd : Srpsko veterinarsko društvo",
journal = "34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023",
title = "Ocene higijene u procesu proizvodnje trupova svinja na jednoj klanici u Srbiji",
pages = "330-337",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3230"
}
Kureljušić, J., Rokvić, N., Ljubojević Pelić, D., Vidaković Knežević, S., Vranešević, J., Pelić, M.,& Karabasil, N.. (2023). Ocene higijene u procesu proizvodnje trupova svinja na jednoj klanici u Srbiji. in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023
Beograd : Srpsko veterinarsko društvo., 330-337.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3230
Kureljušić J, Rokvić N, Ljubojević Pelić D, Vidaković Knežević S, Vranešević J, Pelić M, Karabasil N. Ocene higijene u procesu proizvodnje trupova svinja na jednoj klanici u Srbiji. in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023. 2023;:330-337.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3230 .
Kureljušić, Jasna, Rokvić, Nikola, Ljubojević Pelić, Dragana, Vidaković Knežević, Suzana, Vranešević, Jelena, Pelić, Miloš, Karabasil, Nedjeljko, "Ocene higijene u procesu proizvodnje trupova svinja na jednoj klanici u Srbiji" in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023 (2023):330-337,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3230 .

Efekat etarskih ulja na patogene bakterije poreklom iz mesa

Vidaković Knežević, Suzana; Vranešević, Jelena; Knežević, Slobodan; Ružić, Zoran; Milanov, Dubravka; Kocić-Tanackov, Sunčica; Karabasil, Nedjeljko

(Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske, 2023)

