Приказ основних података о документу

Mikotoksini u hrani za životinje - rizik po zdravlje ljudi

dc.creatorSinovec, Zlatan
dc.creatorResanović, Radmila
dc.date.accessioned2020-06-03T12:55:54Z
dc.date.available2020-06-03T12:55:54Z
dc.date.issued2005
dc.identifier.issn0494-9846
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/349
dc.description.abstractMikotoksini su toksične supstance koje mogu biti prisutne u velikom broju hraniva i namirnica. Mikotoksini ispoljavaju veoma širok spektar negativnih efekata koji se, pored patomorfoloških alteracija na različitim organima ispoljavaju i kao imunomodulatorni, teratogeni, mutageni i karcinogeni efekti. Za supstance takvog tipa ne postoje granice ispod kojih ne ispoljavaju svoje negativne efekte, pa se može zaključiti da se ne mogu odrediti ni dnevne tolerantne količine. Usaglašavanje unutar EU, ali i dragih zemalja, neophodno je kako bi se osiguralo jedinstveno tržište uz trajan princip proporcionalnosti. Generalno, maksimalno dozvoljene količine kontaminenata zasnovane su na kompromisu između zaštite konzumenata i ublažavanja ograničavanja trgovine. Ranim, odnosno pravovremenim utvrđivanjem prisustva mikotoksina u hrani i posledičnim isključivanjem kontaminirane hrane iz upotrebe mogu da se ublaže negativni efekti (Sinovec i sar., 2000). Zato, u proizvodnim uslovima mora da se praktikuje stalni i višestepeni monitoring higijenske ispravnosti hrane u cilju brzog i efikasnog reagovanja, kao za sada jedinog načina uspešne prevencije štetnih efekata mikotoksina. Kontrola gotovih proizvoda i provera saobraznosti neophodno je povezana sa uspostavljanjem sistema akreditovanih (reference) laboratorija, koji se zasniva na zvaničnom potvrđivanju (Stašić, 1993) da je laboratorija kompetentna za specifična ispitivanja ili specifične vrste ispitivanja (Đorđević, 1993). Akreditacijom nacionalnih referentnih laboratorija kroz Sistem akreditovanih laboratorija ušli bismo u Evropsku asocijaciju akreditovanih laboratorija, odnosno priključili bismo se zemljama sa razvijenim stočarstvom. Opremljenost laboratorija, čak i onih koje bi po svojoj nomenklaturi to morale da budu, je na vrlo niskom nivou. U našoj zemlji postoji opravdana potreba za intervencijom države u formiranju referentnih laboratorija u smislu kadrovske i tehničke opremljenosti kao preduslova za permanentniju i rigorozniju kontrolu kvaliteta hrane (Ševković i sar., 1995).sr
dc.publisherInstitut za higijenu i tehnologiju mesa, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourceTehnologija mesa
dc.titleMycotoxins in feeds: Risk in human healthen
dc.titleMikotoksini u hrani za životinje - rizik po zdravlje ljudisr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractСиновец, Златан; Ресановић, Радмила; Микотоксини у храни за животиње - ризик по здравље људи; Микотоксини у храни за животиње - ризик по здравље људи;
dc.citation.volume46
dc.citation.issue1-2
dc.citation.spage39
dc.citation.epage44
dc.citation.other46(1-2): 39-44
dc.identifier.fulltexthttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/1556/348.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_349
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу