Search
Now showing items 1-10 of 10
Citoplazmatske kapi spermatozoida nerastova – abnormalnost ili fiziološka pojava?
(Požarevac : Sitograf RM, 2023)
Reprodukcija svinja danas predstavlja osetljivo polje delovanja veterinarske službe koje
značajno utiče na profitabilnost svinjarske proizvodnje. Bez obzira na ovu činjenicu, neki
standardni pregledi razređenog semena ...
Svinje kao rezervoari vektorski prenosivih zoonoza
(Požarevac : Sitograf RM, 2023)
Svinje predstavljaju značajnu epizootiološku kariku u održavanju većeg broja infektivnih
bolesti od kojih su neke veoma značajne zoonoze. Mali broj vektorima prenosivih zoonoza u
našem regionu ne znači da neke od infektivnih ...
Proizvodnja kultivisanog mesa
(Požarevac : Sitograf RM, 2023)
Proizvodnja hrane, posebno hrane animalnog porekla, je danas jedan od najtežih izazova u
poljoprivrednoj proizvodnji. Od pre 25 godina u naučnim krugovima se sve više govori i radi na
proizvodnji mesa u laboratoriji za ...
Značaj adekvatnog nivoa celuloze u ishrani krmača
(Požarevac : Sitograf RM, 2023)
U ishrani svinja, vlakna oduvek predstavljaju energetski razređivač potpunih smeša. U novije
vreme, dijetalna vlakna se definišu kao deo ugljenih hidrata koji je nesvarljiv za enzime koji se
luče u gastrointestinalnom ...
Vezikularni sindrom kod svinja – slinavka i šap ili seneka virus
(Požarevac : Sitograf RM, 2023)
Bolesti svinja koje se karakterišu pojavom vezikularnog sindroma su slinavka i šap,
vezikularna bolest svinja, vezikularni stomatitis, vezikularni egzantem svinja i Seneka bolest
svinja. Virus slinavke i šapa, virus ...
Značaj i interakcije mikrobioma gastrointestinalnog trakta i metabolizma svinja
(Požarevac : Sitograf RM, 2023)
Gastrointestinalni trakt predstavlja kompleksan ekosistem koji sadrži veliki broj
metabolički aktivnih mikroorganizama. Među značajnim metabolitima mikrobioma posebno se
ističu masne kiseline kratkih lanaca (SCFA), ...
Kontrola kvaliteta prisustva fosfata u dimljenoj svinjskoj pečenici
(Požarevac : Sitograf RM, 2023)
Različita fosfatna jedinjenja koja se koriste u industriji mesa nisu neophodna, ali se zbog
zadržavanja i vezivanja vode široko koriste. Upotreba fosfatnih aditiva dovodi do uspostavljanja
jonskog kapaciteta u mesnom ...
Efikasnost primene prirodnih i sintetskih prostaglandina u indukciji prašenja-naša iskustva
(Požarevac : Sitograf RM, 2023)
Indukcija prašenja predstavlja biotehnološki metod koji se dugi niz godina koristi na
svinjarskim farmama. Upotrebom prostaglandina u indukciji prašenja dolazi do početka prašenja
za 12-36 sati nakon aplikacije ...
Trematode kod svinja
(Požarevac : Sitograf RM, 2023)
Klasa Trematoda, u narodu poznatija kao metlji, obuhvata parazite čije telo nije
segmentisano na člančiće i poseduju organe za pričršćivanja u vidu jakih muskuloznih pijavki.
Kod svinja parazitira mali broj trematoda od ...
Bolesti jetre svinja u intenzivnom uzgoju
(Požarevac : Sitograf RM, 2023)
Bolesti jetre kod svinja su prisutne i ispoljavaju se u velikim aglomeracijama. Prema literaturnim
podacima kao uzroci oboljenja jetre se smatra jednolična i deficitarna ishrana, alimentarni i
bakterijski toksini , ...