Приказ основних података о документу

dc.creatorJanjić, Jelena
dc.creatorMarković, Radmila
dc.creatorŠefer, Dragan
dc.creatorPerić, Dejan
dc.creatorMirilović, Milorad
dc.creatorBaltić, Milan Ž.
dc.creatorMaksimović, Željko
dc.date.accessioned2023-09-21T08:02:12Z
dc.date.available2023-09-21T08:02:12Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.isbn978-86-83115-50-1
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3229
dc.description.abstractCilj ovog istraživanja bio je da se ispita uticaj dodavanja različitih količina Saccharomyces cerevisiae u ishrani brojlera na pokazatelje ekonomske isplativosti tova. Ispitivanje je sprovedeno na 270 jednodnevnih pilića (Ross 308) u intenzivnom uzgoju u periodu od 42 dana. Brojleri su nasumično raspoređeni na jedan od tri dijetetska tretmana koji su se razlikovali u sadržaju dodatog kvasca: bez dodatnog kvasca (kontrolna grupa K); sa 0,25 g/kg dodatog kvasca (O-I grupa); i sa 0,65 g/kg dodatog kvasca (O-II grupa). Svaka eksperimentalna grupa je sadržala po 90 brojlera. Za potrebe ovog eksperimenta mereni su brojleri i utrošena hrana, a zatim je izračunata završna telesna masa, prosečan dnevni prirast i konverzija. Zdravstveno stanje brojlera u tovu je svakodnevno praćeno, a mortaliteta nije bilo. Ekonomska efikasnost proizvodnje brojlera u tovu (EPEF-European Production Efficiency Factor i EBI-European Broiler Index) izračunata je na osnovu formula. Dodavanje Saccharomyces cerevisiae u različitim količinama uticalo je na masu, prirast, potrošnju hrane i konverziju brojlera. Rezultati ovog istraživanja su pokazali da je ishrana sa dodatkom 0,25 g/kg kvasca (O-I grupa) rezultirala statistički značajno boljim (p<0,05) proizvodnim rezltatima (body weight, average daily gain, food coversion ratio) brojlera nego u grupi hranjenoj samo osnovnom ishranom, odnosno grupi hranjenoj sa 0,65 g/kg kvasca. Statistički značajno veće (p<0,05) vrednosti EPEF i EBI zabeležene su u grupi brojlera koje su hranjene uz dodatak 0,25 g/kg kvasca (O-I grupa) u odnosu na kontrolnu grupu i grupu koja je u hrani dobijala 0,65 g/kg kvasca (O-II grupa). Stoga je adekvatna doza S. cerevisiae u ishrani iznosila 0,25 g/kg kvasca, dok veća doza živog kvasca u ishrani brojlera (0,65 g/kg) nije postigla bolje rezultate.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherBeograd : Srpsko veterinarsko društvosr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200143/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.source34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023sr
dc.subjectEBIsr
dc.subjectEPEFsr
dc.subjectRoss 308sr
dc.subjectživi kvasacsr
dc.subjectishranasr
dc.titleEfekti dodavanja različitih koncentracija Saccharomices cerevisiae u ishranu brojlera na parametre ekonomske efikasnosti tovasr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.spage194
dc.citation.spage195
dc.description.otherZbornik radova i kratkih sadržajasr
dc.identifier.fulltexthttp://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/9572/bitstream_9572.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3229
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу