Приказ основних података о документу
Strategija određivanja faktora obrade u kontroli hrane animalnog porekla na prisustvo rezidua pesticida
dc.creator | Tasić, Aleksandra | |
dc.creator | Pavlović, Ivan | |
dc.creator | Baltić, Milan Ž. | |
dc.date.accessioned | 2023-09-21T11:30:22Z | |
dc.date.available | 2023-09-21T11:30:22Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.identifier.isbn | 978-86-83115-50-1 | |
dc.identifier.uri | https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3233 | |
dc.description.abstract | Prisustvo pesticida u sirovim proizvodima je samo jedan od aspekata kontrole bezbednosti hrane. Većina hrane podleže termičkoj obradi i industrijkoj preradi koja utiče na svojstva proizvoda i dovodi do potrebe za razmatranjem proračuna faktora obrade. Fizičko-hemijske promene kao što su stabilnost, isparljivosti i afinitet prema lipidnoj frakciji utiču na raspodelu i ponašanje pesticida tokom procesa prerade. Zbog izostavljenih definisanih vrednosti za prerađene prehrambene proizvode u primeni mogu biti faktori obrade, koji najčešće uključuju procese sušenja. Poteškoće i složenosti u tumačenju prisustva ostataka pesticida u prerađenoj hrani dovode do situacije da se kontrola često zanemaruje. Uredbom Evropske komisije (EC) br. 396/2005 za kodni broj 1300000, odnosno za prerađenu hranu, nisu definisane maksimalno dozvoljene vrednosti, tako da su u ovom radu dati primeri proračuna faktora obrade kod prerađene hrane kao što je mleko u prahu i fermentisani proizvodi od mleka sa dodatkom voća. Prerada proizvoda može imati uticaja na promenu koncentracije prisutnih rezidua u finalnom proizvodu, odnosno može imati uticaja na povećanje ili smanjenje količine prisutnih pesticida. Procesi obrade uključuju tretmane pranja, kao i termičku obradu (kuvanje, pasterizaciju, sterilizaciju), sušenje itd. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.publisher | Beograd : Srpsko veterinarsko društvo | sr |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200030/RS// | sr |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.source | 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023 | sr |
dc.subject | prehrambeni proizvodi | sr |
dc.subject | mleko u prahu | sr |
dc.subject | MDK | sr |
dc.subject | PF vrednost | sr |
dc.title | Strategija određivanja faktora obrade u kontroli hrane animalnog porekla na prisustvo rezidua pesticida | sr |
dc.type | conferenceObject | sr |
dc.rights.license | BY | sr |
dc.citation.spage | 365 | |
dc.citation.epage | 373 | |
dc.description.other | Zbornik radova i kratkih sadržaja | sr |
dc.identifier.fulltext | http://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/9576/bitstream_9576.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3233 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |