Search
Now showing items 1-10 of 10
Cista trećeg očnog kapka kod pasa - sanacija džep tehnikom / Cyst of the third eyelid in dogs : Pocket technique treatment
(Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“, 2012)
Око представља орган вида који је есенцијалан за нормалан живот и функцију једне животиње. Посебно је то изражено код предатора, у које спада и
пас, јер се ова животиња користи за рад који подразумева беспрекорнo
функционисање ...
Javno zdravlje i dobrobit životinja / Public health and welfare of animals
(Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“, 2012)
Javno zdravlje i dobrobit životinja su u dva područja veterinarske prakse i jedan od najjačih spojeva veterinarske i humane medicine. Dobrobit životinja služi kao jedan od najkompleksnijih i sveobuhvatnih mehanizama ...
Markeri značajni za prognozu i terapiju tumora pasa / Prognostic markers significant for therapy of tumours in dogs
(Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“, 2012)
Višestruki onkogeni efekti utiču na inhibiciju maturacije ćelije, migraciju i tkivnu invaziju. Razvoj tumora podrazumeva nesklad između proliferacije, rasta i diferencijacije, što je praćeno značajnim genotipskim i fenotipskim ...
Rezistencija na antivirusne lekove i njen značaj za veterinarsku medicinu / Antiviral drugs resistance - importance for veterinary medicine
(Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“, 2012)
Kada se govori o rezistenciji mikroorganizama, naročito u veterinarskoj medicini, najčešće se misli na sojeve bakterija koji su otporni na hemioterapeutike, prevashodno antibiotike. Uobičajeno dodavanje antibiotika stočnoj ...
Mogućnost primene karvakrola i esencijalnih ulja bogatih karvakrolom u ribarstvu / Possibilities of carvacrol and carvacrol rich essential oils applying in fishery
(Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“, 2012)
У овом раду су описане могућности примене карвакрола и есенцијалних уља
богатих карвакролом у рибарству. Карвакрол је активни састојак есенцијалних
уља многих биљних врста са антимикробним особинама. Управо зато и може ...
Karakterizacija čestica prašine u vazduhu smeštajnih objekata za konje / Characterisation of airborne dust particles in horse stalls
(Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“, 2012)
U radu su ispitivane kvantitativne i kvalitativne osobine čestica prašine u vazduhu 30 štala za konje u
selima u okolini Beograda i Požarevca. Ispitivanja su obavljana u zimskoj i letnjoj sezoni. Sva merenja su
ponovljena ...
Pregled oboljenja prasadi na sisi / Review disease of suckling piglets
(Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“, 2012)
U ovom radu dat je pregled uzročnika oboljenja prasadi na sisi na farmama svinja industrijskog tipa. Današnja industrijska proizvodnja svinja bazira se na sprovođenju biosigurnosnih mera, kao i rešavanju ekoloških problema, ...
Efekti upotrebe kreatina kao stimulatora rasta u ishrani živine / The effects of using creatine as a growth promoter in poultry nutrition
(Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“, 2012)
Kreatin je ergogeno pomoćno sredstvo koje odnedavno uživa veliku pažnju domaće i strane naučne
javnosti kao potencijalni stimulator rasta u ishrani životinja. Utvrđeno je značajno povećanje ukupne telesne ...
Istorijski osvrt na higijenu i tehnologiju mesa / Historical review on meat hygiene and technology
(Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“, 2012)
Veterinarska medicina je sistem naučnih saznanja za koju su neophodni umeće ili veština, kao i nadahnutost, intuicija. tj. umetnost. Ona se može podeliti na različite načine. U veterinarskoj medicini posebno se izdvajaju ...
Potrebe salmonidnih vrsta riba u hranljivim materijama / Needs of salmonid species of fish in nutrients
(Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“, 2012)
Ishrana ribe je jedan od najvažnijih činilaca koji utiču na proizvodne rezultate i kvalitet mesa. Kao izvor energije, ribe iz hrane pretežno koriste proteine i masti. Hrana za ribe sadrži od 30% do 35% proteina, od 15% do ...