Приказ основних података о документу
Kontrola kvaliteta prisustva fosfata u dimljenoj svinjskoj pečenici
dc.creator | Tasić, Aleksandra | |
dc.creator | Pavlović, Ivan | |
dc.creator | Nešić, Ksenija | |
dc.creator | Baltić, Milan Ž. | |
dc.date.accessioned | 2023-08-11T11:49:01Z | |
dc.date.available | 2023-08-11T11:49:01Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.identifier.isbn | 978-86-6419-056-5 | |
dc.identifier.uri | https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3106 | |
dc.description.abstract | Različita fosfatna jedinjenja koja se koriste u industriji mesa nisu neophodna, ali se zbog zadržavanja i vezivanja vode široko koriste. Upotreba fosfatnih aditiva dovodi do uspostavljanja jonskog kapaciteta u mesnom proizvodu. A jedna od najvećih prednosti korišćenja fosfata je smanjenje korišćenja natrijum nitrita, postizanje konzistencije i senzornih svojstva koja su prilagođena potrošaču. Cilj ovog rada bio je ispitivanje količine prisutnih polifosfata i uticaja na količinu odnosa vode i proteina. Obrađeni su podaci dobijenih analizom 30 uzoraka ispitanih dimljenih svinjskih pečenica nakon industrijske proizvodnje. Na ispitanim uzorcima su sprovedene sledeće analize: sadržaj fosfata (izražen kao P2O5), vlage, proteina, masti i pepela. Cilj je bio da se uspostavi idealna količina odnosa fosfatnih soli i vode u toku procesa salamurenja. Ovi podaci su iskorišćeni za obradu odnosa vode i proteina kao i procenu, odnosno proračuna uticaja na nutritivnu vrednost. Najveći benefit korišćenja fosfata je smanjene korišćenja natrijum nitrita, koji prisutan u znatnim količinama može imati štetan uticaj na ljusko zdravlje. Ovo je upravo postignuto adekvatnim odnosom soli i vode. Cilj ispitivanja bio je praćenje prisustva fosfata i usklađivanje vrednosti sa zakonskom regulativom, kao i dobijanje proizvoda sa produženim rokom trajanja, ali i boje i ukusa. Sa porastom količine dodatih fosfata rastao je i sadržaj vode (odnosa vode i proteina) u gotovim proizvodima dobijenih dimljenih pečenica. Dobijene vrednosti količine fosfata u krajnjem proizvodu su bile ispod maksimalno dozvoljene vrednosti fosfata propisane nacionalnom regulativom. Nutritivna vrednost dobijene dimljene svinjske pečenice je 378 kJ, odnosno 90 kcal, sa vrednošći odnosa vode i proteina od 4.3. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.publisher | Požarevac : Sitograf RM | sr |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200030/RS// | sr |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.source | 20. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 8 - 9. jun 2023 | sr |
dc.subject | fosfati | sr |
dc.subject | pečenica | sr |
dc.subject | protein | sr |
dc.subject | salamurenje | sr |
dc.title | Kontrola kvaliteta prisustva fosfata u dimljenoj svinjskoj pečenici | sr |
dc.type | conferenceObject | sr |
dc.rights.license | BY | sr |
dc.citation.spage | 123 | |
dc.citation.epage | 130 | |
dc.description.other | Zbornik radova | sr |
dc.identifier.fulltext | http://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/9159/bitstream_9159.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3106 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |