Приказ основних података о документу

dc.creatorTasić, Aleksandra
dc.creatorPavlović, Ivan
dc.creatorNešić, Ksenija
dc.creatorBaltić, Milan Ž.
dc.date.accessioned2023-08-11T11:49:01Z
dc.date.available2023-08-11T11:49:01Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.isbn978-86-6419-056-5
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3106
dc.description.abstractRazličita fosfatna jedinjenja koja se koriste u industriji mesa nisu neophodna, ali se zbog zadržavanja i vezivanja vode široko koriste. Upotreba fosfatnih aditiva dovodi do uspostavljanja jonskog kapaciteta u mesnom proizvodu. A jedna od najvećih prednosti korišćenja fosfata je smanjenje korišćenja natrijum nitrita, postizanje konzistencije i senzornih svojstva koja su prilagođena potrošaču. Cilj ovog rada bio je ispitivanje količine prisutnih polifosfata i uticaja na količinu odnosa vode i proteina. Obrađeni su podaci dobijenih analizom 30 uzoraka ispitanih dimljenih svinjskih pečenica nakon industrijske proizvodnje. Na ispitanim uzorcima su sprovedene sledeće analize: sadržaj fosfata (izražen kao P2O5), vlage, proteina, masti i pepela. Cilj je bio da se uspostavi idealna količina odnosa fosfatnih soli i vode u toku procesa salamurenja. Ovi podaci su iskorišćeni za obradu odnosa vode i proteina kao i procenu, odnosno proračuna uticaja na nutritivnu vrednost. Najveći benefit korišćenja fosfata je smanjene korišćenja natrijum nitrita, koji prisutan u znatnim količinama može imati štetan uticaj na ljusko zdravlje. Ovo je upravo postignuto adekvatnim odnosom soli i vode. Cilj ispitivanja bio je praćenje prisustva fosfata i usklađivanje vrednosti sa zakonskom regulativom, kao i dobijanje proizvoda sa produženim rokom trajanja, ali i boje i ukusa. Sa porastom količine dodatih fosfata rastao je i sadržaj vode (odnosa vode i proteina) u gotovim proizvodima dobijenih dimljenih pečenica. Dobijene vrednosti količine fosfata u krajnjem proizvodu su bile ispod maksimalno dozvoljene vrednosti fosfata propisane nacionalnom regulativom. Nutritivna vrednost dobijene dimljene svinjske pečenice je 378 kJ, odnosno 90 kcal, sa vrednošći odnosa vode i proteina od 4.3.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherPožarevac : Sitograf RMsr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200030/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.source20. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 8 - 9. jun 2023sr
dc.subjectfosfatisr
dc.subjectpečenicasr
dc.subjectproteinsr
dc.subjectsalamurenjesr
dc.titleKontrola kvaliteta prisustva fosfata u dimljenoj svinjskoj pečenicisr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.spage123
dc.citation.epage130
dc.description.otherZbornik radovasr
dc.identifier.fulltexthttp://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/9159/bitstream_9159.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3106
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу