Претраживање
Приказ резултата 1-10 од 166
Predikcija proizvodnje enetričnog metana u organizmu preživara na osnovu hemijskog sastava hrane
(Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, 2022)
Procena i ublažavanje emisije metana iz govedarstva, posebno od mlečnih krava,
dobile su globalni značaj za klimatski održivu govedarsku proizvodnju. Metan je gas
koji ima 28 puta veći negativan uticaj na globalno ...
Koinfekcija muflona klostridijum vrstama – komparativna analiza patomorfološkog nalaza kod drugih vrsta divljih papkara / Coinfection of mouflon by clostridium species – comparative analysis of pathological findings with other wild even-toed ungulates
(Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, Sekcija za zoonoze, 2022)
Муфлон је једна од најцењенијих врста ловне дивљачи која је због растућег тренда
спортског лова увезена и насељена у Србији и према литературним подацима код
ове врсте јављају се исте бактеријске, вирусне и паразитске ...
Nutritional properties of frankfurters with added chlorophyll-deficient Chlorella vulgaris mutants
(AlgaEurope 2022 Conference, 13-15 December 2022, Rome, 2022)
Microalgae have been proven to be a promising functional and sustainable ingredient in different food matrices, including some meat products [1,2,3,4,5,6]. However, the coloring of meat products containing microalgae ...
Dobra uzorkivačka praksa – preduslov pouzdanog pregleda mesa na prisustvo larvi Trichinella spp. u mesu divljih svinja / Good sampling practice-prerequisite of a reliable examination of presence of Trichinella spp. in the wild boar meat
(Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, Sekcija za zoonoze, 2022)
Дивље свиње могу бити резервоар инфекције Trichinellа spp. за домаће
животиње, али и директан извор трихинелозе људи. У највећем броју држава
Европе, трихинелоза се ретко јавља, док се на подручју некадашње Југославије
(изузев ...
Influence of cooling storage on physical and sensory properties of vacuum packed broiler breast meat
(Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske, 2022)
Meat softening is used in culinary and meat processing, which is the
final part of meat technology. In this way, it is easier to digest meat
in the digestive tract of people. The softening of meat is especially
important ...
Kokcidioza svinja u farmskom držanju uzrokovana sa Eimeria sp.
(Požarevac : Sitograf RM : Veterinarski specijalistički institut, 2022)
Parazitske infekcije predstavljaju stalne pratioce svinjarske proizvodnje, nezavisno od
načina držanja. Pri tome je prisustvo protozoalnih infekcija zabeleženo u svim starostnim
kategorijama s tim da je najveća prevalenca ...
Assessment of dairy donkey welfare from five farms in Northern Serbia
(20th Congress of the International Society for Animal Hygiene, Berlin, 5-7 October 2022, 2022)
Co-infection with Marek’s disease virus and avian leukosis virus in the banat naked neck hens / Koinfekcija virusom Marekove bolesti i virusom ptičje leukoze kod kokoši pasmine banatski gološijan
(XIV Symposium poultry days 2022 With International Participation, Croatia, Poreč, May 11‐14, 2022, 2022)
Marek’s disease virus and avian leucosis virus are causes of contagious, immunosuppressive, and oncogenic diseases. Many
reports have described single virus infection, but detailed description of co-infection with Marek’s ...
Vektorske zoonoze koje mogu da ugroze region Jugoistočne Evrope / Vector zoonoses that can endanger the region of Southeast Europe
(Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske, 2022)
Инфективне болести и у оквиру њих зоонозе, које се негде појављују
ензоотски, представља претњу и за удаљене регионе света. То односи на зоонозе које се преносе векторима, који не само да преносе
узрочинка већ се појављују ...
Praktično sprovođenje biosigurnosnih mera – dezinfekcija, na farmama
(Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, 2022)
Postupak kojim se deluje na mikroorganizme, sa ciljem uništavanja određenih mikroorganizama,
ili onih mikroorganizama na koje to dezinfekciono sredstvo deluje, naziva se dezinfekcija. Uspeh izvedene dezinfekcije zavisi ...