@conference{
author = "Vidaković Knežević, Suzana and Vranešević, Jelena and Knežević, Slobodan and Ružić, Zoran and Milanov, Dubravka and Kocić-Tanackov, Sunčica and Karabasil, Nedjeljko",
year = "2023",
abstract = "Meso je nutritivno vredna namirnica, zbog čega je sklona mikrobiološkoj
kontaminaciji i kvaru. Glavne hranom prenosive patogene bakterije, kao što su
Salmonella spp., Listeria monocytogenes i Yersinia enterocolitica, često povezuju sa
mesom. Ovi uzročnici se nalaze na vrhu liste prijavljenih zoonoza kod ljudi. Kako
bi se povećao mikrobiološki kvalitet mesa poslednjih decenija su u upotrebi
alternativne supstance, između ostalog i etarska ulja, jedinjenja dobijena
ekstrakcijom iz biljaka, koje čine “bezbednu” alternativu hemijskim i sintetskim
aditivima, u cilju postizanja antimikrobnih i antioksidativnih efekata. Mnoga
istraživanja prikazuju antibakterijsko dejstvo etarskih ulja. Efekat delovanja
etarskih ulja na bakterije ogleda se u inhibiciji njihovog rasta (bakteriostatski
efekat) ili njihovoj destrukciji (baktericidni efekat). U ovom radu prikazana su
komercijalno dostupna etarska ulja prepoznata kao bezbedna za prehrambenu
upotrebu, njihova antibakterijska dejstva protiv hranom prenosivih bakterija u in
vitro uslovima, mehanizmi delovanja ovih etarskih ulja na Gram pozitivne i Gram
negativne bakterije, kao i njihova primena na modelu mesa., Meat is rich in nutrients and thus highly prone to microbial contamination. Main
foodborne pathogens, including Salmonella spp., Listeria monocytogenes, and
Yersinia enterocolitica, are associated with meat. Those agents are on top of the list
as the most reported zoonoses in humans. In order to increase the microbial
quality of meat, alternative substances are applied. This includes essential oils,
compounds extracted from plants, as a “safe” alternative to chemical or synthetic
antimicrobials and antioxidants. Many studies have demonstrated the
antibacterial activity of essential oils. The effect of essential oils on bacteria is
reflected in the inhibition of their growth (bacteriostatic effect) or the destruction
of the bacterial cell (bactericidal effect). This paper reviews commercially
available essential oils recognized as safe, in vitro antibacterial activity of essential
oils against foodborne pathogens, mechanisms of action of essential oils on Gram
positive and Gram negative bacteria, and application of essential oils in model
meat system.",
publisher = "Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske",
journal = "28. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15 - 17. jun 2023",
title = "Efekat etarskih ulja na patogene bakterije poreklom iz mesa, The effect of essential oils against foodborne pathogens associated with meat",
pages = "144-145",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3082"
}