@conference{
author = "Dokmanović, Marija and Todorović, Milica and Lončina, Jasna and Marković, Radmila and Baltić, Branislav and Glamočlija, Nataša and Baltić, Milan Ž.",
year = "2014",
abstract = "Оцена меснатости свиња на линији клања и формирање њихове цене на тој основи
значајно доприноси укупном унапређењу свињарства. Плаћање свиња на основу
меснатости стимулише произвођаче и усмерава производњу ка жељеном циљу, односно
узгојушто меснатијих свиња.На меснатост свиња утичу бројни различити и међусобно
зависни чиниоци(генетски, исхрана, држање). Циљ истраживања је упоредна анализа
меснатости трупова са пет фарми Deltа Agrаrа, као и два откупна места, с обзиром на
разлике у генетској основи, разлике у исхрани, нези и начину држања.Меснатост трупова
је одређена инструменталном методом (FOM; Fat-o-meater) а добијени параметри
обрађивани су аутоматски коришћењем «Piggy» информационог система. Дебљина
масног и мишићног ткива била је измерена према немачком стандарду, 7 cmлатерално од
дорзалне линије расецања између 12. и 13. ребра. На основу добијених података трупови
су разврстани у SEUROP класе, као у земљама EUпрема скали: S ≥ 60%; 55%≤E < 60%;
50%≤U < 55%; 45%≤R < 50%; 40%≤O < 45%; P ≤ 40%. Просечна меснатост трупова
фармских и свиња из откупа била је од 51,14±0,86 до 56,33±0,72 %. Код фармских свиња
просечна меснатост трупова кретала се од 53,88±2,57 до 56,33±0,72 %, а код свиња из
откупа била је 51,14±0,86 %, односно 53,70±2,05 %. У већини случајева поређења
просечна меснатост фарсмких свиња била је статистички значајно већа са различитим
нивоима статаистичке значајности од просечне меснатости свиња из откупа. Утврђено је
такође да постоји статистички значајна разлика између меснатости трупова свиња са
различитихфарми.Просечнамеснатост свиња са двефарме била је изнад 55%, па се према
SEUROP класификацији трупови свиња са ове две фарме разврставају у класу Е. Према
меснатости трупова изражене у процентима свиње са три фарме, као и свиње из откупа
сврставају се у класуУ(проценатмеса од 50,0 до 55,0 %)., Meatiness rating on the slaughter line and forming pig carcasses prices significantly
contributes to the overall improvement of the pork meat production. Price formation of pig
carcasses is based on meatiness and as such stimulates producers and directs production towards
breeding pigs with higher percentage of meat. Many different factors (genetic, nutrition,
posture) have influence on meatiness of pigs. The aim of the research was to compare pig
carcasses lean meat from five Delta agriculture farms, as well as two of purchase, due to
differences in the genetic basis, differences in diet, care and maintenance conditions. Lean meat
percentage of pig carcasses was determined by instrumental method (Fat-o-meter), and the
resulting parameters were analyzed automatically using "Piggy“ information system. Thickness
of fat and muscle tissue was measured according to the German standard, 7 cmlateral from dorsal
line, between 12th and 13th rib. Based on the obtained measures, carcasses were divided into
SEUROP class, as in EU: S ≥60%; 55%≤E ≤60%; 50%≤U < 55%; 45%≤R ≤50%; 40%≤O <
45%; P≤40%.
The average lean meat percentage of pig carcasses from farm pigs and pigs from the purchase was
from 51,41±0,86% to 56,33±0,72%. In farm pigs carcasses an average meat lean was from
53,88±2,57% to 56,33±0,72% and in pigs from the purchase was from 51,14±0,86% to
53,70±2,05%. Comparing the average lean meat of carcasses from farm pigs was significantly
greater than the average lean meat of carcasses from pigs from purchase in most case. It was also
found that there was no statistically significant difference between the lean meat of pigs carcasses
that originated from different farms. The average lean meat of pig carcasses from two farms was
above 55%, and according to SEUROP classification, pig carcasses from these two farms are
classified in Class E. The carcass lean meat expressed as a percentage of pigs from three farms,
and the pigs from the purchase are classified in Class U (lean meat percentage from 50,0 to
55,0%).",
publisher = "Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske",
journal = "19. godišnje Savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske/BIH sa međunarodnim učešćem, Teslić, 11 - 14. jun, 2014",
title = "Ispitivanje mesnatosti trupova farmskih svinja i svinja iz otkupa, Examination of meatiness of pig carcasses from farm pigs and pigs from purchase",
pages = "67-68",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3858"
}