Pretraživanje
Prikaz rezultata 1-10 od 22
Quorum sensing u mikrobiologiji hrane
(Banja Luka : PI Veterinary institute of Republic of Srpska 'Dr Vaso Butozan', 2022)
Последњих неколико деценија, наша перцепција о бактеријама и њиховим
заједницама значајно се променила. У прошла времена преовладавало је
мишљење да заједнице бактерија представљају популацију ћелија које
делују ...
Voda u industriji hrane - mikrobiološki osvrt
(Banja Luka : JU Veterinarski institut Republike Srpske "Dr Vaso Butozan", 2023)
Voda se koristi na različite načine u proizvodnji hrane, čime postaje dio hrane. Voda za pranje u prehrambenoj industriji može biti izvod bakterijske kontaminacije i dodatno ugroziti kvalitet i bezbjednost hrane. Istraživanjem ...
Phosphate and nitrite - the most commonly used additives in the meat industry
(Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska "Dr. Vaso Butozan", 2023)
Fosfati i nitriti - najčešće korišćeni aditivi u industriji mesa
(Banja Luka : JU Veterinarski institut Republike Srpske "Dr Vaso Butozan", 2023)
Water in food industry - microbiological review
(Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska "Dr. Vaso Butozan", 2023)
Water is used in different ways in the production of food, thus becoming a part of food. Washing water in the food industry can be a source of bacterial contamination and further endanger the quality and safety of food. ...
Retrospektivno ispitivanje patologije malog kolona kod 72 konja / Retrospective examination of small colon pathology in 72 horses
(Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“, 2020)
U radu su retrospektivno prezentovani dijagnostika, konzervativno i hirurško lečenje različnih patologija na malom kolonu kod 72 konja, koji su primljeni sa abdominalnim bolom (kolikom) na veterinarsku kliniku „Novi Vek“ ...
Patogeneza laminitisa mlečnih krava
(Banja Luka : JU Veterinarski institut Republike Srpske "Dr Vaso Butozan", 2023)
Hromost je najraniji ali i najvažniji klinički simptom oboljenja akropodijuma goveda. Prema literaturnim podacima u 90 % slučajeva uzrok hromosti je lokalizovan u papcima, a u 10 % slučajeva je u drugim anatomskim delovima ...
Pathogenesis of laminitis in dairy cows
(Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska "Dr. Vaso Butozan", 2023)
The lameness is the earliest but also the most important clinical symptom of the acropodium disease in cattle. According to literature data, in 90% of cases, the cause of lameness is localized in the hooves, and in 10% of ...
Epizootiological characteristics of coronavirus infections
(Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska "Dr. Vaso Butozan", 2021)
Due to the modern way of life, the global exchange of goods, more frequent contacts, and the closer life with pets, domestic and exotic animal species, different species are also more often exposed to various coronaviruses ...
Epizootiološke karakteristike koronavirusnih infekcija
(Banja Luka : JU Veterinarski institut Republike Srpske "Dr Vaso Butozan", 2021)
Moderan način života, globalna razmena dobara, mnogo češći kontakti i saživot sa kućnim ljubimcima, domaćim i egzotičnim životinjskim vrstama, doveli su do toga da su danas različite vrste životinja češće izložene raznim ...