Tasić, Aleksandra

Link to this page

Authority KeyName Variants
aa6af1b0-033a-42b7-a860-fea76b4d3c7d
  • Tasić, Aleksandra (2)
  • М, Tasić Aleksandra (1)
Projects

Author's Bibliography

Morka – od ukrasne ptice do nutritivno vrednog obroka

Laudanović, Milica; Janjić, Jelena; Baltić, Branislav; Mitrović, Radmila; Tasić, Aleksandra; Starčević, Marija; Baltić, Milan Ž.

(Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, 2023)

TY  - CONF
AU  - Laudanović, Milica
AU  - Janjić, Jelena
AU  - Baltić, Branislav
AU  - Mitrović, Radmila
AU  - Tasić, Aleksandra
AU  - Starčević, Marija
AU  - Baltić, Milan Ž.
PY  - 2023
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3235
AB  - U poređenju sa ostalom živinom, gajenje morki (biserki) ima određene prednosti
kao što su niska proizvodna cena, dobra sposobnost adaptacije na različite uslove
sredine i veća otpornost na bolesti. Postoji nekoliko varijeteta morki u zavisnosti od
boje perja: plavičasta, siva, bela, crna, tamno siva. Kod nas je najzastupljenija
tamnosiva morka sa belim tačkama koje podsećaju na bisere, pa otuda i naziv biserke.
Uglavnom se gaje kao ukrasna živina.Odrasla jedinka ima telesnu masu od oko 1450g.
Godišnje nose od 50 do 80 jaja, a u intenzivnom sistemu gajenja mogu da snesu i do
200 jaja. Prosečna masa jajeta je 38g. Genotip, pol i uslovi držanja imaju veliki uticaj
na klanične osobine. Sivamorka ima najveću masu trupa 914g. Masagrudi bele morke
je 276 g, bataka 55g, a karabataka oko 69g. Meso morke ima neznatno više proteina
od pilećeg i ćurećeg mesa i upola manje masti, pa otuda i manju energetsku vrednost.
Meso morke sadrži čak osam esencijalnih aminokiselina i zbog toga je nutritivno
veoma vredno. Bogato je mineralima (Ca, Mg, Mn, P, K, Na, Cu, Fe, Zn) i vitaminima (B
grupa). Sadržaj gvožđa u crvenom mesu morki (batak 1,46mg/100g, karabatak
1,33mg/100g) može zadovoljiti dnevne potrebe konzumenata. Sadržaj masnih
kiselina varira u zavisnosti od ishrane morki, klime i uslova držanja. Od zasićenih
masnih kiselina, palmitinske najviše ima u grudima 24,37% i miristinske koje ima
najviše u bataku 0,42%. Od mononezasićenih masnih kiselina oleinske najviše ima u
karabataku 25,81%. Od polinezasićenih masnih kiselina najviše je zastupljena linolna
(grudi 28,62%, batak 32,58% i karabatak 42,57%), dok alfa-linoleinske najviše ima u
grudima 0,51%, zatim u karabataku 0,39% i najmanje u bataku 0,11%. Meso morki je karakterističnog prijatnog ukusa, a potražnja je veća u odnosu na ponudu, što može
biti podstrek budućim proizvođačima.
PB  - Beograd : Srpsko veterinarsko društvo
C3  - 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023
T1  - Morka – od ukrasne ptice do nutritivno vrednog obroka
SP  - 374
EP  - 381
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3235
ER  - 
@conference{
author = "Laudanović, Milica and Janjić, Jelena and Baltić, Branislav and Mitrović, Radmila and Tasić, Aleksandra and Starčević, Marija and Baltić, Milan Ž.",
year = "2023",
abstract = "U poređenju sa ostalom živinom, gajenje morki (biserki) ima određene prednosti
kao što su niska proizvodna cena, dobra sposobnost adaptacije na različite uslove
sredine i veća otpornost na bolesti. Postoji nekoliko varijeteta morki u zavisnosti od
boje perja: plavičasta, siva, bela, crna, tamno siva. Kod nas je najzastupljenija
tamnosiva morka sa belim tačkama koje podsećaju na bisere, pa otuda i naziv biserke.
Uglavnom se gaje kao ukrasna živina.Odrasla jedinka ima telesnu masu od oko 1450g.
Godišnje nose od 50 do 80 jaja, a u intenzivnom sistemu gajenja mogu da snesu i do
200 jaja. Prosečna masa jajeta je 38g. Genotip, pol i uslovi držanja imaju veliki uticaj
na klanične osobine. Sivamorka ima najveću masu trupa 914g. Masagrudi bele morke
je 276 g, bataka 55g, a karabataka oko 69g. Meso morke ima neznatno više proteina
od pilećeg i ćurećeg mesa i upola manje masti, pa otuda i manju energetsku vrednost.
Meso morke sadrži čak osam esencijalnih aminokiselina i zbog toga je nutritivno
veoma vredno. Bogato je mineralima (Ca, Mg, Mn, P, K, Na, Cu, Fe, Zn) i vitaminima (B
grupa). Sadržaj gvožđa u crvenom mesu morki (batak 1,46mg/100g, karabatak
1,33mg/100g) može zadovoljiti dnevne potrebe konzumenata. Sadržaj masnih
kiselina varira u zavisnosti od ishrane morki, klime i uslova držanja. Od zasićenih
masnih kiselina, palmitinske najviše ima u grudima 24,37% i miristinske koje ima
najviše u bataku 0,42%. Od mononezasićenih masnih kiselina oleinske najviše ima u
karabataku 25,81%. Od polinezasićenih masnih kiselina najviše je zastupljena linolna
(grudi 28,62%, batak 32,58% i karabatak 42,57%), dok alfa-linoleinske najviše ima u
grudima 0,51%, zatim u karabataku 0,39% i najmanje u bataku 0,11%. Meso morki je karakterističnog prijatnog ukusa, a potražnja je veća u odnosu na ponudu, što može
biti podstrek budućim proizvođačima.",
publisher = "Beograd : Srpsko veterinarsko društvo",
journal = "34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023",
title = "Morka – od ukrasne ptice do nutritivno vrednog obroka",
pages = "374-381",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3235"
}
Laudanović, M., Janjić, J., Baltić, B., Mitrović, R., Tasić, A., Starčević, M.,& Baltić, M. Ž.. (2023). Morka – od ukrasne ptice do nutritivno vrednog obroka. in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023
Beograd : Srpsko veterinarsko društvo., 374-381.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3235
Laudanović M, Janjić J, Baltić B, Mitrović R, Tasić A, Starčević M, Baltić MŽ. Morka – od ukrasne ptice do nutritivno vrednog obroka. in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023. 2023;:374-381.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3235 .
Laudanović, Milica, Janjić, Jelena, Baltić, Branislav, Mitrović, Radmila, Tasić, Aleksandra, Starčević, Marija, Baltić, Milan Ž., "Morka – od ukrasne ptice do nutritivno vrednog obroka" in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023 (2023):374-381,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3235 .

Trematode kod svinja

Pavlović, Ivan; Radanović, Oliver; Zdravković, Nemanja; Savić, Božidar; Vasić, Ana; Bojkovski, Jovan; Dobrosavljević, Ivan; Stokić-Nikolić, Slavonka; Tasić, Aleksandra; Pavlović, Marija; Relić, Renata

(Požarevac : Sitograf RM, 2023)

TY  - CONF
AU  - Pavlović, Ivan
AU  - Radanović, Oliver
AU  - Zdravković, Nemanja
AU  - Savić, Božidar
AU  - Vasić, Ana
AU  - Bojkovski, Jovan
AU  - Dobrosavljević, Ivan
AU  - Stokić-Nikolić, Slavonka
AU  - Tasić, Aleksandra
AU  - Pavlović, Marija
AU  - Relić, Renata
PY  - 2023
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3364
AB  - Klasa Trematoda, u narodu poznatija kao metlji, obuhvata parazite čije telo nije
segmentisano na člančiće i poseduju organe za pričršćivanja u vidu jakih muskuloznih pijavki.
Kod svinja parazitira mali broj trematoda od kojih je većina u adultnom obliku a neke se nalaze
incistirane u larvarnom stadijumu najčešće u mišićima svinja. U Evropi je prisutan mali broj
trematoda ali su one zato u Aziji u velikom broju prisutne u patologiji svinja i ljudi. Ovde će mo
dati prikaz najznačajnih zoonotske trematoda svinja: Alaria alata, Fasciola hepatica, Dicrocelium
dendriticum, Fasciolopsis buski, Clonorchis sinensis i Opisthorchis felineus.
PB  - Požarevac : Sitograf RM
C3  - 20. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 8 - 9. jun 2023
T1  - Trematode kod svinja
SP  - 115
EP  - 121
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3364
ER  - 
@conference{
author = "Pavlović, Ivan and Radanović, Oliver and Zdravković, Nemanja and Savić, Božidar and Vasić, Ana and Bojkovski, Jovan and Dobrosavljević, Ivan and Stokić-Nikolić, Slavonka and Tasić, Aleksandra and Pavlović, Marija and Relić, Renata",
year = "2023",
abstract = "Klasa Trematoda, u narodu poznatija kao metlji, obuhvata parazite čije telo nije
segmentisano na člančiće i poseduju organe za pričršćivanja u vidu jakih muskuloznih pijavki.
Kod svinja parazitira mali broj trematoda od kojih je većina u adultnom obliku a neke se nalaze
incistirane u larvarnom stadijumu najčešće u mišićima svinja. U Evropi je prisutan mali broj
trematoda ali su one zato u Aziji u velikom broju prisutne u patologiji svinja i ljudi. Ovde će mo
dati prikaz najznačajnih zoonotske trematoda svinja: Alaria alata, Fasciola hepatica, Dicrocelium
dendriticum, Fasciolopsis buski, Clonorchis sinensis i Opisthorchis felineus.",
publisher = "Požarevac : Sitograf RM",
journal = "20. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 8 - 9. jun 2023",
title = "Trematode kod svinja",
pages = "115-121",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3364"
}
Pavlović, I., Radanović, O., Zdravković, N., Savić, B., Vasić, A., Bojkovski, J., Dobrosavljević, I., Stokić-Nikolić, S., Tasić, A., Pavlović, M.,& Relić, R.. (2023). Trematode kod svinja. in 20. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 8 - 9. jun 2023
Požarevac : Sitograf RM., 115-121.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3364
Pavlović I, Radanović O, Zdravković N, Savić B, Vasić A, Bojkovski J, Dobrosavljević I, Stokić-Nikolić S, Tasić A, Pavlović M, Relić R. Trematode kod svinja. in 20. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 8 - 9. jun 2023. 2023;:115-121.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3364 .
Pavlović, Ivan, Radanović, Oliver, Zdravković, Nemanja, Savić, Božidar, Vasić, Ana, Bojkovski, Jovan, Dobrosavljević, Ivan, Stokić-Nikolić, Slavonka, Tasić, Aleksandra, Pavlović, Marija, Relić, Renata, "Trematode kod svinja" in 20. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 8 - 9. jun 2023 (2023):115-121,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3364 .

Comparison of elisa and HPLC methods for the detection of mycotoxins by analysing proficiency test results

Nešić, Ksenija; P, Pisinov Boris; M, Jakšić Sandra; М, Tasić Aleksandra; M, Savić Božidar; J, Pavlović Nikola

(2017)

