Приказ основних података о документу
Efekti dodavanja različitih koncentracija Saccharomices cerevisiae u ishranu brojlera na parametre ekonomske efikasnosti tova
dc.creator | Janjić, Jelena | |
dc.creator | Marković, Radmila | |
dc.creator | Šefer, Dragan | |
dc.creator | Perić, Dejan | |
dc.creator | Mirilović, Milorad | |
dc.creator | Baltić, Milan Ž. | |
dc.creator | Maksimović, Željko | |
dc.date.accessioned | 2023-09-21T08:02:12Z | |
dc.date.available | 2023-09-21T08:02:12Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.identifier.isbn | 978-86-83115-50-1 | |
dc.identifier.uri | https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3229 | |
dc.description.abstract | Cilj ovog istraživanja bio je da se ispita uticaj dodavanja različitih količina Saccharomyces cerevisiae u ishrani brojlera na pokazatelje ekonomske isplativosti tova. Ispitivanje je sprovedeno na 270 jednodnevnih pilića (Ross 308) u intenzivnom uzgoju u periodu od 42 dana. Brojleri su nasumično raspoređeni na jedan od tri dijetetska tretmana koji su se razlikovali u sadržaju dodatog kvasca: bez dodatnog kvasca (kontrolna grupa K); sa 0,25 g/kg dodatog kvasca (O-I grupa); i sa 0,65 g/kg dodatog kvasca (O-II grupa). Svaka eksperimentalna grupa je sadržala po 90 brojlera. Za potrebe ovog eksperimenta mereni su brojleri i utrošena hrana, a zatim je izračunata završna telesna masa, prosečan dnevni prirast i konverzija. Zdravstveno stanje brojlera u tovu je svakodnevno praćeno, a mortaliteta nije bilo. Ekonomska efikasnost proizvodnje brojlera u tovu (EPEF-European Production Efficiency Factor i EBI-European Broiler Index) izračunata je na osnovu formula. Dodavanje Saccharomyces cerevisiae u različitim količinama uticalo je na masu, prirast, potrošnju hrane i konverziju brojlera. Rezultati ovog istraživanja su pokazali da je ishrana sa dodatkom 0,25 g/kg kvasca (O-I grupa) rezultirala statistički značajno boljim (p<0,05) proizvodnim rezltatima (body weight, average daily gain, food coversion ratio) brojlera nego u grupi hranjenoj samo osnovnom ishranom, odnosno grupi hranjenoj sa 0,65 g/kg kvasca. Statistički značajno veće (p<0,05) vrednosti EPEF i EBI zabeležene su u grupi brojlera koje su hranjene uz dodatak 0,25 g/kg kvasca (O-I grupa) u odnosu na kontrolnu grupu i grupu koja je u hrani dobijala 0,65 g/kg kvasca (O-II grupa). Stoga je adekvatna doza S. cerevisiae u ishrani iznosila 0,25 g/kg kvasca, dok veća doza živog kvasca u ishrani brojlera (0,65 g/kg) nije postigla bolje rezultate. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.publisher | Beograd : Srpsko veterinarsko društvo | sr |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200143/RS// | sr |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.source | 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023 | sr |
dc.subject | EBI | sr |
dc.subject | EPEF | sr |
dc.subject | Ross 308 | sr |
dc.subject | živi kvasac | sr |
dc.subject | ishrana | sr |
dc.title | Efekti dodavanja različitih koncentracija Saccharomices cerevisiae u ishranu brojlera na parametre ekonomske efikasnosti tova | sr |
dc.type | conferenceObject | sr |
dc.rights.license | BY | sr |
dc.citation.spage | 194 | |
dc.citation.spage | 195 | |
dc.description.other | Zbornik radova i kratkih sadržaja | sr |
dc.identifier.fulltext | http://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/9572/bitstream_9572.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3229 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |