Претраживање
Приказ резултата 1-10 од 12
Šta je i zašto nam je potrebna dobrobit životinja? / What is and why we need animal welfare?
(Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“, 2011)
Добробит животиња је широк појам који може различито да се дефинише. За потребе овог рада, под термином „добробит животиња“ подразумевају се све активности на заштити физичке, психичке и генетске целовитости животиња. ...
Hipertenzija kod mesojeda sa bubrežnim oboljenjima i slabošću srca - praktični aspekti / Hypertension in carnivores with renal diseases and heart failure - the practical aspects
(Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“, 2011)
Хипертензија представља хронично повећање систолног и дијастолног крвног притиска.
Однедавно се зна да и месоједи имају исте симптоме и обољења као и њихови власници. Системски крвни притисак је пропорционалан срчаном ...
Ishrana i kvalitet mesa svinja - pogled u budućnost / Nutrition and meat quality of pigs - a view into the future
(Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“, 2011)
Досадашња сазнања о утицају исхране на квалитет меса намећu питање о томе да ли ће у скорој
будућности бити значајних померања у вези са исхраном и квалитетом меса. Одговор може да буде
негативан ако традиционално мишљење ...
Transmisivni tumori životinja i prognostički parametri / Transmissible tumors in animals and prognostic parameters
(Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“, 2011)
Трансмисивни венерични тумор паса (CTVT) и неопластична болест лица тасманијског ђавола (DFTD) једина су два позната природноклонски трансмисивна тумора. Ови канцери се шире физичким преношењем туморских ћелија на другог ...
Fermantisane kobasice - proizvodi sa tradicijom / Fermented sausages - products with a tradition
(Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“, 2011)
Ферментисане кобасице на нашим просторима имају дугу производну традицију. Производе се у
индустријским и занатским објектима, a такође и у домаћинствима. Разумљиво је да, с обзиром на
место производње, услови производње, ...
Monoklonska antitela u službi karakterizacije i modifikacije virusnih antigena / Monoclonal antibodies as a tool for virus antigen characterization and modification
(Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“, 2011)
Od brojnih polja primene (dijagnostika, ispitivanje patogeneze infekcija, terapija tumora), u proteklih nekoliko
decenija monoklonska antitela (MAT) su se intenzivno koristila i u karakterisanju virusnih antigena. U ...
Nove spoznaje o uzročnicima alimentarnih oboljenja / New insight into foodborne diseases
(Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“, 2011)
Široki spektar alimentarnih infekcija se, tokom vremena, značajno menja, kako se dobro okarakterisani patogeni stavljaju pod kontrolu ili u potpunosti eliminišu, a novi prepoznaju. Novi patogeni se identifikuju kao rezultat ...
Prilog poznavanju aseptičnog pododermatitisa kod mlečnih krava / Contribution to knowledge of dairy cows aseptic podermatitis
(Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“, 2011)
Асептични пододерматитис крава је све чешћа појава услед интензивирања производње, посебно код грла у тову и крава у раној лактацији. На неким фармама високомлечних крава ова болест је веома присутна, а углавном се јавља ...
Procena stresne reakcije svinja posle transporta na osnovu hematoloških parametara / The assesment of stress reaction of pigs after transportation based on hematological parameters
(Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“, 2011)
У транспорту свиња, посебно при испоруци товљеника, животиње су изложене великом узнемиравању и напору, што проузрокује стрес. То релативно брзо исцрпљује функционалну резерву коре надбубрежних жлезда и може да доведе до ...
Osnovni principi laparoskopske dijagnostike pojedinih organa abdomena kod pasa / Basic principles of laparoscopic diagnosis of some abdominal organs in dogs
(Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“, 2011)
Laparoskopija je minimalno invazivna dijagnostička i hirurška metoda, koja omogućava veterinarima da sprovedu temeljnu vizualizaciju trbušne duplje i brzo uzmu uzorak tkiva za patohistološka ispitivanja. Na taj način dolazi ...