Jokić, Živan

Link to this page

Authority KeyName Variants
4aff5c03-79d0-444f-ad29-5ee18d882f84
  • Jokić, Živan (10)
Projects

Author's Bibliography

Restriktivna ishrana brojlera- uticaj na proizvodne rezultate i kvalitet mesa

Radulović, Stamen; Jokić, Živan; Šefer, Dragan; Marković, Radmila; Petrujkić, Branko; Perić, Dejan; Ivetić, Aleksandra

(Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, 2023)

TY  - CONF
AU  - Radulović, Stamen
AU  - Jokić, Živan
AU  - Šefer, Dragan
AU  - Marković, Radmila
AU  - Petrujkić, Branko
AU  - Perić, Dejan
AU  - Ivetić, Aleksandra
PY  - 2023
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3218
AB  - U savremenoj živinarskoj proizvodnji koriste se brojni programi kojima se
“namerno” izaziva ograničavanje rasta u određenom periodu, nakon čega životinja
ispoljava ubrzani rast. Pored poboljšanja intenziteta porasta, na ovaj način mogu se
ostvariti i drugi efekti, poput poboljšanja konverzije hrane, manjeg deponovanja
masnog tkiva u telu životinje i smanjenja ukupnih troškova proizvodnje. Novija
istraživanja potvrdila su i njihov pozitivan uticaj u kontroli nastanka pojedinih
metaboličkih poremećaja (ascites, sindrom iznenadne smrti i tibijalna
dishondroplazija). Najčešća tehnika za ograničavanje rasta brojlera predstavlja
kontrolisano smanjenje unosa hrane tokom ranog perioda tova. To se postiže
primenom različitih programa kvantitativne i kvalitativne restrikcije unosa hrane,
odnosno hranljivih materija. Bez obzira na vrstu primenjenog programa uvek treba
biti veoma oprezan, s obzirom da veliki broj faktora utiče na sposobnost jedinke da
ispolji kompenzatorni rast i ostvari dobre proizvodne rezultate. Pri tome je posebno
važno pronaći optimalan odnos između intenziteta i dužine trajanja ograničenog
unosa hrane. Takođe, treba uzeti u obzir da, ukoliko se primenom određenog
programa restrikcije ne ostvare uvek zadovoljavajući efekti u pogledu ostvarenih
proizvodnih rezultata, ne treba ih odmah odbaciti kao neefikasne. Naime, potrebno je
razmotriti njihovu ekonomsku isplativost, odnosno utvrditi da li tržišna cena
dobijenog proizvoda (živinskog mesa) sa smanjenim sadržajem masti opravdava nižu
telesnu masu brojlera ostvarenu na kraju tova.
PB  - Beograd : Srpsko veterinarsko društvo
C3  - 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023
T1  - Restriktivna ishrana brojlera- uticaj na proizvodne rezultate i kvalitet mesa
SP  - 114
EP  - 123
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3218
ER  - 
@conference{
author = "Radulović, Stamen and Jokić, Živan and Šefer, Dragan and Marković, Radmila and Petrujkić, Branko and Perić, Dejan and Ivetić, Aleksandra",
year = "2023",
abstract = "U savremenoj živinarskoj proizvodnji koriste se brojni programi kojima se
“namerno” izaziva ograničavanje rasta u određenom periodu, nakon čega životinja
ispoljava ubrzani rast. Pored poboljšanja intenziteta porasta, na ovaj način mogu se
ostvariti i drugi efekti, poput poboljšanja konverzije hrane, manjeg deponovanja
masnog tkiva u telu životinje i smanjenja ukupnih troškova proizvodnje. Novija
istraživanja potvrdila su i njihov pozitivan uticaj u kontroli nastanka pojedinih
metaboličkih poremećaja (ascites, sindrom iznenadne smrti i tibijalna
dishondroplazija). Najčešća tehnika za ograničavanje rasta brojlera predstavlja
kontrolisano smanjenje unosa hrane tokom ranog perioda tova. To se postiže
primenom različitih programa kvantitativne i kvalitativne restrikcije unosa hrane,
odnosno hranljivih materija. Bez obzira na vrstu primenjenog programa uvek treba
biti veoma oprezan, s obzirom da veliki broj faktora utiče na sposobnost jedinke da
ispolji kompenzatorni rast i ostvari dobre proizvodne rezultate. Pri tome je posebno
važno pronaći optimalan odnos između intenziteta i dužine trajanja ograničenog
unosa hrane. Takođe, treba uzeti u obzir da, ukoliko se primenom određenog
programa restrikcije ne ostvare uvek zadovoljavajući efekti u pogledu ostvarenih
proizvodnih rezultata, ne treba ih odmah odbaciti kao neefikasne. Naime, potrebno je
razmotriti njihovu ekonomsku isplativost, odnosno utvrditi da li tržišna cena
dobijenog proizvoda (živinskog mesa) sa smanjenim sadržajem masti opravdava nižu
telesnu masu brojlera ostvarenu na kraju tova.",
publisher = "Beograd : Srpsko veterinarsko društvo",
journal = "34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023",
title = "Restriktivna ishrana brojlera- uticaj na proizvodne rezultate i kvalitet mesa",
pages = "114-123",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3218"
}
Radulović, S., Jokić, Ž., Šefer, D., Marković, R., Petrujkić, B., Perić, D.,& Ivetić, A.. (2023). Restriktivna ishrana brojlera- uticaj na proizvodne rezultate i kvalitet mesa. in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023
Beograd : Srpsko veterinarsko društvo., 114-123.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3218
Radulović S, Jokić Ž, Šefer D, Marković R, Petrujkić B, Perić D, Ivetić A. Restriktivna ishrana brojlera- uticaj na proizvodne rezultate i kvalitet mesa. in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023. 2023;:114-123.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3218 .
Radulović, Stamen, Jokić, Živan, Šefer, Dragan, Marković, Radmila, Petrujkić, Branko, Perić, Dejan, Ivetić, Aleksandra, "Restriktivna ishrana brojlera- uticaj na proizvodne rezultate i kvalitet mesa" in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023 (2023):114-123,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3218 .

Upotreba fitaze pri formulaciji obroka za ishranu monogastričnih životinja u cilju smanjenog ozlučivanja fosfora u spoljašnju sredinu: praktičan pristup

Radulović, Stamen; Šefer, Dragan; Marković, Radmila; Jokić, Živan; Rašić, Zoran; Lovrić, Saša; Kojičić Stefanović, Jasmina

(Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, 2022)

TY  - CONF
AU  - Radulović, Stamen
AU  - Šefer, Dragan
AU  - Marković, Radmila
AU  - Jokić, Živan
AU  - Rašić, Zoran
AU  - Lovrić, Saša
AU  - Kojičić Stefanović, Jasmina
PY  - 2022
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2993
AB  - Upotreba enzima fitaze u ishrani životinja ima važan nutritivni, ekološki i ekonomski značaj. Danas postoje dva osnovna načina njene primene u praksi: korišćenjem
matrica ili dodavanjem “on the top”. S obzirom na prednosti koje pruža krajnjem korisniku, upotreba matrica postaje imperativ u savremenoj stočarskoj proizvodnji. Dobro
je poznato da u slučajevima, kada cene nabavnih sirovina (kukuruza, pšenice, masti i
neorganskog fosfora – MCP) rastu na tržištu, tada upotreba enzima u hrani postaje
ekonomski atraktivnija i pruža korisniku znatno veću dobit u odnosu na početna ulaganja. Bez obzira što proizvođači fitaze preporučuju njenu upotrebu u znatno većim količinama u odnosu na raniju praksu, neophodno je napomenuti da su u pojedinim istraživanjima zapaženi i negativni efekti takve upotrebe (pad proizvodnih rezultata i poremećaji zdravstvenog stanja životinja. Novi tehnološki postupci u proizvodnji fitaze imaju za cilj da navedene probleme prevaziđu, a kroz tzv. „superdoziranje” fitaze upotrebu
neorganskog fosfora dodatno smanje, ili ga u potpunosti isključe iz recepture. Ipak, pri
svakoj odluci o primeni fitaze neophodno je uzeti u obzir cenu preparata, njegovu optimalnu količinu i uštedu koja se može ostvariti primenom matrice (kroz smanjenje cene
recepture, poboljšanje proizvodnih rezulta i zdravstvenog stanja tretiranih životinja).
AB  - The use of phytase in animal nutrition has important nutritional, ecological and
economic importance. There are two basic ways of its application in practice: through
the use of matrices or on top. Considering the unequivocal advantages it provides to
the end user, the use of matrices becomes imperative in modern livestock production.
It is well known that in all cases when the prices of corn, wheat, fat, and in the case of
phytase, especially inorganic phosphorus (MCP), increase in the market, then the use
of enzymes in feed becomes more economically attractive and provides the user with a
significantly higher return for initial investment. Although the producers of phytase recommend its use in much larger quantities compared to the previous practice, it is necessary to mention that in some studies the negative effects of such use have also been
noted (decrease in production results, and in some cases also disturbances in the health
of animals). New technological procedures in the production of phytase aim to overcome the aforementioned effects, and through the so-called superdosing of phytase further reduce the use of inorganic phosphorus or even completely excludes it from the feed
mixtures. However, with every decision on the application of phytase, it is necessary to
take into account the price of the preparation, its optimal amount and the savings that
can be achieved by applying the matrix, as well as the effects on the production results
and/or the health status of the treated animals.
PB  - Beograd : Srpsko veterinarsko društvo
C3  - 33. Savetovanje Veterinara Srbije, Zlatibor, 08 - 11. Septembar 2022
T1  - Upotreba fitaze pri formulaciji obroka za ishranu monogastričnih životinja u cilju smanjenog ozlučivanja fosfora u spoljašnju sredinu: praktičan pristup
T1  - The use of phytase in the formulation of rations for the feeding of monogastric animals in order to reduce the excretion of phosphorus into the environment: a practical approach
SP  - 199
EP  - 210
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2993
ER  - 
@conference{
author = "Radulović, Stamen and Šefer, Dragan and Marković, Radmila and Jokić, Živan and Rašić, Zoran and Lovrić, Saša and Kojičić Stefanović, Jasmina",
year = "2022",
abstract = "Upotreba enzima fitaze u ishrani životinja ima važan nutritivni, ekološki i ekonomski značaj. Danas postoje dva osnovna načina njene primene u praksi: korišćenjem
matrica ili dodavanjem “on the top”. S obzirom na prednosti koje pruža krajnjem korisniku, upotreba matrica postaje imperativ u savremenoj stočarskoj proizvodnji. Dobro
je poznato da u slučajevima, kada cene nabavnih sirovina (kukuruza, pšenice, masti i
neorganskog fosfora – MCP) rastu na tržištu, tada upotreba enzima u hrani postaje
ekonomski atraktivnija i pruža korisniku znatno veću dobit u odnosu na početna ulaganja. Bez obzira što proizvođači fitaze preporučuju njenu upotrebu u znatno većim količinama u odnosu na raniju praksu, neophodno je napomenuti da su u pojedinim istraživanjima zapaženi i negativni efekti takve upotrebe (pad proizvodnih rezultata i poremećaji zdravstvenog stanja životinja. Novi tehnološki postupci u proizvodnji fitaze imaju za cilj da navedene probleme prevaziđu, a kroz tzv. „superdoziranje” fitaze upotrebu
neorganskog fosfora dodatno smanje, ili ga u potpunosti isključe iz recepture. Ipak, pri
svakoj odluci o primeni fitaze neophodno je uzeti u obzir cenu preparata, njegovu optimalnu količinu i uštedu koja se može ostvariti primenom matrice (kroz smanjenje cene
recepture, poboljšanje proizvodnih rezulta i zdravstvenog stanja tretiranih životinja)., The use of phytase in animal nutrition has important nutritional, ecological and
economic importance. There are two basic ways of its application in practice: through
the use of matrices or on top. Considering the unequivocal advantages it provides to
the end user, the use of matrices becomes imperative in modern livestock production.
It is well known that in all cases when the prices of corn, wheat, fat, and in the case of
phytase, especially inorganic phosphorus (MCP), increase in the market, then the use
of enzymes in feed becomes more economically attractive and provides the user with a
significantly higher return for initial investment. Although the producers of phytase recommend its use in much larger quantities compared to the previous practice, it is necessary to mention that in some studies the negative effects of such use have also been
noted (decrease in production results, and in some cases also disturbances in the health
of animals). New technological procedures in the production of phytase aim to overcome the aforementioned effects, and through the so-called superdosing of phytase further reduce the use of inorganic phosphorus or even completely excludes it from the feed
mixtures. However, with every decision on the application of phytase, it is necessary to
take into account the price of the preparation, its optimal amount and the savings that
can be achieved by applying the matrix, as well as the effects on the production results
and/or the health status of the treated animals.",
publisher = "Beograd : Srpsko veterinarsko društvo",
journal = "33. Savetovanje Veterinara Srbije, Zlatibor, 08 - 11. Septembar 2022",
title = "Upotreba fitaze pri formulaciji obroka za ishranu monogastričnih životinja u cilju smanjenog ozlučivanja fosfora u spoljašnju sredinu: praktičan pristup, The use of phytase in the formulation of rations for the feeding of monogastric animals in order to reduce the excretion of phosphorus into the environment: a practical approach",
pages = "199-210",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2993"
}
Radulović, S., Šefer, D., Marković, R., Jokić, Ž., Rašić, Z., Lovrić, S.,& Kojičić Stefanović, J.. (2022). Upotreba fitaze pri formulaciji obroka za ishranu monogastričnih životinja u cilju smanjenog ozlučivanja fosfora u spoljašnju sredinu: praktičan pristup. in 33. Savetovanje Veterinara Srbije, Zlatibor, 08 - 11. Septembar 2022
Beograd : Srpsko veterinarsko društvo., 199-210.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2993
Radulović S, Šefer D, Marković R, Jokić Ž, Rašić Z, Lovrić S, Kojičić Stefanović J. Upotreba fitaze pri formulaciji obroka za ishranu monogastričnih životinja u cilju smanjenog ozlučivanja fosfora u spoljašnju sredinu: praktičan pristup. in 33. Savetovanje Veterinara Srbije, Zlatibor, 08 - 11. Septembar 2022. 2022;:199-210.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2993 .
Radulović, Stamen, Šefer, Dragan, Marković, Radmila, Jokić, Živan, Rašić, Zoran, Lovrić, Saša, Kojičić Stefanović, Jasmina, "Upotreba fitaze pri formulaciji obroka za ishranu monogastričnih životinja u cilju smanjenog ozlučivanja fosfora u spoljašnju sredinu: praktičan pristup" in 33. Savetovanje Veterinara Srbije, Zlatibor, 08 - 11. Septembar 2022 (2022):199-210,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2993 .

Značaj i uloga ishrane u nastanku i prevenciji sindroma iznenadne smrti brojlera

Radulović, Stamen; Jokić, Živan; Šefer, Dragan; Marković, Radmila; Perić, Dejan; Rašić, Zoran; Kojičić-Stefanović, Jasmina

(Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, 2021)

TY  - CONF
AU  - Radulović, Stamen
AU  - Jokić, Živan
AU  - Šefer, Dragan
AU  - Marković, Radmila
AU  - Perić, Dejan
AU  - Rašić, Zoran
AU  - Kojičić-Stefanović, Jasmina
PY  - 2021
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3164
AB  - Oštra genetska selekcija u pravcu postizanja visokih proizvodnih rezultata brojlera
dovela je do pojave brojnih metaboličkih oboljenja tokom njihovog tova. Sindrom
iznenadne smrti (SDS) je trenutno jedan od najvažnijih problema u tovu brojlera širom
sveta. Bolest pogađa brojlere svih starosnih grupa, počevši već od drugog dana starosti,
pa sve do klaničnog uzrasta. Trenutno ne postoje jasne preporuke o odgovarajućem
tretmanu i preventivnim merama za kontrolu SDS. Iako etiologija SDS-a još uvek nije
u potpunosti poznata, većina autora je saglasna da se radi o metaboličkom poremećaju
koji nastaje pod dejstvom nutritivnih, genetskih i faktora okruženja. Uloga ishrane
u nastanku SDS-a najdetaljnije je proučavana i zasniva se na uticaju brojnih faktora
predstavljenih u radu, a koje je neophodno poznavati prilikom formulisanja obroka za
ishranu modernih hibrida brojlera i prilagoditi ih važećim normativima ishrane.
PB  - Beograd : Srpsko veterinarsko društvo
C3  - 32. Savetovanje veterinara Srbije,Zlatibor, 9 – 12. septembar 2021
T1  - Značaj i uloga ishrane u nastanku i prevenciji sindroma iznenadne smrti brojlera
SP  - 177
EP  - 191
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3164
ER  - 
@conference{
author = "Radulović, Stamen and Jokić, Živan and Šefer, Dragan and Marković, Radmila and Perić, Dejan and Rašić, Zoran and Kojičić-Stefanović, Jasmina",
year = "2021",
abstract = "Oštra genetska selekcija u pravcu postizanja visokih proizvodnih rezultata brojlera
dovela je do pojave brojnih metaboličkih oboljenja tokom njihovog tova. Sindrom
iznenadne smrti (SDS) je trenutno jedan od najvažnijih problema u tovu brojlera širom
sveta. Bolest pogađa brojlere svih starosnih grupa, počevši već od drugog dana starosti,
pa sve do klaničnog uzrasta. Trenutno ne postoje jasne preporuke o odgovarajućem
tretmanu i preventivnim merama za kontrolu SDS. Iako etiologija SDS-a još uvek nije
u potpunosti poznata, većina autora je saglasna da se radi o metaboličkom poremećaju
koji nastaje pod dejstvom nutritivnih, genetskih i faktora okruženja. Uloga ishrane
u nastanku SDS-a najdetaljnije je proučavana i zasniva se na uticaju brojnih faktora
predstavljenih u radu, a koje je neophodno poznavati prilikom formulisanja obroka za
ishranu modernih hibrida brojlera i prilagoditi ih važećim normativima ishrane.",
publisher = "Beograd : Srpsko veterinarsko društvo",
journal = "32. Savetovanje veterinara Srbije,Zlatibor, 9 – 12. septembar 2021",
title = "Značaj i uloga ishrane u nastanku i prevenciji sindroma iznenadne smrti brojlera",
pages = "177-191",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3164"
}
Radulović, S., Jokić, Ž., Šefer, D., Marković, R., Perić, D., Rašić, Z.,& Kojičić-Stefanović, J.. (2021). Značaj i uloga ishrane u nastanku i prevenciji sindroma iznenadne smrti brojlera. in 32. Savetovanje veterinara Srbije,Zlatibor, 9 – 12. septembar 2021
Beograd : Srpsko veterinarsko društvo., 177-191.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3164
Radulović S, Jokić Ž, Šefer D, Marković R, Perić D, Rašić Z, Kojičić-Stefanović J. Značaj i uloga ishrane u nastanku i prevenciji sindroma iznenadne smrti brojlera. in 32. Savetovanje veterinara Srbije,Zlatibor, 9 – 12. septembar 2021. 2021;:177-191.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3164 .
Radulović, Stamen, Jokić, Živan, Šefer, Dragan, Marković, Radmila, Perić, Dejan, Rašić, Zoran, Kojičić-Stefanović, Jasmina, "Značaj i uloga ishrane u nastanku i prevenciji sindroma iznenadne smrti brojlera" in 32. Savetovanje veterinara Srbije,Zlatibor, 9 – 12. septembar 2021 (2021):177-191,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3164 .

Utjecaj korištenja različitih količina organskog selena na aktivnost glutation peroksidaze i sadržaj selena u plazmi brojlera

Marković, Radmila; Drljačić, Aleksandar; Baltić, Milan Ž.; Šefer, Dragan; Jovanović, Ivan; Jokić, Živan; Radulović, Stamen

(Zagreb : Krmiva d.o.o., 2013)

TY  - CONF
AU  - Marković, Radmila
AU  - Drljačić, Aleksandar
AU  - Baltić, Milan Ž.
AU  - Šefer, Dragan
AU  - Jovanović, Ivan
AU  - Jokić, Živan
AU  - Radulović, Stamen
PY  - 2013
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3844
PB  - Zagreb : Krmiva d.o.o.
C3  - 20. Međunarodno savjetovanje Krmiva, Opatija, 5 - 7. jun, 2013
T1  - Utjecaj korištenja različitih količina organskog selena na aktivnost glutation peroksidaze i sadržaj selena u plazmi brojlera
SP  - 102
EP  - 102
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3844
ER  - 
@conference{
author = "Marković, Radmila and Drljačić, Aleksandar and Baltić, Milan Ž. and Šefer, Dragan and Jovanović, Ivan and Jokić, Živan and Radulović, Stamen",
year = "2013",
publisher = "Zagreb : Krmiva d.o.o.",
journal = "20. Međunarodno savjetovanje Krmiva, Opatija, 5 - 7. jun, 2013",
title = "Utjecaj korištenja različitih količina organskog selena na aktivnost glutation peroksidaze i sadržaj selena u plazmi brojlera",
pages = "102-102",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3844"
}
Marković, R., Drljačić, A., Baltić, M. Ž., Šefer, D., Jovanović, I., Jokić, Ž.,& Radulović, S.. (2013). Utjecaj korištenja različitih količina organskog selena na aktivnost glutation peroksidaze i sadržaj selena u plazmi brojlera. in 20. Međunarodno savjetovanje Krmiva, Opatija, 5 - 7. jun, 2013
Zagreb : Krmiva d.o.o.., 102-102.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3844
Marković R, Drljačić A, Baltić MŽ, Šefer D, Jovanović I, Jokić Ž, Radulović S. Utjecaj korištenja različitih količina organskog selena na aktivnost glutation peroksidaze i sadržaj selena u plazmi brojlera. in 20. Međunarodno savjetovanje Krmiva, Opatija, 5 - 7. jun, 2013. 2013;:102-102.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3844 .
Marković, Radmila, Drljačić, Aleksandar, Baltić, Milan Ž., Šefer, Dragan, Jovanović, Ivan, Jokić, Živan, Radulović, Stamen, "Utjecaj korištenja različitih količina organskog selena na aktivnost glutation peroksidaze i sadržaj selena u plazmi brojlera" in 20. Međunarodno savjetovanje Krmiva, Opatija, 5 - 7. jun, 2013 (2013):102-102,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3844 .

The influence of organic and inorganic Fe supplementation on red blood picture, immune response and quantity of iron in organs of broiler chickens

Milanović, Svetlana; Lazarević, Miodrag; Jokić, Živan; Jovanović, Ivan B.; Pešut, Olivera; Kirovski, Danijela; Marinković, Darko

(Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd, 2008)

