Приказ основних података о документу

dc.creatorPerić, Dejan
dc.creatorŠefer, Dragan
dc.creatorBaltić, Milan Ž.
dc.creatorBranković, Ivana
dc.creatorJanjić, Jelena
dc.creatorRadulović, Stamen
dc.creatorMarković, Radmila
dc.date.accessioned2023-09-20T08:17:35Z
dc.date.available2023-09-20T08:17:35Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.isbn978-86-83115-50-1
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3220
dc.description.abstractIshrana životinja prošla je u svom razvoju kroz nekoliko faza, počev od potpune empirije do savremenog koncepta ishrane koji počiva na vrlo preciznim istraživanjima metaboličkih i biohemijskih promena na nivou ćelije. Cilj tova brojlera je da se korišćenjem pretežno biljnih hraniva, uz manji dodatak animalnih, poveća telesna masa životinje. Razvojem svesti potrošača, imperativ u stočarstvu postala je ne samo količina proizvedene namirnice, nego i kvalitet proizvedene namirnice. Kod monogastričnih životinja masne kiseline prisutne u hrani apsorbuju se u gastrointestinalnom traktu uglavnom nepromenjene, što znači da profil masnih kiselina tkiva direktno odražava profil masnih kiselina prisutnih u obroku životinja. Esencijalne masne kiseline služe kao gradivne jedinice brojnih hormona i veoma su važna komponenta ćelijskih membrane, a njihov nedostatak ili neadekvatan odnos u hrani može da dovede do negativnih efekata po zdravlje ljudi. Konjugovana linolna kiselina (CLA) predstavlja grupu izomera linolne kiseline (C18:2), a najzanimljivija je njena uloga u prevenciji tumoroznih oboljenja, areteroskleroze i dijabetesa. Nalaze se u mesu i mleku preživara, a s obzirom da živina nema sposobnost sinteze CLA, biotehnološkim rešenjima moguće ih je dodati u smeše. Naučna javnost nameće savremene parametre određivanja nutritivne vrednosti masnih kiselina u kome se izdvajaju AI – aterogeni indeks, TI – trombogeni indeks i h/H hipoholesterolemični/hiperholesterolemični indeks. Cilj ovog istraživanja bio je da se utvrdi efekat dodatka CLA u ishranu brojlera na lipidne indekse pojedinih kategorija mesa, sa aspekta zdravstvenih potreba potrošača. Utvrđen je značajan uticaj korekcije masnokiselinskog sastava hrane na vrednosti lipidnih indeksa.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherBeograd : Srpsko veterinarsko društvosr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200143/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.source34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023sr
dc.subjectishrana životinjasr
dc.subjectnutritivna strategijasr
dc.subjectkonjugovana linolna kiselinasr
dc.subjectnamirnice animalnog poreklasr
dc.subjectlipidni indeksisr
dc.titleUticaj dodavanja CLA u ishrani brojlera na vrednosti lipidnih indeksa u mesusr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.spage133
dc.citation.epage139
dc.description.otherZbornik radova i kratkih sadržajasr
dc.identifier.fulltexthttp://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/9541/bitstream_9541.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3220
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу