Претраживање
Приказ резултата 1-10 од 365
Kontrola bubašvaba i njihov značaj za javno zdravlje
(Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, 2022)
Bubašvabe su među najstarijim i najprimitivnijim insketima. Evoluirali su pre
oko 350 miliona godina i danas predstavljaju red insekata koji broji više od 4400 vrsta. Bubašvabe pripadaju podredu Blattodea koji obuhvata ...
Sagledavanje eksternih biosigurnosnih mera na komercijalnim farmama svinja u Vojvodini
(Požarevac : Sitograf RM : Veterinarski specijalistički institut, 2021)
Tokom 2020/2021 godine afrička kuga svinja (AKS) je uspešno nastavila svoju
teritorijalnu ekspanziju u Evropi. Zapravo, poslednjih godina AKS se dijagnostikuje u Evropi
na godišnjem nivou u najmanje dve države svake ...
Kvalitet i bezbednost mleka iz nekonvencionalne proizvodnje
(Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, 2021)
Mleko i proizvodi od mleka poreklom iz sistema organske proizvodnje, nose
oznaku organsko mleko, a cena takvih proizvoda je veća u odnosu na cenu mleka
iz konvencionalne proizvodnje. Iako su prednosti, koje organska ...
From designing diets for animals to designing food of animal origin – overview
(Iop Publishing Ltd, Bristol, 2021)
In recent times, food is not only observed from the point of view of the required intake for growth, development and regeneration of the body, but also has a leading role in the quality of human life. Therefore, the diet ...
Efekti korišćenja dijetalnih vlakana u ishrani visokoproduktivnih krmača
(Beograd : Fakultet veterinarske medicine, Centar za izdavačku delatnost i promet učila, 2022)
Vlakna se u ishrani svinja tradicionalno posmatraju kao energetski razređivač potpunih smeša. U novije vreme, vlakna iz različitih hraniva koriste se u ishrani za suprasne i dojne krmače sa ciljem ublažavanja osećaja gladi ...
Korelacione karakteristike specifične aktivnosti berilijuma-7 i temperature na dugogodišnjim nizovima nedeljnih vrednosti
(Institut za nuklearne nauke „Vinča“, 2021)
U ovom radu razmatramo vremenske serije srednjih nedeljnih specifičnih aktivnosti
berilijuma-7 u vazduhu i temperature na lokaciji Beč (48,22 ºN; 16,35 ºE; 193 m n.v.) u
Austriji, koje su zabeležene od februara 1987. do ...
Nutritivne tehnike, i specifičnosti u proizvodnji funkcionalne hrane / Nutritive techniques and specificities in functional food production
(Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske, 2020)
Functional food can be considered food that has been scientifically proven to have
a positive effect on certain body functions (in addition to the usual nutritional
value) that contribute to human health and reduce the ...
Helatne forme mikroelemenata kao dodatak hrani za nepreživare
(Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, 2022)
Životinjama su mikroelementi potrebni u malim količinama i učestvuju u skoro
svim fiziološkim i biohemijskim procesima. Resorpcija mikroelemenata ne zavisi samo
od sadržaja u hrani, nego i od starosti životinje, ...
Goat meat products
(IOP Publishing Ltd, 2021)
In general, goat meat is not inferior to other meat types regarding nutritional and biological value-it has a high protein content (up to 29%), and it is a good source of minerals, vitamin B-complex, and essential amino ...
Seasonal overview of beef meat quality in a small-scale slaughterhouse
(IOP Publishing Ltd, 2021)
The objective of this study was to investigate a possible relationship between blood parameters related to animal welfare and defined beef meat quality characteristics during winter and summer seasons in one small-scale ...