TY  - CONF
AU  - Vidaković Knežević, Suzana
AU  - Vranešević, Jelena
AU  - Knežević, Slobodan
AU  - Ružić, Zoran
AU  - Milanov, Dubravka
AU  - Kocić-Tanackov, Sunčica
AU  - Karabasil, Nedjeljko
PY  - 2023
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3082
AB  - Meso je nutritivno vredna namirnica, zbog čega je sklona mikrobiološkoj
kontaminaciji i kvaru. Glavne hranom prenosive patogene bakterije, kao što su
Salmonella spp., Listeria monocytogenes i Yersinia enterocolitica, često povezuju sa
mesom. Ovi uzročnici se nalaze na vrhu liste prijavljenih zoonoza kod ljudi. Kako
bi se povećao mikrobiološki kvalitet mesa poslednjih decenija su u upotrebi
alternativne supstance, između ostalog i etarska ulja, jedinjenja dobijena
ekstrakcijom iz biljaka, koje čine “bezbednu” alternativu hemijskim i sintetskim
aditivima, u cilju postizanja antimikrobnih i antioksidativnih efekata. Mnoga
istraživanja prikazuju antibakterijsko dejstvo etarskih ulja. Efekat delovanja
etarskih ulja na bakterije ogleda se u inhibiciji njihovog rasta (bakteriostatski
efekat) ili njihovoj destrukciji (baktericidni efekat). U ovom radu prikazana su
komercijalno dostupna etarska ulja prepoznata kao bezbedna za prehrambenu
upotrebu, njihova antibakterijska dejstva protiv hranom prenosivih bakterija u in
vitro uslovima, mehanizmi delovanja ovih etarskih ulja na Gram pozitivne i Gram
negativne bakterije, kao i njihova primena na modelu mesa.
AB  - Meat is rich in nutrients and thus highly prone to microbial contamination. Main
foodborne pathogens, including Salmonella spp., Listeria monocytogenes, and
Yersinia enterocolitica, are associated with meat. Those agents are on top of the list
as the most reported zoonoses in humans. In order to increase the microbial
quality of meat, alternative substances are applied. This includes essential oils,
compounds extracted from plants, as a “safe” alternative to chemical or synthetic
antimicrobials and antioxidants. Many studies have demonstrated the
antibacterial activity of essential oils. The effect of essential oils on bacteria is
reflected in the inhibition of their growth (bacteriostatic effect) or the destruction
of the bacterial cell (bactericidal effect). This paper reviews commercially
available essential oils recognized as safe, in vitro antibacterial activity of essential
oils against foodborne pathogens, mechanisms of action of essential oils on Gram
positive and Gram negative bacteria, and application of essential oils in model
meat system.
PB  - Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske
C3  - 28. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15 - 17. jun 2023
T1  - Efekat etarskih ulja na patogene bakterije poreklom iz mesa
T1  - The effect of essential oils against foodborne pathogens associated with meat
SP  - 144
EP  - 145
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3082
ER  - 
@conference{
author = "Vidaković Knežević, Suzana and Vranešević, Jelena and Knežević, Slobodan and Ružić, Zoran and Milanov, Dubravka and Kocić-Tanackov, Sunčica and Karabasil, Nedjeljko",
year = "2023",
abstract = "Meso je nutritivno vredna namirnica, zbog čega je sklona mikrobiološkoj
kontaminaciji i kvaru. Glavne hranom prenosive patogene bakterije, kao što su
Salmonella spp., Listeria monocytogenes i Yersinia enterocolitica, često povezuju sa
mesom. Ovi uzročnici se nalaze na vrhu liste prijavljenih zoonoza kod ljudi. Kako
bi se povećao mikrobiološki kvalitet mesa poslednjih decenija su u upotrebi
alternativne supstance, između ostalog i etarska ulja, jedinjenja dobijena
ekstrakcijom iz biljaka, koje čine “bezbednu” alternativu hemijskim i sintetskim
aditivima, u cilju postizanja antimikrobnih i antioksidativnih efekata. Mnoga
istraživanja prikazuju antibakterijsko dejstvo etarskih ulja. Efekat delovanja
etarskih ulja na bakterije ogleda se u inhibiciji njihovog rasta (bakteriostatski
efekat) ili njihovoj destrukciji (baktericidni efekat). U ovom radu prikazana su
komercijalno dostupna etarska ulja prepoznata kao bezbedna za prehrambenu
upotrebu, njihova antibakterijska dejstva protiv hranom prenosivih bakterija u in
vitro uslovima, mehanizmi delovanja ovih etarskih ulja na Gram pozitivne i Gram
negativne bakterije, kao i njihova primena na modelu mesa., Meat is rich in nutrients and thus highly prone to microbial contamination. Main
foodborne pathogens, including Salmonella spp., Listeria monocytogenes, and
Yersinia enterocolitica, are associated with meat. Those agents are on top of the list
as the most reported zoonoses in humans. In order to increase the microbial
quality of meat, alternative substances are applied. This includes essential oils,
compounds extracted from plants, as a “safe” alternative to chemical or synthetic
antimicrobials and antioxidants. Many studies have demonstrated the
antibacterial activity of essential oils. The effect of essential oils on bacteria is
reflected in the inhibition of their growth (bacteriostatic effect) or the destruction
of the bacterial cell (bactericidal effect). This paper reviews commercially
available essential oils recognized as safe, in vitro antibacterial activity of essential
oils against foodborne pathogens, mechanisms of action of essential oils on Gram
positive and Gram negative bacteria, and application of essential oils in model
meat system.",
publisher = "Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske",
journal = "28. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15 - 17. jun 2023",
title = "Efekat etarskih ulja na patogene bakterije poreklom iz mesa, The effect of essential oils against foodborne pathogens associated with meat",
pages = "144-145",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3082"
}
Vidaković Knežević, S., Vranešević, J., Knežević, S., Ružić, Z., Milanov, D., Kocić-Tanackov, S.,& Karabasil, N.. (2023). Efekat etarskih ulja na patogene bakterije poreklom iz mesa. in 28. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15 - 17. jun 2023
Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske., 144-145.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3082
Vidaković Knežević S, Vranešević J, Knežević S, Ružić Z, Milanov D, Kocić-Tanackov S, Karabasil N. Efekat etarskih ulja na patogene bakterije poreklom iz mesa. in 28. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15 - 17. jun 2023. 2023;:144-145.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3082 .
Vidaković Knežević, Suzana, Vranešević, Jelena, Knežević, Slobodan, Ružić, Zoran, Milanov, Dubravka, Kocić-Tanackov, Sunčica, Karabasil, Nedjeljko, "Efekat etarskih ulja na patogene bakterije poreklom iz mesa" in 28. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15 - 17. jun 2023 (2023):144-145,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3082 .