Show simple item record

Rezistencija bakterija mlečne kiseline na antimikrobne lekove

dc.creatorBulajić, Snežana
dc.creatorMijačević, Zora
dc.creatorSavić Radovanović, Radoslava
dc.date.accessioned2020-06-03T13:08:03Z
dc.date.available2020-06-03T13:08:03Z
dc.date.issued2008
dc.identifier.issn0350-2457
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/523
dc.description.abstractKnowledge on the antibiotic resistance of lactic acid bacteria is still limited, possibly because of the large numbers of genera and species encountered in this group, as well as variances in their resistance spectra. The EFSA considers antibiotic resistances, especially transferable resistances, an important decision criterion for determining a strain's QPS status. There are no approved standards for the phenotypic or genotypic evaluation of antibiotic resistances in food isolates. Also, the choice of media is problematic, as well as the specification of MIC breakpoint values as a result of the large species variation and the possible resulting variation in MIC values between species and genera. The current investigations in this field showed that we might end up with a range of different species- or genus-specific breakpoint values that may further increase the current complexity. Another problem associated with safety determinations of starter strains is that once a resistance phenotype and an associated resistance determinant have been identified, it becomes difficult to show that this determinant is not transferable, especially if the resistance gene is not located on a plasmid and no standard protocols for showing genetic transfer are available. Encountering those problems, the QPS system should allow leeway for the interpretations of results, especially when these relate to the methodology for resistance phenotype determinations, determinations of MIC breakpoints for certain genera, species, or strains, the nondeterminability of a genetic basis of a resistance phenotype and the transferability of resistance genes.en
dc.description.abstractSaznanja o rezistenciji na antimikrobne lekove bakterija mlečne kiseline su još uvek ograničena, verovatno zbog velikog broja rodova i vrsta koje postoje kod ove grupe, kao i zbog razlika u njihovom spektru rezistencije. Evropska agencija za bezbednost hrane EFSA smatra rezistentnost na antimikrobne lekove, posebno prenosive rezistencije, važnim kriterijumom kod donošenja odluke o kvalifikovanoj proceni bezbednosti -QPS statusu određenog soja. Ne postoje prihvaćeni standardi za fenotipsku ili genotipsku evaluaciju rezistencije na antimikrobne lekove kod izolata hrane. Takođe, izbor medija je problematičan, kao i specifikacija minimalne inhibitorne koncentracije MIC vrednosti kao posledica velikih varijacija u vrsti i moguće rezultirajuće varijacije u MIC vrednostima između vrsta i roda. Tekuća istraživanja u ovoj oblasti pokazala su da bi se na kraju mogao dobiti niz različitih MIC vrednosti specifičnih za vrstu ili rod koje bi mogle još više da prodube sadašnju kompleksnost. Još jedan problem koji postoji u vezi sa određivanjima bezbednosti starter sojeva jeste da, kada se jednom identifikuju fenotip rezistencije i asocirana determinanta rezistencije, postaje teško da se pokaže da ta determinanta nije prenosiva, posebno ukoliko se gen rezistencije ne nalazi na plazmidu i ukoliko nema standardnih protokola za prikazivanje genetskog transfera. Usled postojanja takvih problema, sistem o kvalifikovanoj proceni bezbednosti QPS treba da ostavi prostora za interpretaciju rezultata, posebno kada se oni odnose na metodologiju određivanja fenotipa rezistencije, određivanje MIC vrednosti za određeni rod, vrstu, ili soj, na nemogućnost ustanovljavanja genetske baze fenotipa rezistencije, kao i prenosivost gena rezistencije.sr
dc.publisherUniverzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceVeterinarski Glasnik
dc.subjectlactic acid bacteriaen
dc.subjectantibiotic resistanceen
dc.subjectbakterije mlečne kiselinesr
dc.subjectrezistencijasr
dc.subjectantimikrobni lekovisr
dc.titleAntibiotic resistance of lactic acid bacteriaen
dc.titleRezistencija bakterija mlečne kiseline na antimikrobne lekovesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY
dcterms.abstractСавић-Радовановић, Радослава; Мијачевић, Зора; Булајић, Снежана; Резистенција бактерија млечне киселине на антимикробне лекове; Резистенција бактерија млечне киселине на антимикробне лекове;
dc.citation.volume62
dc.citation.issue5-6
dc.citation.spage329
dc.citation.epage340
dc.citation.other62(5-6): 329-340
dc.identifier.doi10.2298/VETGL0806329B
dc.identifier.fulltexthttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/1086/522.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record