New viral diseases of swine: Challenge for microbiologists or for technologists
Nove virusne bolesti svinja - izazov za mikrobiologe ili za tehnologe
Apstrakt
By investigating the "broiler" type of swine rearing, the paper indicates the possibility for the appearance of new diseases of swine which are unique from the etiological aspect. Namely, these are diseases which probably would not have appeared had production remained at the level which existed during the first half of the twentieth century. Defining of the genetic map of swine, formation of global companies for rearing this animal, requirements of animal proteins for the world population, and the evolution of already existing microorganisms under the pressure of ecological and epizootiological factors, resulted in the formation of an arena in which an attempt must be made to at least maintain a balance between a multitude of negative influences, causative agents of diseases on one side, and production characteristics on the other.
Razmatrajući nove bolesti svinja koje idu rame uz rame sa novim tehnologijama uzgoja, potrebno je naglasiti da je broj jedinki ove vrste, tokom istorije pratio broj ljudi. Na primer, u najmnogoljudnijoj zemlji sveta, Kini danas se nalazi oko 500 miliona svinja, slede USA sa 61 milion, Brazil sa 31 i Nemačka sa 25 miliona. To je jedan od razloga što se danas smatra da se savremeni uzgoj ove vrste životinja, pratkično ne razlikuje od brojlerskog načina uzgoja peradi. Kod živine je takav način već tradicionalan i mnogi problemi su već rešeni. Međutim, kod svinja, obzirom na anatomske fiziološke a moglo bi se reći i socijalne karakteristike vrste, "brojlerski" način tova tek je u povoju. Oboljenja kao što su klasična kuga svinja Morbus Aujeszky, crveni vetar, slinavka i šap još se uvek javljaju u pojedinim regionima sveta. Međutim, novi metodi u genetici, tehnologiji držanja i ishrane i strategije kontrole oboljenja, ne mogu priuštiti sebi takav luksuz koji će na primer, na celoj farmi ili... čak regionu u državi izvršiti depopulaciju svih jedinki zbog pojave neke od navedenih oboljenja.
Ključne reči:
swine / viruses / new diseases / epizootiology / svinje / virusi / nove bolesti / epizootiologijaIzvor:
Zbornik naučnih radova Instituta PKB Agroekonomik, 2003, 9, 1, 387-393Izdavač:
- Institut PKB Agroekonomik, Padinska skela
Kolekcije
Institucija/grupa
Fakultet veterinarske medicineTY - JOUR AU - Valčić, Miroslav PY - 2003 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/237 AB - By investigating the "broiler" type of swine rearing, the paper indicates the possibility for the appearance of new diseases of swine which are unique from the etiological aspect. Namely, these are diseases which probably would not have appeared had production remained at the level which existed during the first half of the twentieth century. Defining of the genetic map of swine, formation of global companies for rearing this animal, requirements of animal proteins for the world population, and the evolution of already existing microorganisms under the pressure of ecological and epizootiological factors, resulted in the formation of an arena in which an attempt must be made to at least maintain a balance between a multitude of negative influences, causative agents of diseases on one side, and production characteristics on the other. AB - Razmatrajući nove bolesti svinja koje idu rame uz rame sa novim tehnologijama uzgoja, potrebno je naglasiti da je broj jedinki ove vrste, tokom istorije pratio broj ljudi. Na primer, u najmnogoljudnijoj zemlji sveta, Kini danas se nalazi oko 500 miliona svinja, slede USA sa 61 milion, Brazil sa 31 i Nemačka sa 25 miliona. To je jedan od razloga što se danas smatra da se savremeni uzgoj ove vrste životinja, pratkično ne razlikuje od brojlerskog načina uzgoja peradi. Kod živine je takav način već tradicionalan i mnogi problemi su već rešeni. Međutim, kod svinja, obzirom na anatomske fiziološke a moglo bi se reći i socijalne karakteristike vrste, "brojlerski" način tova tek je u povoju. Oboljenja kao što su klasična kuga svinja Morbus Aujeszky, crveni vetar, slinavka i šap još se uvek javljaju u pojedinim regionima sveta. Međutim, novi metodi u genetici, tehnologiji držanja i ishrane i strategije kontrole oboljenja, ne mogu priuštiti sebi takav luksuz koji će na primer, na celoj farmi ili čak regionu u državi izvršiti depopulaciju svih jedinki zbog pojave neke od navedenih oboljenja. PB - Institut PKB Agroekonomik, Padinska skela T2 - Zbornik naučnih radova Instituta PKB Agroekonomik T1 - New viral diseases of swine: Challenge for microbiologists or for technologists T1 - Nove virusne bolesti svinja - izazov za mikrobiologe ili za tehnologe VL - 9 IS - 1 SP - 387 EP - 393 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_237 ER -
@article{ author = "Valčić, Miroslav", year = "2003", abstract = "By investigating the "broiler" type of swine rearing, the paper indicates the possibility for the appearance of new diseases of swine which are unique from the etiological aspect. Namely, these are diseases which probably would not have appeared had production remained at the level which existed during the first half of the twentieth century. Defining of the genetic map of swine, formation of global companies for rearing this animal, requirements of animal proteins for the world population, and the evolution of already existing microorganisms under the pressure of ecological and epizootiological factors, resulted in the formation of an arena in which an attempt must be made to at least maintain a balance between a multitude of negative influences, causative agents of diseases on one side, and production characteristics on the other., Razmatrajući nove bolesti svinja koje idu rame uz rame sa novim tehnologijama uzgoja, potrebno je naglasiti da je broj jedinki ove vrste, tokom istorije pratio broj ljudi. Na primer, u najmnogoljudnijoj zemlji sveta, Kini danas se nalazi oko 500 miliona svinja, slede USA sa 61 milion, Brazil sa 31 i Nemačka sa 25 miliona. To je jedan od razloga što se danas smatra da se savremeni uzgoj ove vrste životinja, pratkično ne razlikuje od brojlerskog načina uzgoja peradi. Kod živine je takav način već tradicionalan i mnogi problemi su već rešeni. Međutim, kod svinja, obzirom na anatomske fiziološke a moglo bi se reći i socijalne karakteristike vrste, "brojlerski" način tova tek je u povoju. Oboljenja kao što su klasična kuga svinja Morbus Aujeszky, crveni vetar, slinavka i šap još se uvek javljaju u pojedinim regionima sveta. Međutim, novi metodi u genetici, tehnologiji držanja i ishrane i strategije kontrole oboljenja, ne mogu priuštiti sebi takav luksuz koji će na primer, na celoj farmi ili čak regionu u državi izvršiti depopulaciju svih jedinki zbog pojave neke od navedenih oboljenja.", publisher = "Institut PKB Agroekonomik, Padinska skela", journal = "Zbornik naučnih radova Instituta PKB Agroekonomik", title = "New viral diseases of swine: Challenge for microbiologists or for technologists, Nove virusne bolesti svinja - izazov za mikrobiologe ili za tehnologe", volume = "9", number = "1", pages = "387-393", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_237" }
Valčić, M.. (2003). New viral diseases of swine: Challenge for microbiologists or for technologists. in Zbornik naučnih radova Instituta PKB Agroekonomik Institut PKB Agroekonomik, Padinska skela., 9(1), 387-393. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_237
Valčić M. New viral diseases of swine: Challenge for microbiologists or for technologists. in Zbornik naučnih radova Instituta PKB Agroekonomik. 2003;9(1):387-393. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_237 .
Valčić, Miroslav, "New viral diseases of swine: Challenge for microbiologists or for technologists" in Zbornik naučnih radova Instituta PKB Agroekonomik, 9, no. 1 (2003):387-393, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_237 .