TY  - JOUR
AU  - Milanović, Svetlana
AU  - Lazarević, Miodrag
AU  - Jokić, Živan
AU  - Jovanović, Ivan B.
AU  - Pešut, Olivera
AU  - Kirovski, Danijela
AU  - Marinković, Darko
PY  - 2008
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/552
AB  - The aim of this study was to investigate the influence of organic and inorganic Fe supplementation on red blood picture, immune response and quantity of iron in organs of broiler chickens. The trial was conducted on 200 'Arbor Acres' chickens randomly alloted in four equal groups. Birds from all groups were fed standard broiler feed, supplemented with 40 mg/kg of Fe originating from different sources: Group I (FeSO4), Group II (Fe bounded to yeast), Group III (ferrous ascorbate) and Group IV (iron chelate). From each group, 10 birds were sacrificed on 21st, 35th and 42nd day and the following parameters were measured: erythrocyte count, hematocrite value, hemoglobin concentration, concentration of nonheme iron in spleen, liver and bone marrow (femur), degree of cutaneous hypersensitivity to PHA and titers of antibodies to Gumboro virus following vaccination. Addition of organic iron supplements resulted in increased erythrocyte count, hemoglobin concentration and hematocrite value on the 21st day. Different iron forms did not change the concentration of nonheme iron in the liver on the 21st and 42nd day. On the 35th day, the group supplemented with ferrous ascorbate had lower liver iron concentration. Also, concentrations of nonheme iron in the spleen were lower in groups supplemented with organic iron forms. The concentration of iron in the bone marrow decreased with age and the lowest values were recorded in the ferrous ascorbate supplemented group. The degree of cutaneous hypersensitivity to PHA was higher in groups supplemented with organic iron forms on the 21st and 35th day. Titers of anti-Gumboro antibodies were higher in the group supplemented with iron helate on the 35th day, but later (day 42) no significant differences were observed among groups.
AB  - Cilj ovog rada je bio da se ispita uticaj organski i neorganski vezanog gvožđa na crvenu krvnu sliku, imunski odgovor i količinu gvožđa u pojedinim organima. Ogled je izveden na ukupno 200 brojlera podeljenih u četiri jednake grupe. U smeše za ishranu brojlera dodavano je gvožđe u količini od 40 mg/kg koje je poticalo iz različitih izvora: fero sulfat (ogledna grupa I), gvožđe vezano za kvasac (ogledna grupa II), fero askorbat (ogledna grupa III) i helatno gvožđe (ogledna grupa IV). Kod piladi u dobi od 21, 35 i 42 dana praćeni su sledeći parametri: broj eritrocita, koncentracija hemoglobina, količina nehemskog gvožđa u jetri, slezini i kostnoj srži, vrednosti testa kožne preosetljivosti na fitohemaglutinin (PHA) i titar specifičnih antitela u krvnoj plazmi posle vakcinacije protiv Gumboro bolesti. Kod piladi u dobi od 21 dan svi ispitivani preparati gvožđa u kojima je ono bilo organski vezano, doveli su do povećanja broja eritrocita i koncentracije hemoglobina. Različiti oblici gvožđa u ishrani živine nisu uticali na količinu depononovanog nehemskog gvožđa u jetri piladi u dobi od 21 i 42 dan. Pilad u dobi od 35 dana, koja su u hrani dobijala fero askorbat, imala su značajno manje gvožđa deponovanog u jetri. Količina nehemskog gvožđa u slezini bila je manja kod piladi koja su hranom dobijala organski vezano gvožđe. Količina nehemskog gvožđa u kostnoj srži butne kosti piladi smanjivala se sa starošću jedinki a najmanja količina nehemskog gvožđa u kostnoj srži je zabeležena u grupi koja je hranom dobijala fero askorbat. Stepen kožne reaktivnosti na PHA bio je veći kod jedinki u dobi od 21 i 35 dana suplementiranih organski vezanim gvožđem. Upotreba helatno vezanog gvožđa u ishrani brojlera dovela je do statistički značajno veće produkcije antitela protiv Gumboro virusa nakon vakcinacije, kod piladi u dobi od 35 dana. Titar antitela kod jedinki u dobi od 42 dana u svim oglednim grupama bio je ujednačen.
PB  - Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd
T2  - Acta Veterinaria-Beograd
T1  - The influence of organic and inorganic Fe supplementation on red blood picture, immune response and quantity of iron in organs of broiler chickens
T1  - Uticaj organski i neorganski vezanog gvožđa na hematološke parametre, imunski odgovor i količinu gvožđa u organima brojlera
VL  - 58
IS  - 2-3
SP  - 179
EP  - 189
DO  - 10.2298/AVB0803179M
ER  - 
@article{
author = "Milanović, Svetlana and Lazarević, Miodrag and Jokić, Živan and Jovanović, Ivan B. and Pešut, Olivera and Kirovski, Danijela and Marinković, Darko",
year = "2008",
abstract = "The aim of this study was to investigate the influence of organic and inorganic Fe supplementation on red blood picture, immune response and quantity of iron in organs of broiler chickens. The trial was conducted on 200 'Arbor Acres' chickens randomly alloted in four equal groups. Birds from all groups were fed standard broiler feed, supplemented with 40 mg/kg of Fe originating from different sources: Group I (FeSO4), Group II (Fe bounded to yeast), Group III (ferrous ascorbate) and Group IV (iron chelate). From each group, 10 birds were sacrificed on 21st, 35th and 42nd day and the following parameters were measured: erythrocyte count, hematocrite value, hemoglobin concentration, concentration of nonheme iron in spleen, liver and bone marrow (femur), degree of cutaneous hypersensitivity to PHA and titers of antibodies to Gumboro virus following vaccination. Addition of organic iron supplements resulted in increased erythrocyte count, hemoglobin concentration and hematocrite value on the 21st day. Different iron forms did not change the concentration of nonheme iron in the liver on the 21st and 42nd day. On the 35th day, the group supplemented with ferrous ascorbate had lower liver iron concentration. Also, concentrations of nonheme iron in the spleen were lower in groups supplemented with organic iron forms. The concentration of iron in the bone marrow decreased with age and the lowest values were recorded in the ferrous ascorbate supplemented group. The degree of cutaneous hypersensitivity to PHA was higher in groups supplemented with organic iron forms on the 21st and 35th day. Titers of anti-Gumboro antibodies were higher in the group supplemented with iron helate on the 35th day, but later (day 42) no significant differences were observed among groups., Cilj ovog rada je bio da se ispita uticaj organski i neorganski vezanog gvožđa na crvenu krvnu sliku, imunski odgovor i količinu gvožđa u pojedinim organima. Ogled je izveden na ukupno 200 brojlera podeljenih u četiri jednake grupe. U smeše za ishranu brojlera dodavano je gvožđe u količini od 40 mg/kg koje je poticalo iz različitih izvora: fero sulfat (ogledna grupa I), gvožđe vezano za kvasac (ogledna grupa II), fero askorbat (ogledna grupa III) i helatno gvožđe (ogledna grupa IV). Kod piladi u dobi od 21, 35 i 42 dana praćeni su sledeći parametri: broj eritrocita, koncentracija hemoglobina, količina nehemskog gvožđa u jetri, slezini i kostnoj srži, vrednosti testa kožne preosetljivosti na fitohemaglutinin (PHA) i titar specifičnih antitela u krvnoj plazmi posle vakcinacije protiv Gumboro bolesti. Kod piladi u dobi od 21 dan svi ispitivani preparati gvožđa u kojima je ono bilo organski vezano, doveli su do povećanja broja eritrocita i koncentracije hemoglobina. Različiti oblici gvožđa u ishrani živine nisu uticali na količinu depononovanog nehemskog gvožđa u jetri piladi u dobi od 21 i 42 dan. Pilad u dobi od 35 dana, koja su u hrani dobijala fero askorbat, imala su značajno manje gvožđa deponovanog u jetri. Količina nehemskog gvožđa u slezini bila je manja kod piladi koja su hranom dobijala organski vezano gvožđe. Količina nehemskog gvožđa u kostnoj srži butne kosti piladi smanjivala se sa starošću jedinki a najmanja količina nehemskog gvožđa u kostnoj srži je zabeležena u grupi koja je hranom dobijala fero askorbat. Stepen kožne reaktivnosti na PHA bio je veći kod jedinki u dobi od 21 i 35 dana suplementiranih organski vezanim gvožđem. Upotreba helatno vezanog gvožđa u ishrani brojlera dovela je do statistički značajno veće produkcije antitela protiv Gumboro virusa nakon vakcinacije, kod piladi u dobi od 35 dana. Titar antitela kod jedinki u dobi od 42 dana u svim oglednim grupama bio je ujednačen.",
publisher = "Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd",
journal = "Acta Veterinaria-Beograd",
title = "The influence of organic and inorganic Fe supplementation on red blood picture, immune response and quantity of iron in organs of broiler chickens, Uticaj organski i neorganski vezanog gvožđa na hematološke parametre, imunski odgovor i količinu gvožđa u organima brojlera",
volume = "58",
number = "2-3",
pages = "179-189",
doi = "10.2298/AVB0803179M"
}
Milanović, S., Lazarević, M., Jokić, Ž., Jovanović, I. B., Pešut, O., Kirovski, D.,& Marinković, D.. (2008). The influence of organic and inorganic Fe supplementation on red blood picture, immune response and quantity of iron in organs of broiler chickens. in Acta Veterinaria-Beograd
Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd., 58(2-3), 179-189.
https://doi.org/10.2298/AVB0803179M
Milanović S, Lazarević M, Jokić Ž, Jovanović IB, Pešut O, Kirovski D, Marinković D. The influence of organic and inorganic Fe supplementation on red blood picture, immune response and quantity of iron in organs of broiler chickens. in Acta Veterinaria-Beograd. 2008;58(2-3):179-189.
doi:10.2298/AVB0803179M .
Milanović, Svetlana, Lazarević, Miodrag, Jokić, Živan, Jovanović, Ivan B., Pešut, Olivera, Kirovski, Danijela, Marinković, Darko, "The influence of organic and inorganic Fe supplementation on red blood picture, immune response and quantity of iron in organs of broiler chickens" in Acta Veterinaria-Beograd, 58, no. 2-3 (2008):179-189,
https://doi.org/10.2298/AVB0803179M . .
10
7
9

The influence of organic and inorganic Fe supplementation on productivity of broilers

Milanović, Svetlana; Lazarević, Miodrag; Jokić, Živan; Pešut, Olivera; Kirovski, Danijela; Jovanović, Ivan B.

(Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd, 2007)

TY  - JOUR
AU  - Milanović, Svetlana
AU  - Lazarević, Miodrag
AU  - Jokić, Živan
AU  - Pešut, Olivera
AU  - Kirovski, Danijela
AU  - Jovanović, Ivan B.
PY  - 2007
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/493
AB  - The aim of this study was to investigate the influence of organic and inorganic Fe supplementation on productivity of broiler chickens. The trial was conducted on 200 Arbor Acres chickens divided into four equal groups. Birds from all groups were fed standard broiler feed, supplemented with 40 mg/kg of Fe originating from different sources: Group I (FeSO4), Group II (Fe bound to yeast), Group III (ferrous ascorbate) and Group IV (iron chelate). From each group, 10 birds were sacrificed on the 21st, 35th and 42nd day and the following parameters were measured: body mass, daily body mass gain, food consumption and conversion rate. At the end of the trial, the highest average body mass was measured in the group supplemented with ferrous ascorbate (15,51% higher when compared with the group supplemented with FeSO4). The conversion rate was lower in birds supplemented with organic iron forms and had the lowest value in the group supplemented with ferrous ascorbate.
AB  - U ovom radu su prikazani rezultati ispitivanja uticaja organski i neorganski vezanog gvožđa u ishrani brojlera na telesnu masu, konverziju hrane i dnevni prirast. Ogled je izveden na ukupno 200 brojlera podeljenih u četiri jednake grupe. U smeše za ishranu brojlera dodavano je gvožđe u količini od 40 mg/kg koje je poticalo iz različitih izvora: fero-sulfat (ogledna grupa I), gvožđe vezano za kvasac (ogledna grupa II), fero-askorbat (ogledna grupa III) i helatno gvožđe (ogledna grupa IV). Kod piladi u dobi od 21, 35 i 42 dana praćeni su sledeći parametri: telesne mase, prosečan dnevni prirast, dnevno konzumiranje hrane i konverzija hrane. Veću prosečnu telesnu masu imala su pilad koja su hranom dobijala organski vezano gvožđe u odnosu na pilad u čijoj je ishrani korišćeno neorganski vezano gvožđe (fero-sulfat). Konverzija hrane je bila bolja kod piladi tretiranih organskim oblicima gvožđa u odnosu na pilad tretiranu fero-sulfatom. Najbolju konverziju imala su pilad koja su hranom dobijala fero askorbat.
PB  - Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd
T2  - Veterinarski Glasnik
T1  - The influence of organic and inorganic Fe supplementation on productivity of broilers
T1  - Uticaj organski i neorganski vezanog gvožđa na proizvodne rezultate brojlera
VL  - 61
IS  - 5-6
SP  - 279
EP  - 289
DO  - 10.2298/VETGL0706279M
ER  - 
@article{
author = "Milanović, Svetlana and Lazarević, Miodrag and Jokić, Živan and Pešut, Olivera and Kirovski, Danijela and Jovanović, Ivan B.",
year = "2007",
abstract = "The aim of this study was to investigate the influence of organic and inorganic Fe supplementation on productivity of broiler chickens. The trial was conducted on 200 Arbor Acres chickens divided into four equal groups. Birds from all groups were fed standard broiler feed, supplemented with 40 mg/kg of Fe originating from different sources: Group I (FeSO4), Group II (Fe bound to yeast), Group III (ferrous ascorbate) and Group IV (iron chelate). From each group, 10 birds were sacrificed on the 21st, 35th and 42nd day and the following parameters were measured: body mass, daily body mass gain, food consumption and conversion rate. At the end of the trial, the highest average body mass was measured in the group supplemented with ferrous ascorbate (15,51% higher when compared with the group supplemented with FeSO4). The conversion rate was lower in birds supplemented with organic iron forms and had the lowest value in the group supplemented with ferrous ascorbate., U ovom radu su prikazani rezultati ispitivanja uticaja organski i neorganski vezanog gvožđa u ishrani brojlera na telesnu masu, konverziju hrane i dnevni prirast. Ogled je izveden na ukupno 200 brojlera podeljenih u četiri jednake grupe. U smeše za ishranu brojlera dodavano je gvožđe u količini od 40 mg/kg koje je poticalo iz različitih izvora: fero-sulfat (ogledna grupa I), gvožđe vezano za kvasac (ogledna grupa II), fero-askorbat (ogledna grupa III) i helatno gvožđe (ogledna grupa IV). Kod piladi u dobi od 21, 35 i 42 dana praćeni su sledeći parametri: telesne mase, prosečan dnevni prirast, dnevno konzumiranje hrane i konverzija hrane. Veću prosečnu telesnu masu imala su pilad koja su hranom dobijala organski vezano gvožđe u odnosu na pilad u čijoj je ishrani korišćeno neorganski vezano gvožđe (fero-sulfat). Konverzija hrane je bila bolja kod piladi tretiranih organskim oblicima gvožđa u odnosu na pilad tretiranu fero-sulfatom. Najbolju konverziju imala su pilad koja su hranom dobijala fero askorbat.",
publisher = "Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd",
journal = "Veterinarski Glasnik",
title = "The influence of organic and inorganic Fe supplementation on productivity of broilers, Uticaj organski i neorganski vezanog gvožđa na proizvodne rezultate brojlera",
volume = "61",
number = "5-6",
pages = "279-289",
doi = "10.2298/VETGL0706279M"
}
Milanović, S., Lazarević, M., Jokić, Ž., Pešut, O., Kirovski, D.,& Jovanović, I. B.. (2007). The influence of organic and inorganic Fe supplementation on productivity of broilers. in Veterinarski Glasnik
Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd., 61(5-6), 279-289.
https://doi.org/10.2298/VETGL0706279M
Milanović S, Lazarević M, Jokić Ž, Pešut O, Kirovski D, Jovanović IB. The influence of organic and inorganic Fe supplementation on productivity of broilers. in Veterinarski Glasnik. 2007;61(5-6):279-289.
doi:10.2298/VETGL0706279M .
Milanović, Svetlana, Lazarević, Miodrag, Jokić, Živan, Pešut, Olivera, Kirovski, Danijela, Jovanović, Ivan B., "The influence of organic and inorganic Fe supplementation on productivity of broilers" in Veterinarski Glasnik, 61, no. 5-6 (2007):279-289,
https://doi.org/10.2298/VETGL0706279M . .

The influence of different feed additives in broiler diets on productivity and meat yield

Tokić, Vesna; Lazarević, Miodrag; Sinovec, Zlatan; Baltić, Milan Ž.; Jokić, Živan

(Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd, 2007)

TY  - JOUR
AU  - Tokić, Vesna
AU  - Lazarević, Miodrag
AU  - Sinovec, Zlatan
AU  - Baltić, Milan Ž.
AU  - Jokić, Živan
PY  - 2007
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/481
AB  - The objective of these investigations was to examine the influence of prebiotics based on mannan-oligosaccharides and polysaccharide complexes of micro elements (Fe, Cu, Zn, Mn) on production results and abattoir parameters for broilers of the hybrid Arbor Acres. The experiment was performed on 186 chicken divided into three equal groups, it lasted 42 days and was divided into 3 phases. The first phase lasted 21 days, the second 14, and the third seven days. The complete mix for initial fattening of broilers was used from days 1-21, and complete fodder mixes for closing fattening from days 21-35, and on days 35-42 of the experiment. Feeding was ad libitum and the broilers were maintained in a floor system. Broilers fed mixes of standard raw material composition and the usual nutritive values achieved an average daily growth of 49.10 g at an average daily feed consumption of 115.55 g and with food conversion of 2.35, while the yield was 71.90%. The addition of prebiotics based on mannan-oligosaccharides resulted in an increased average daily growth by 14.95% with a lower feed consumption by 2.67% and better conversion by 15.32%, while the yield was approximately the same as in the control group. The use of mixes to which polysaccharide complexes of micro elements have been added (Fe, Cu, Zn, Mn) resulted in a higher daily growth by 11.43%, with a lower feed consumption by 4.28% and better conversion by 14%. The yield was approximately the same in this group as in the controls. The results realized in these investigations, throughout the experimental period, indicate that the use of the examined additives significantly affected the growth and body mass of chicks and that it is nutritionally and economically justified.
AB  - Cilj ovih istraživanja je bio da se ispita uticaj prebiotika na bazi manan-oligosaharida i polisaharidnih kompleksa mikro elemenata (Fe, Cu, Zn, Mn) na proizvodne rezultate i klanične parametre kod brojlerskih pilića hibrida Arbor Acres. Ogled je izveden na 186 pilića razvrstanih u tri jednake grupe, trajao je 42 dana i bio podeljen u 3 faze. Prva faza trajala je 21, druga 14, a treća 7 dana. Potpuna smeša za početni tov pilića korišćena je od 1-21 dana, a potpune krmne smeše za završni tov od 21-35 dana, odnosno 35-42 dana ogleda. Ishrana je bila po volji, a pilići su bili u uslovima podnog sistema držanja. Brojleri hranjeni smešama standardnog sirovinskog sastava i uobičajene hranljive vrednosti, ostvarili su prosečan dnevni prirast od 49,10 g pri prosečnoj dnevnoj konzumaciji hrane od 115,55 g i uz konverziju hrane od 2,35 dok je randman bio 71,90%. Dodavanje prebiotika na bazi manan-oligosaharida dovelo je do povećanja prosečnog dnevnog prirasta za 14,95% pri manjoj konzumaciji hrane za 2,67% i boljoj konverziji za 15,32%, dok je randman bio približno isti kao u kontrolnoj grupi. Korišćenjem smeša u koje su dodavani polisaharidni kompleksi mikroelemenata (Fe, Cu, Zn, Mn) postignuti su veći dnevni prirasti za 11,43%, pri manjoj konzumaciji hrane za 4,28% i boljoj konverziji za 14%. Randman je i u ovoj grupi bio približno isti kao u kontrolnoj. Rezultati ostvareni u ovim istraživanjima, u toku celog oglednog perioda, ukazuju da je upotreba ispitivanih aditiva značajno uticala na prirast i telesnu masu pilića i da ima nutritivno i ekonomsko opravdanje.
PB  - Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd
T2  - Veterinarski Glasnik
T1  - The influence of different feed additives in broiler diets on productivity and meat yield
T1  - Uticaj različitih aditiva u ishrani brojlera na proizvodne rezultate i klanične parametre
VL  - 61
IS  - 5-6
SP  - 261
EP  - 278
DO  - 10.2298/VETGL0706261T
ER  - 
@article{
author = "Tokić, Vesna and Lazarević, Miodrag and Sinovec, Zlatan and Baltić, Milan Ž. and Jokić, Živan",
year = "2007",
abstract = "The objective of these investigations was to examine the influence of prebiotics based on mannan-oligosaccharides and polysaccharide complexes of micro elements (Fe, Cu, Zn, Mn) on production results and abattoir parameters for broilers of the hybrid Arbor Acres. The experiment was performed on 186 chicken divided into three equal groups, it lasted 42 days and was divided into 3 phases. The first phase lasted 21 days, the second 14, and the third seven days. The complete mix for initial fattening of broilers was used from days 1-21, and complete fodder mixes for closing fattening from days 21-35, and on days 35-42 of the experiment. Feeding was ad libitum and the broilers were maintained in a floor system. Broilers fed mixes of standard raw material composition and the usual nutritive values achieved an average daily growth of 49.10 g at an average daily feed consumption of 115.55 g and with food conversion of 2.35, while the yield was 71.90%. The addition of prebiotics based on mannan-oligosaccharides resulted in an increased average daily growth by 14.95% with a lower feed consumption by 2.67% and better conversion by 15.32%, while the yield was approximately the same as in the control group. The use of mixes to which polysaccharide complexes of micro elements have been added (Fe, Cu, Zn, Mn) resulted in a higher daily growth by 11.43%, with a lower feed consumption by 4.28% and better conversion by 14%. The yield was approximately the same in this group as in the controls. The results realized in these investigations, throughout the experimental period, indicate that the use of the examined additives significantly affected the growth and body mass of chicks and that it is nutritionally and economically justified., Cilj ovih istraživanja je bio da se ispita uticaj prebiotika na bazi manan-oligosaharida i polisaharidnih kompleksa mikro elemenata (Fe, Cu, Zn, Mn) na proizvodne rezultate i klanične parametre kod brojlerskih pilića hibrida Arbor Acres. Ogled je izveden na 186 pilića razvrstanih u tri jednake grupe, trajao je 42 dana i bio podeljen u 3 faze. Prva faza trajala je 21, druga 14, a treća 7 dana. Potpuna smeša za početni tov pilića korišćena je od 1-21 dana, a potpune krmne smeše za završni tov od 21-35 dana, odnosno 35-42 dana ogleda. Ishrana je bila po volji, a pilići su bili u uslovima podnog sistema držanja. Brojleri hranjeni smešama standardnog sirovinskog sastava i uobičajene hranljive vrednosti, ostvarili su prosečan dnevni prirast od 49,10 g pri prosečnoj dnevnoj konzumaciji hrane od 115,55 g i uz konverziju hrane od 2,35 dok je randman bio 71,90%. Dodavanje prebiotika na bazi manan-oligosaharida dovelo je do povećanja prosečnog dnevnog prirasta za 14,95% pri manjoj konzumaciji hrane za 2,67% i boljoj konverziji za 15,32%, dok je randman bio približno isti kao u kontrolnoj grupi. Korišćenjem smeša u koje su dodavani polisaharidni kompleksi mikroelemenata (Fe, Cu, Zn, Mn) postignuti su veći dnevni prirasti za 11,43%, pri manjoj konzumaciji hrane za 4,28% i boljoj konverziji za 14%. Randman je i u ovoj grupi bio približno isti kao u kontrolnoj. Rezultati ostvareni u ovim istraživanjima, u toku celog oglednog perioda, ukazuju da je upotreba ispitivanih aditiva značajno uticala na prirast i telesnu masu pilića i da ima nutritivno i ekonomsko opravdanje.",
publisher = "Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd",
journal = "Veterinarski Glasnik",
title = "The influence of different feed additives in broiler diets on productivity and meat yield, Uticaj različitih aditiva u ishrani brojlera na proizvodne rezultate i klanične parametre",
volume = "61",
number = "5-6",
pages = "261-278",
doi = "10.2298/VETGL0706261T"
}
Tokić, V., Lazarević, M., Sinovec, Z., Baltić, M. Ž.,& Jokić, Ž.. (2007). The influence of different feed additives in broiler diets on productivity and meat yield. in Veterinarski Glasnik
Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd., 61(5-6), 261-278.
https://doi.org/10.2298/VETGL0706261T
Tokić V, Lazarević M, Sinovec Z, Baltić MŽ, Jokić Ž. The influence of different feed additives in broiler diets on productivity and meat yield. in Veterinarski Glasnik. 2007;61(5-6):261-278.
doi:10.2298/VETGL0706261T .
Tokić, Vesna, Lazarević, Miodrag, Sinovec, Zlatan, Baltić, Milan Ž., Jokić, Živan, "The influence of different feed additives in broiler diets on productivity and meat yield" in Veterinarski Glasnik, 61, no. 5-6 (2007):261-278,
https://doi.org/10.2298/VETGL0706261T . .

Role of minerals in animal health disorders

Sinovec, Zlatan; Šefer, Dragan; Jokić, Živan

(Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd, 2005)

TY  - JOUR
AU  - Sinovec, Zlatan
AU  - Šefer, Dragan
AU  - Jokić, Živan
PY  - 2005
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/321
AB  - All mineral matter, essential or non-essential, can have a significant influence on production results and the health of animals, if large quantities of them are present in a feed ration. A maximally tolerant content depends on the animal specie and category. Many factors, such as physiological status (growth, lactation, etc.), nutritive status, content and ratio of nutritive matter in the ration, duration of exposure, and the biological level of utilization of elements, also affect the maximally tolerant content of mineral matter in feed. The content of certain mineral matter in plant feed significantly depends on the soil factor, as well as the content and level of utilization of mineral matter from the soil. Mn, Se and Mo can be present in plant feed in such quantities as to induce toxicosis. Industrial contaminants, Cd, Pb or F, can contaminate plants, in particular their leaves, in quantities which lead to the appearance of clinical signs of conventional toxicosis. Moreover, natural water can contain large quantities of S, F, Na, Mg, or Fe, and certain mineral matter can get into water through industrial waste. In addition to the above, it is possible to cause unwanted effects through the frequent, but primarily unprofessional use of mineral additives, since it is extremely important, besides meeting the mineral requirements of each individual element, to secure a ratio among the mineral matter themselves as well as with other nutritive matter. Mineral matter present in food are in mutual interference, and these relations can be synergistic or antagonistic. The sufficiency of a large number of mineral matter has a negative effect on the utilization of other matter (conditional and/or border deficiency), while certain elements cause the clinical appearance of toxic effects. The accidental intake of large quantities of certain mineral matter is revealed as clinical signs of acute toxicosis, which is very different from chronic effects caused by the intake of increased quantities of mineral matter over a longer time period.
AB  - Sve mineralne materije, esencijalne ili neesencijalne, mogu značajno da utiču na proizvodne rezultate i zdravstevno stanje životinja ukoliko su u obroku prisutne u velikim količinama. Maksimalno tolerantan sadržaj zavisi se od vrste i kategorije životinja, a mnogi faktori, kao što su fiziološki status (rast, laktacija, itd), nuthtivni status, sadržaj i odnos hranljivih materija u obroku, trajanje ekspozicije i bioiskoristivost elementa, utiču na maksimalno tolerantan sadržaj mineralnih materija u hrani. Sadržaj pojedinih mineralnih materija u biljnim hranivima značajno zavisi od faktora tla, kao i sadržaja i iskoristivosti mineralnih materija iz tla. Mn, Se i Mo mogu da budu prisutni u hranivima biljnog porekla u takvim količinama da izazovu trovanja. Industrijski kontaminenti, Cd, Pb Hi F, mogu da kontaminiraju biljke, posebno lišće, u količinama koje dovode do ispoljavanja kliničkih znaka klasičnog trovanja. Osim toga, prirodno voda može da sadrži velike količine S, F, Na, Mg ili Fe, a pojedine mineralne materije mogu da dospeju u vodu preko industrijskog otpada. Pored navedenog, čestom, a pre svega nestručnom, upotrebom mineralnih dodataka postoji mogućnost izazivanja neželjenih efekata s obzirom na to daje, pored zadovoljenja minimalnih potreba svakog pojedinačnog elementa, neobično važan i odnos mineralnih materija međusobno, kao i sa drugim hranljivim materijama. Mineralne materije prisutne u hrani interferiraju međusobno, a odnosi mogu da budu sinergistički ili antagonistički. Suficit većeg broja mineralnih materija negativno utiče na iskorišćavanje drugih (uslovni i/ili granični deficiti), dok određeni elementi izazivaju kliničko ispoljavanje toksičnih efekata. Akcidentalno unošenje velikih količina pojedinih mineralnih materija ispoljavaju se kliničkim znacima akutne toksikoze, što se veoma razlikuje od hroničnih efekata izazvanih unošenjem povećanih količina mineralnih materija tokom dužeg perioda.
PB  - Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd
T2  - Veterinarski Glasnik
T1  - Role of minerals in animal health disorders
T1  - Uloga mineralnih materija u poremećaju zdravlja životinja
VL  - 59
IS  - 1-2
SP  - 155
EP  - 165
DO  - 10.2298/VETGL0502155S
ER  - 
@article{
author = "Sinovec, Zlatan and Šefer, Dragan and Jokić, Živan",
year = "2005",
abstract = "All mineral matter, essential or non-essential, can have a significant influence on production results and the health of animals, if large quantities of them are present in a feed ration. A maximally tolerant content depends on the animal specie and category. Many factors, such as physiological status (growth, lactation, etc.), nutritive status, content and ratio of nutritive matter in the ration, duration of exposure, and the biological level of utilization of elements, also affect the maximally tolerant content of mineral matter in feed. The content of certain mineral matter in plant feed significantly depends on the soil factor, as well as the content and level of utilization of mineral matter from the soil. Mn, Se and Mo can be present in plant feed in such quantities as to induce toxicosis. Industrial contaminants, Cd, Pb or F, can contaminate plants, in particular their leaves, in quantities which lead to the appearance of clinical signs of conventional toxicosis. Moreover, natural water can contain large quantities of S, F, Na, Mg, or Fe, and certain mineral matter can get into water through industrial waste. In addition to the above, it is possible to cause unwanted effects through the frequent, but primarily unprofessional use of mineral additives, since it is extremely important, besides meeting the mineral requirements of each individual element, to secure a ratio among the mineral matter themselves as well as with other nutritive matter. Mineral matter present in food are in mutual interference, and these relations can be synergistic or antagonistic. The sufficiency of a large number of mineral matter has a negative effect on the utilization of other matter (conditional and/or border deficiency), while certain elements cause the clinical appearance of toxic effects. The accidental intake of large quantities of certain mineral matter is revealed as clinical signs of acute toxicosis, which is very different from chronic effects caused by the intake of increased quantities of mineral matter over a longer time period., Sve mineralne materije, esencijalne ili neesencijalne, mogu značajno da utiču na proizvodne rezultate i zdravstevno stanje životinja ukoliko su u obroku prisutne u velikim količinama. Maksimalno tolerantan sadržaj zavisi se od vrste i kategorije životinja, a mnogi faktori, kao što su fiziološki status (rast, laktacija, itd), nuthtivni status, sadržaj i odnos hranljivih materija u obroku, trajanje ekspozicije i bioiskoristivost elementa, utiču na maksimalno tolerantan sadržaj mineralnih materija u hrani. Sadržaj pojedinih mineralnih materija u biljnim hranivima značajno zavisi od faktora tla, kao i sadržaja i iskoristivosti mineralnih materija iz tla. Mn, Se i Mo mogu da budu prisutni u hranivima biljnog porekla u takvim količinama da izazovu trovanja. Industrijski kontaminenti, Cd, Pb Hi F, mogu da kontaminiraju biljke, posebno lišće, u količinama koje dovode do ispoljavanja kliničkih znaka klasičnog trovanja. Osim toga, prirodno voda može da sadrži velike količine S, F, Na, Mg ili Fe, a pojedine mineralne materije mogu da dospeju u vodu preko industrijskog otpada. Pored navedenog, čestom, a pre svega nestručnom, upotrebom mineralnih dodataka postoji mogućnost izazivanja neželjenih efekata s obzirom na to daje, pored zadovoljenja minimalnih potreba svakog pojedinačnog elementa, neobično važan i odnos mineralnih materija međusobno, kao i sa drugim hranljivim materijama. Mineralne materije prisutne u hrani interferiraju međusobno, a odnosi mogu da budu sinergistički ili antagonistički. Suficit većeg broja mineralnih materija negativno utiče na iskorišćavanje drugih (uslovni i/ili granični deficiti), dok određeni elementi izazivaju kliničko ispoljavanje toksičnih efekata. Akcidentalno unošenje velikih količina pojedinih mineralnih materija ispoljavaju se kliničkim znacima akutne toksikoze, što se veoma razlikuje od hroničnih efekata izazvanih unošenjem povećanih količina mineralnih materija tokom dužeg perioda.",
publisher = "Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd",
journal = "Veterinarski Glasnik",
title = "Role of minerals in animal health disorders, Uloga mineralnih materija u poremećaju zdravlja životinja",
volume = "59",
number = "1-2",
pages = "155-165",
doi = "10.2298/VETGL0502155S"
}
Sinovec, Z., Šefer, D.,& Jokić, Ž.. (2005). Role of minerals in animal health disorders. in Veterinarski Glasnik
Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd., 59(1-2), 155-165.
https://doi.org/10.2298/VETGL0502155S
Sinovec Z, Šefer D, Jokić Ž. Role of minerals in animal health disorders. in Veterinarski Glasnik. 2005;59(1-2):155-165.
doi:10.2298/VETGL0502155S .
Sinovec, Zlatan, Šefer, Dragan, Jokić, Živan, "Role of minerals in animal health disorders" in Veterinarski Glasnik, 59, no. 1-2 (2005):155-165,
https://doi.org/10.2298/VETGL0502155S . .

Chelated forms of microelements as swine feed additives

Šefer, Dragan; Jakić-Dimić, Dobrila; Jokić, Živan; Sinovec, Zlatan

(Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd, 2004)

TY  - JOUR
AU  - Šefer, Dragan
AU  - Jakić-Dimić, Dobrila
AU  - Jokić, Živan
AU  - Sinovec, Zlatan
PY  - 2004
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/293
AB  - Animals need microelements in small quantities which participate in almost all physiological and biochemical processes. Microelement resorption does not depend only on their content in feed, but also on the age of the animal, the electrochemical reaction in the intestines and the form of the microelement itself. The choice of the source is based on the microelement content in solid state, its solubility in the organism, availability and utilization. Oxides, chlorides and carbonates are poorly soluble, and chlorides are hygroscopic, and carbonates oxidize rapidly. Sulphates are durable salts easy to purify, and sulphate ions are easily excreted from the organism. In addition to nonorganic forms of mineral matter, so-called chelated forms are today increasinlgy being used, in fact, organically bound microelements. Minerals bound to an amino acid or peptide are better protected during their passage through the stomach, and the resorption of a chelated form of copper is considerably higher than resorption from sulphates. The resorption of organically bound microelements does not proceed in the conventional manner (carrier/diffusion), so that there is no direct homeostatic control at the level of enterocytes, and retention and the biological half-life of a chelated form are bigger than those of an anorganic form.
AB  - Životinjama su mikroelementi potrebni u malim količinama i učestvuju u skoro svim fiziološkim i biohemijskim procesima. Resorpcija mikroelemenata ne zavisi samo od sadržaja u hrani, nego i od doba životinje, elektrohemijske reakcije u crevima i oblika u kome se mikroelement nalazi. Izbor izvora zasniva se na sadržaju mikroelementa u čistom stanju, rastvorljivosti u organizmu, dostupnosti i iskoristivosti. Oksidi, hloridi i karbonati slabo rastvorljivi, a pored toga hloridi su higroskopni, a karbonati brzo oksidišu. Sulfati su postojane soli, lake za prečišćavanje, a sulfatni jon se lako izlučuje iz organizma. Pored neorganskih formi mineralnih materija, danas se sve više koriste, takozvani "helatni" oblici, odnosno organski vezani mikroelementi. Minerali vezani sa amino-kiselinom ili peptidom bolje su zaštićeni za vreme pasaže kroz želudac, a resorpcija helatne forme bakra je znatno veća od resorpcije iz sulfata. Resorpcija organski vezanih mikroelemenata se ne odvija konvencionalno (nosač/dufuzija), pa direktna homeostatska kontrola na nivou enterocita ne postoji, a retencija i biološ ki poluživot helatnog oblika su veći kod anorganske forme.
PB  - Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd
T2  - Veterinarski Glasnik
T1  - Chelated forms of microelements as swine feed additives
T1  - Helatni oblici mikroelemenata kao dodatak hrani za svinje
VL  - 58
IS  - 3-4
SP  - 469
EP  - 479
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_800
ER  - 
@article{
author = "Šefer, Dragan and Jakić-Dimić, Dobrila and Jokić, Živan and Sinovec, Zlatan",
year = "2004",
abstract = "Animals need microelements in small quantities which participate in almost all physiological and biochemical processes. Microelement resorption does not depend only on their content in feed, but also on the age of the animal, the electrochemical reaction in the intestines and the form of the microelement itself. The choice of the source is based on the microelement content in solid state, its solubility in the organism, availability and utilization. Oxides, chlorides and carbonates are poorly soluble, and chlorides are hygroscopic, and carbonates oxidize rapidly. Sulphates are durable salts easy to purify, and sulphate ions are easily excreted from the organism. In addition to nonorganic forms of mineral matter, so-called chelated forms are today increasinlgy being used, in fact, organically bound microelements. Minerals bound to an amino acid or peptide are better protected during their passage through the stomach, and the resorption of a chelated form of copper is considerably higher than resorption from sulphates. The resorption of organically bound microelements does not proceed in the conventional manner (carrier/diffusion), so that there is no direct homeostatic control at the level of enterocytes, and retention and the biological half-life of a chelated form are bigger than those of an anorganic form., Životinjama su mikroelementi potrebni u malim količinama i učestvuju u skoro svim fiziološkim i biohemijskim procesima. Resorpcija mikroelemenata ne zavisi samo od sadržaja u hrani, nego i od doba životinje, elektrohemijske reakcije u crevima i oblika u kome se mikroelement nalazi. Izbor izvora zasniva se na sadržaju mikroelementa u čistom stanju, rastvorljivosti u organizmu, dostupnosti i iskoristivosti. Oksidi, hloridi i karbonati slabo rastvorljivi, a pored toga hloridi su higroskopni, a karbonati brzo oksidišu. Sulfati su postojane soli, lake za prečišćavanje, a sulfatni jon se lako izlučuje iz organizma. Pored neorganskih formi mineralnih materija, danas se sve više koriste, takozvani "helatni" oblici, odnosno organski vezani mikroelementi. Minerali vezani sa amino-kiselinom ili peptidom bolje su zaštićeni za vreme pasaže kroz želudac, a resorpcija helatne forme bakra je znatno veća od resorpcije iz sulfata. Resorpcija organski vezanih mikroelemenata se ne odvija konvencionalno (nosač/dufuzija), pa direktna homeostatska kontrola na nivou enterocita ne postoji, a retencija i biološ ki poluživot helatnog oblika su veći kod anorganske forme.",
publisher = "Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd",
journal = "Veterinarski Glasnik",
title = "Chelated forms of microelements as swine feed additives, Helatni oblici mikroelemenata kao dodatak hrani za svinje",
volume = "58",
number = "3-4",
pages = "469-479",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_800"
}
Šefer, D., Jakić-Dimić, D., Jokić, Ž.,& Sinovec, Z.. (2004). Chelated forms of microelements as swine feed additives. in Veterinarski Glasnik
Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd., 58(3-4), 469-479.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_800
Šefer D, Jakić-Dimić D, Jokić Ž, Sinovec Z. Chelated forms of microelements as swine feed additives. in Veterinarski Glasnik. 2004;58(3-4):469-479.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_800 .
Šefer, Dragan, Jakić-Dimić, Dobrila, Jokić, Živan, Sinovec, Zlatan, "Chelated forms of microelements as swine feed additives" in Veterinarski Glasnik, 58, no. 3-4 (2004):469-479,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_800 .

Additives in Swine Nutrition

Sinovec, Zlatan; Jokić, Živan; Šefer, Dragan

(Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd, 2002)

TY  - JOUR
AU  - Sinovec, Zlatan
AU  - Jokić, Živan
AU  - Šefer, Dragan
PY  - 2002
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/191
AB  - To attain better feed utilization, longer preservation, easier manipultion and higher production and better quality of food of animal orgin as the final goal, besides raw materials, feed mixes contain numerous pronutrients (additives), added to perform different effects, in a narrower sense, the term pronutrient implies heterogenous substances, which have no diverse effects and have to be efficient in the manner of use. Basically, all pronutrients have to reach the goal of keeping optimal animal health status and to increase production of food of animal origin without adverse and negative effects. The development of biotechnology had a great part in the appearance of natural alternatives which are able to fulfil and satisfy the high demands of highly productive animals, as well as those of the consumer lobby and environmental protection movements. Growth promoters based upon physiological mechanisms and production potential of the animal have an unquestionable adventage, not only because of the lack of residues in food of animal origin; but also because of their ecological safety and decrease of envirnomental pollution by undigested materials. Demand continues to grow for "all natural", non-pharmaceutical feed additives with growth enhancing effects in food animals. Special attention is paid to minerals (anorganic and organic sources), growth stimulators (antibiotics, probiotics prebiotics), substances for better feed utilization (enzymes, acidifers) adsorbents.
AB  - Da bi se postiglo bolje iskorišćavanje hrane, duža održivost, laka manipulacija, a u krajnjem ishodu povećanje proizvodnje i poboljšanje kvaliteta namirnica animalnog porekla, pored osnovnih hraniva u smešu se dodaje veliki broj pronutritivnih materija (aditiva) koji imaju različite namene. Pronutritivne materije, u užem smislu, obuhvataju raznovrsne materije koje ne smeju da budu škodljive, a moraju da ispolje efikasnost u smislu namene. U osnovu sve pronutritivne materije imaju za cilj očuvanje zdravlja životinja uz povećanje proizvodnje namirnica animalnog porekla bez štetnih i negativnih efekata. Razvoj biotehnologije doprineo je pojavi prirodnih alternativa koje ispunjavaju i zadovoljavaju visoko postavljene zahteve samog organizma, potrošač- kog lobija i pokreta za zaštitu životne okoline. Prednost je na strani sredstava koja stimulišu rast korišćenjem fizioloških potencijala i mehanizama životinja, a značajan aspekt ima, ne samo prisustvo rezidua u namirnicama animalnog porekla, već i aspekt ekologije s obzirom i na eventualno zagađenje životne sredine izlučivanjem nesvarenih materija. Zahtevi za "prirodnom" hranom bez lekovitih dodataka koji stimulišu rast životinja rastu. Posebnu pažnju privlače mineralne materije (neorganski i organski izvori), stimulatori rasta (antibiotici probiotici, prebiotici), sredstva za bolje iskorišćavanje hrane (enzimi zakišeljivači), adsorbenti.
PB  - Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd
T2  - Veterinarski Glasnik
T1  - Additives in Swine Nutrition
T1  - Dodaci hrani za svinje
VL  - 56
IS  - 1-2
SP  - 73
EP  - 82
DO  - 10.2298/VETGL0202073S
ER  - 
@article{
author = "Sinovec, Zlatan and Jokić, Živan and Šefer, Dragan",
year = "2002",
abstract = "To attain better feed utilization, longer preservation, easier manipultion and higher production and better quality of food of animal orgin as the final goal, besides raw materials, feed mixes contain numerous pronutrients (additives), added to perform different effects, in a narrower sense, the term pronutrient implies heterogenous substances, which have no diverse effects and have to be efficient in the manner of use. Basically, all pronutrients have to reach the goal of keeping optimal animal health status and to increase production of food of animal origin without adverse and negative effects. The development of biotechnology had a great part in the appearance of natural alternatives which are able to fulfil and satisfy the high demands of highly productive animals, as well as those of the consumer lobby and environmental protection movements. Growth promoters based upon physiological mechanisms and production potential of the animal have an unquestionable adventage, not only because of the lack of residues in food of animal origin; but also because of their ecological safety and decrease of envirnomental pollution by undigested materials. Demand continues to grow for "all natural", non-pharmaceutical feed additives with growth enhancing effects in food animals. Special attention is paid to minerals (anorganic and organic sources), growth stimulators (antibiotics, probiotics prebiotics), substances for better feed utilization (enzymes, acidifers) adsorbents., Da bi se postiglo bolje iskorišćavanje hrane, duža održivost, laka manipulacija, a u krajnjem ishodu povećanje proizvodnje i poboljšanje kvaliteta namirnica animalnog porekla, pored osnovnih hraniva u smešu se dodaje veliki broj pronutritivnih materija (aditiva) koji imaju različite namene. Pronutritivne materije, u užem smislu, obuhvataju raznovrsne materije koje ne smeju da budu škodljive, a moraju da ispolje efikasnost u smislu namene. U osnovu sve pronutritivne materije imaju za cilj očuvanje zdravlja životinja uz povećanje proizvodnje namirnica animalnog porekla bez štetnih i negativnih efekata. Razvoj biotehnologije doprineo je pojavi prirodnih alternativa koje ispunjavaju i zadovoljavaju visoko postavljene zahteve samog organizma, potrošač- kog lobija i pokreta za zaštitu životne okoline. Prednost je na strani sredstava koja stimulišu rast korišćenjem fizioloških potencijala i mehanizama životinja, a značajan aspekt ima, ne samo prisustvo rezidua u namirnicama animalnog porekla, već i aspekt ekologije s obzirom i na eventualno zagađenje životne sredine izlučivanjem nesvarenih materija. Zahtevi za "prirodnom" hranom bez lekovitih dodataka koji stimulišu rast životinja rastu. Posebnu pažnju privlače mineralne materije (neorganski i organski izvori), stimulatori rasta (antibiotici probiotici, prebiotici), sredstva za bolje iskorišćavanje hrane (enzimi zakišeljivači), adsorbenti.",
publisher = "Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd",
journal = "Veterinarski Glasnik",
title = "Additives in Swine Nutrition, Dodaci hrani za svinje",
volume = "56",
number = "1-2",
pages = "73-82",
doi = "10.2298/VETGL0202073S"
}
Sinovec, Z., Jokić, Ž.,& Šefer, D.. (2002). Additives in Swine Nutrition. in Veterinarski Glasnik
Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd., 56(1-2), 73-82.
https://doi.org/10.2298/VETGL0202073S
Sinovec Z, Jokić Ž, Šefer D. Additives in Swine Nutrition. in Veterinarski Glasnik. 2002;56(1-2):73-82.
doi:10.2298/VETGL0202073S .
Sinovec, Zlatan, Jokić, Živan, Šefer, Dragan, "Additives in Swine Nutrition" in Veterinarski Glasnik, 56, no. 1-2 (2002):73-82,
https://doi.org/10.2298/VETGL0202073S . .