TY  - JOUR
AU  - Nešić, Ksenija
AU  - P, Pisinov Boris
AU  - M, Jakšić Sandra
AU  - М, Tasić Aleksandra
AU  - M, Savić Božidar
AU  - J, Pavlović Nikola
PY  - 2017
UR  - https://doaj.org/article/77e4523c41314bc6885dbd7f9417896a
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/1895
AB  - Different analytical techniques for the detection of mycotoxins have been developed in order to control the levels of mycotoxins in food and feed. Conventional analytical methods for mycotoxin determination are involving techniques such as thinlayer chromatography (TLC), high-performance liquid chromatography (HPLC) and gas chromatography (GC). Also, rapid methods for mycotoxin analysis have become increasingly important. Enzyme-linked immuno-sorbent assay (ELISA) is one of the most common rapid methods for determination of these natural contaminants. The aim of this study was to provide a comparison between two different methods of analysis (HPLC and ELISA) for the detection of different mycotoxins using data that originate from commercial proficiency tests. Based on the statistical evaluation of the results for both methods, in three proficiency tests for various mycotoxins (aflatoxins, ochratoxin and zearalenone), it could be concluded that both techniques can equally be used, although ELISA is considered to be the screening one.
AB  - У циљу контроле присуства микотоксина и нивоа контаминације хране и хране за животиње развијене су различите аналитичке технике за детекцију ових природних контаминената. Конвенционалне аналитичке методе за утврђивање микотоксина су танкослојна хроматографија (ТЛЦ), течна хроматографија високих перформанси (ХПЛЦ) и гасна хроматографија (ГЦ). Такође, брзе методе за микотоксиколошке анализе постају све важније, међу којима је ЕЛИСА (Enzyme linked immuno-sorbent assay) једна од најприменљивијих. Циљ овог рада био је да се две различите и најчешће коришћене лабораторијске методе за утврђивање различитих микотоксина (ХПЛЦ и ЕЛИСА) упореде анализом података који потичу из комерцијалних тестова оспособљености (proficiency тестова). На основу детаљне статистичке процене резултата добијених применом ових метода за квантификацију афлатоксина, охратоксина и зеараленона, у три комерцијална proficiency теста, може се закључити да обе технике могу равноправно да се користе с великом поузданошћу, иако се често наводи да је ЕЛИСА погодна само за почетну тријажу узорака.
T2  - Zbornik Matice srpske za prirodne nauke
T1  - Comparison of elisa and HPLC methods for the detection of mycotoxins by analysing proficiency test results
T1  - ПОРЕЂЕЊЕ ELISA И HPLC МЕТОДЕ ЗА ДЕТЕКЦИЈУ МИКОТОКСИНА АНАЛИЗОМ РЕЗУЛТАТА PROFICIENCY ТЕСТОВА
VL  - 2017
IS  - 133
SP  - 79
EP  - 93
DO  - 10.2298/ZMSPN1733079N
ER  - 
@article{
author = "Nešić, Ksenija and P, Pisinov Boris and M, Jakšić Sandra and М, Tasić Aleksandra and M, Savić Božidar and J, Pavlović Nikola",
year = "2017",
abstract = "Different analytical techniques for the detection of mycotoxins have been developed in order to control the levels of mycotoxins in food and feed. Conventional analytical methods for mycotoxin determination are involving techniques such as thinlayer chromatography (TLC), high-performance liquid chromatography (HPLC) and gas chromatography (GC). Also, rapid methods for mycotoxin analysis have become increasingly important. Enzyme-linked immuno-sorbent assay (ELISA) is one of the most common rapid methods for determination of these natural contaminants. The aim of this study was to provide a comparison between two different methods of analysis (HPLC and ELISA) for the detection of different mycotoxins using data that originate from commercial proficiency tests. Based on the statistical evaluation of the results for both methods, in three proficiency tests for various mycotoxins (aflatoxins, ochratoxin and zearalenone), it could be concluded that both techniques can equally be used, although ELISA is considered to be the screening one., У циљу контроле присуства микотоксина и нивоа контаминације хране и хране за животиње развијене су различите аналитичке технике за детекцију ових природних контаминената. Конвенционалне аналитичке методе за утврђивање микотоксина су танкослојна хроматографија (ТЛЦ), течна хроматографија високих перформанси (ХПЛЦ) и гасна хроматографија (ГЦ). Такође, брзе методе за микотоксиколошке анализе постају све важније, међу којима је ЕЛИСА (Enzyme linked immuno-sorbent assay) једна од најприменљивијих. Циљ овог рада био је да се две различите и најчешће коришћене лабораторијске методе за утврђивање различитих микотоксина (ХПЛЦ и ЕЛИСА) упореде анализом података који потичу из комерцијалних тестова оспособљености (proficiency тестова). На основу детаљне статистичке процене резултата добијених применом ових метода за квантификацију афлатоксина, охратоксина и зеараленона, у три комерцијална proficiency теста, може се закључити да обе технике могу равноправно да се користе с великом поузданошћу, иако се често наводи да је ЕЛИСА погодна само за почетну тријажу узорака.",
journal = "Zbornik Matice srpske za prirodne nauke",
title = "Comparison of elisa and HPLC methods for the detection of mycotoxins by analysing proficiency test results, ПОРЕЂЕЊЕ ELISA И HPLC МЕТОДЕ ЗА ДЕТЕКЦИЈУ МИКОТОКСИНА АНАЛИЗОМ РЕЗУЛТАТА PROFICIENCY ТЕСТОВА",
volume = "2017",
number = "133",
pages = "79-93",
doi = "10.2298/ZMSPN1733079N"
}
Nešić, K., P, P. B., M, J. S., М, T. A., M, S. B.,& J, P. N.. (2017). Comparison of elisa and HPLC methods for the detection of mycotoxins by analysing proficiency test results. in Zbornik Matice srpske za prirodne nauke, 2017(133), 79-93.
https://doi.org/10.2298/ZMSPN1733079N
Nešić K, P PB, M JS, М TA, M SB, J PN. Comparison of elisa and HPLC methods for the detection of mycotoxins by analysing proficiency test results. in Zbornik Matice srpske za prirodne nauke. 2017;2017(133):79-93.
doi:10.2298/ZMSPN1733079N .
Nešić, Ksenija, P, Pisinov Boris, M, Jakšić Sandra, М, Tasić Aleksandra, M, Savić Božidar, J, Pavlović Nikola, "Comparison of elisa and HPLC methods for the detection of mycotoxins by analysing proficiency test results" in Zbornik Matice srpske za prirodne nauke, 2017, no. 133 (2017):79-93,
https://doi.org/10.2298/ZMSPN1733079N . .
3