Приказ основних података о документу

dc.creatorMijačević, Zora
dc.creatorBulajić, Snežana
dc.creatorBožić, Tatjana
dc.creatorNiketić, Gordana
dc.date.accessioned2023-05-09T08:31:59Z
dc.date.available2023-05-09T08:31:59Z
dc.date.issued2005
dc.identifier.issn0026-704X
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2898
dc.description.abstractNa području Stare planine, a u općini Pirot, u posljednjih 100 godina razvijena je proizvodnja kačkavalja koji je na širem području poznat pod nazivom Pirotski kačkavalj. Na Staroj planini pašnjaci su pogodni za ispašu ovaca i krava, a zbog nadmorske visine klima je veoma karakteristična. Pirotski kačkavalj proizvodili su pastiri u bačijama (stočarskim naseljima u planini) u vrijeme ispaše ovaca, od svibnja do rujna. Proizvodili su ga tradicionalno, parenjem dozrelih baskija i ručnim oblikovanjem koluta sira. Zrenje i soljenje sira, u klimatskim uvjetima Stare planine, rezultiralo je prepoznatljivošću okusa Pirotskog kačkavalja. Da bi zaštitili tradicionalnu proizvodnju Pirotskog kačkavalja, provedena su ispitivanja koja su pokazala da su u uvjetima tradicionalne proizvodnje zadržane karakteristike proizvoda, te da istražena tradicionalna proizvodnja Pirotskog kačkavalja ispunjava zahtjeve za dobivanje geografske oznake izvornosti podrijetla (PDO).sr
dc.description.abstractIn the Stara planina region, around county Pirot, in the last 100 years the production of kachkaval cheese, known in the wide region as Pirotski kachkaval, has been developed. Stara Planina is well known by its pastures for sheep and cattle, high height above the sea level and specific climate. Pirotski kachkaval was produced on Stara planina in the period of sheep pasture, May - September. It was manufactured traditionally by soaking of mature cheese (baskija) and hand making a wheel of cheese. Ripening and salting of cheese in the climate conditions of Stara Planina, gave recognizable taste of Pirotski kachkaval. The necessity of protection of traditionally manufactured Pirotski kachkaval cheese, brought up the investigations which proved that all characteristics of cheese produced in traditional way, are kept, pointing out that this unique procedure satisfies demands for PDO (Protected Denomination of Origin) mark.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherZagreb : Hrvatska mljekarska udrugasr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceMljekarstvosr
dc.subjectPirotski kačkavaljsr
dc.subjecttradicionalna proizvodnjasr
dc.subjectgeografska oznaka izvornosti podrijetla (PDO)sr
dc.subjectPirotski kachkavalsr
dc.subjecttraditional productionsr
dc.subjectPDO (Protected Denomination of Origin) marksr
dc.titlePirotski kačkavaljsr
dc.typearticlesr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.volume55
dc.citation.issue3
dc.citation.spage203
dc.citation.spage213
dc.identifier.fulltexthttp://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/8527/bitstream_8527.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2898
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу