Приказ основних података о документу
Uticaj dodavanja CLA u ishrani brojlera na vrednosti lipidnih indeksa u mesu
dc.creator | Perić, Dejan | |
dc.creator | Šefer, Dragan | |
dc.creator | Baltić, Milan Ž. | |
dc.creator | Branković, Ivana | |
dc.creator | Janjić, Jelena | |
dc.creator | Radulović, Stamen | |
dc.creator | Marković, Radmila | |
dc.date.accessioned | 2023-09-20T08:17:35Z | |
dc.date.available | 2023-09-20T08:17:35Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.identifier.isbn | 978-86-83115-50-1 | |
dc.identifier.uri | https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3220 | |
dc.description.abstract | Ishrana životinja prošla je u svom razvoju kroz nekoliko faza, počev od potpune empirije do savremenog koncepta ishrane koji počiva na vrlo preciznim istraživanjima metaboličkih i biohemijskih promena na nivou ćelije. Cilj tova brojlera je da se korišćenjem pretežno biljnih hraniva, uz manji dodatak animalnih, poveća telesna masa životinje. Razvojem svesti potrošača, imperativ u stočarstvu postala je ne samo količina proizvedene namirnice, nego i kvalitet proizvedene namirnice. Kod monogastričnih životinja masne kiseline prisutne u hrani apsorbuju se u gastrointestinalnom traktu uglavnom nepromenjene, što znači da profil masnih kiselina tkiva direktno odražava profil masnih kiselina prisutnih u obroku životinja. Esencijalne masne kiseline služe kao gradivne jedinice brojnih hormona i veoma su važna komponenta ćelijskih membrane, a njihov nedostatak ili neadekvatan odnos u hrani može da dovede do negativnih efekata po zdravlje ljudi. Konjugovana linolna kiselina (CLA) predstavlja grupu izomera linolne kiseline (C18:2), a najzanimljivija je njena uloga u prevenciji tumoroznih oboljenja, areteroskleroze i dijabetesa. Nalaze se u mesu i mleku preživara, a s obzirom da živina nema sposobnost sinteze CLA, biotehnološkim rešenjima moguće ih je dodati u smeše. Naučna javnost nameće savremene parametre određivanja nutritivne vrednosti masnih kiselina u kome se izdvajaju AI – aterogeni indeks, TI – trombogeni indeks i h/H hipoholesterolemični/hiperholesterolemični indeks. Cilj ovog istraživanja bio je da se utvrdi efekat dodatka CLA u ishranu brojlera na lipidne indekse pojedinih kategorija mesa, sa aspekta zdravstvenih potreba potrošača. Utvrđen je značajan uticaj korekcije masnokiselinskog sastava hrane na vrednosti lipidnih indeksa. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.publisher | Beograd : Srpsko veterinarsko društvo | sr |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200143/RS// | sr |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.source | 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023 | sr |
dc.subject | ishrana životinja | sr |
dc.subject | nutritivna strategija | sr |
dc.subject | konjugovana linolna kiselina | sr |
dc.subject | namirnice animalnog porekla | sr |
dc.subject | lipidni indeksi | sr |
dc.title | Uticaj dodavanja CLA u ishrani brojlera na vrednosti lipidnih indeksa u mesu | sr |
dc.type | conferenceObject | sr |
dc.rights.license | BY | sr |
dc.citation.spage | 133 | |
dc.citation.epage | 139 | |
dc.description.other | Zbornik radova i kratkih sadržaja | sr |
dc.identifier.fulltext | http://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/9541/bitstream_9541.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3220 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |