Selection criteria in organic cattle breeding
Selekcionnye kriterii v organičeskom životnovodstve
2014
Аутори
Savić, MilaDimitrijević, Vladimir
Trailović, Ružica
Vegara, Mensur
Dimitrijević, Blagoje
Becskei, Zsolt
Petrujkić, Branko
Cojkić, Aleksandar
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
The central issue in process of organizing organic cattle breeding is the knowledge about specificities of this kind of production, good knowledge of breed characteristics (body composition, immune tolerance, expressed predisposition towards some diseases, production properties). Research centres, in collaboration with producers, have defined the essential features on which the selection programmes in organic cattle breeding are based on. Of the greatest importance for veterinary service is the fact that selection programmes in organic cattle breeding are in the first place based on giving priority to healthy animals, with strong immune system, good reproductive characteristics, which can be in production system for a long period. Additional important selective criteria is specific body resistance and adaptability of autochtonous breeds to environmental conditions.
Centralno pitanje u procesu organizovanja organskog stočarstva je poznavanje specifičnosti ovog vida proizvodnje, dobro poznavanje karakteristika rasa (konstitucije, otpornosti, izražene predispozicije prema pojedinim oboljenjima, proizvodnih svojstava). Istraživački centri su u saradnji sa proizvođačima definisali bitne osobine na kojima se zasnivaju selekcijski programi u organskom stočarstvu. Važna činjenica za veterinarsku službu je da se selekcijski programi u organskom stočarstvu prvenstveno zasnivaju na favorizovanju zdravih životinja, otpornih, dobrih reproduktivnih karakteristika, koje dugo mogu da se gaje u proizvodnom sistemu. Specifična otpornost i adaptiranost autohtonih rasa na uslove sredine predstavijaju važan selekcijski kriterijum.
Кључне речи:
organic cattle breeding / body resistance / cattle / sheep and goat breeds / organsko stočarstvo / otpornost / rase goveda / rase ovaca i kozaИзвор:
Veterinarski Glasnik, 2014, 68, 5-6, 363-369Издавач:
- Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd
Финансирање / пројекти:
- Организовање одрживе производње органског узгоја јагњади као подршка руралног развоја (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31085)
- HERD Project no.: 09/1548, 332160 UA
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - JOUR AU - Savić, Mila AU - Dimitrijević, Vladimir AU - Trailović, Ružica AU - Vegara, Mensur AU - Dimitrijević, Blagoje AU - Becskei, Zsolt AU - Petrujkić, Branko AU - Cojkić, Aleksandar PY - 2014 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/1128 AB - The central issue in process of organizing organic cattle breeding is the knowledge about specificities of this kind of production, good knowledge of breed characteristics (body composition, immune tolerance, expressed predisposition towards some diseases, production properties). Research centres, in collaboration with producers, have defined the essential features on which the selection programmes in organic cattle breeding are based on. Of the greatest importance for veterinary service is the fact that selection programmes in organic cattle breeding are in the first place based on giving priority to healthy animals, with strong immune system, good reproductive characteristics, which can be in production system for a long period. Additional important selective criteria is specific body resistance and adaptability of autochtonous breeds to environmental conditions. AB - Centralno pitanje u procesu organizovanja organskog stočarstva je poznavanje specifičnosti ovog vida proizvodnje, dobro poznavanje karakteristika rasa (konstitucije, otpornosti, izražene predispozicije prema pojedinim oboljenjima, proizvodnih svojstava). Istraživački centri su u saradnji sa proizvođačima definisali bitne osobine na kojima se zasnivaju selekcijski programi u organskom stočarstvu. Važna činjenica za veterinarsku službu je da se selekcijski programi u organskom stočarstvu prvenstveno zasnivaju na favorizovanju zdravih životinja, otpornih, dobrih reproduktivnih karakteristika, koje dugo mogu da se gaje u proizvodnom sistemu. Specifična otpornost i adaptiranost autohtonih rasa na uslove sredine predstavijaju važan selekcijski kriterijum. PB - Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd T2 - Veterinarski Glasnik T1 - Selection criteria in organic cattle breeding T1 - Selekcionnye kriterii v organičeskom životnovodstve T1 - Selekcijski kriterijumi u organskom stočarstvu VL - 68 IS - 5-6 SP - 363 EP - 369 DO - 10.2298/VETGL1406363S ER -
@article{ author = "Savić, Mila and Dimitrijević, Vladimir and Trailović, Ružica and Vegara, Mensur and Dimitrijević, Blagoje and Becskei, Zsolt and Petrujkić, Branko and Cojkić, Aleksandar", year = "2014", abstract = "The central issue in process of organizing organic cattle breeding is the knowledge about specificities of this kind of production, good knowledge of breed characteristics (body composition, immune tolerance, expressed predisposition towards some diseases, production properties). Research centres, in collaboration with producers, have defined the essential features on which the selection programmes in organic cattle breeding are based on. Of the greatest importance for veterinary service is the fact that selection programmes in organic cattle breeding are in the first place based on giving priority to healthy animals, with strong immune system, good reproductive characteristics, which can be in production system for a long period. Additional important selective criteria is specific body resistance and adaptability of autochtonous breeds to environmental conditions., Centralno pitanje u procesu organizovanja organskog stočarstva je poznavanje specifičnosti ovog vida proizvodnje, dobro poznavanje karakteristika rasa (konstitucije, otpornosti, izražene predispozicije prema pojedinim oboljenjima, proizvodnih svojstava). Istraživački centri su u saradnji sa proizvođačima definisali bitne osobine na kojima se zasnivaju selekcijski programi u organskom stočarstvu. Važna činjenica za veterinarsku službu je da se selekcijski programi u organskom stočarstvu prvenstveno zasnivaju na favorizovanju zdravih životinja, otpornih, dobrih reproduktivnih karakteristika, koje dugo mogu da se gaje u proizvodnom sistemu. Specifična otpornost i adaptiranost autohtonih rasa na uslove sredine predstavijaju važan selekcijski kriterijum.", publisher = "Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd", journal = "Veterinarski Glasnik", title = "Selection criteria in organic cattle breeding, Selekcionnye kriterii v organičeskom životnovodstve, Selekcijski kriterijumi u organskom stočarstvu", volume = "68", number = "5-6", pages = "363-369", doi = "10.2298/VETGL1406363S" }
Savić, M., Dimitrijević, V., Trailović, R., Vegara, M., Dimitrijević, B., Becskei, Z., Petrujkić, B.,& Cojkić, A.. (2014). Selection criteria in organic cattle breeding. in Veterinarski Glasnik Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd., 68(5-6), 363-369. https://doi.org/10.2298/VETGL1406363S
Savić M, Dimitrijević V, Trailović R, Vegara M, Dimitrijević B, Becskei Z, Petrujkić B, Cojkić A. Selection criteria in organic cattle breeding. in Veterinarski Glasnik. 2014;68(5-6):363-369. doi:10.2298/VETGL1406363S .
Savić, Mila, Dimitrijević, Vladimir, Trailović, Ružica, Vegara, Mensur, Dimitrijević, Blagoje, Becskei, Zsolt, Petrujkić, Branko, Cojkić, Aleksandar, "Selection criteria in organic cattle breeding" in Veterinarski Glasnik, 68, no. 5-6 (2014):363-369, https://doi.org/10.2298/VETGL1406363S . .