Pretraživanje
Prikaz rezultata 1-10 od 283
Predikcija proizvodnje enetričnog metana u organizmu preživara na osnovu hemijskog sastava hrane
(Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, 2022)
Procena i ublažavanje emisije metana iz govedarstva, posebno od mlečnih krava,
dobile su globalni značaj za klimatski održivu govedarsku proizvodnju. Metan je gas
koji ima 28 puta veći negativan uticaj na globalno ...
Koinfekcija muflona klostridijum vrstama – komparativna analiza patomorfološkog nalaza kod drugih vrsta divljih papkara / Coinfection of mouflon by clostridium species – comparative analysis of pathological findings with other wild even-toed ungulates
(Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, Sekcija za zoonoze, 2022)
Муфлон је једна од најцењенијих врста ловне дивљачи која је због растућег тренда
спортског лова увезена и насељена у Србији и према литературним подацима код
ове врсте јављају се исте бактеријске, вирусне и паразитске ...
Nutritional properties of frankfurters with added chlorophyll-deficient Chlorella vulgaris mutants
(AlgaEurope 2022 Conference, 13-15 December 2022, Rome, 2022)
Microalgae have been proven to be a promising functional and sustainable ingredient in different food matrices, including some meat products [1,2,3,4,5,6]. However, the coloring of meat products containing microalgae ...
Bioactive constituents of some plant species from the mountain Galicica
(Skopje : Macedonian Pharmaceutical Association, 2022)
Between 2008 and 2010 the pharmacognostic investigation of phytomedicinal potential of the species inhabiting mt. Galičica was organized by the Galičica National Park (GNP) through the KFW project entitled ”Support to ...
Dobra uzorkivačka praksa – preduslov pouzdanog pregleda mesa na prisustvo larvi Trichinella spp. u mesu divljih svinja / Good sampling practice-prerequisite of a reliable examination of presence of Trichinella spp. in the wild boar meat
(Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, Sekcija za zoonoze, 2022)
Дивље свиње могу бити резервоар инфекције Trichinellа spp. за домаће
животиње, али и директан извор трихинелозе људи. У највећем броју држава
Европе, трихинелоза се ретко јавља, док се на подручју некадашње Југославије
(изузев ...
Influence of cooling storage on physical and sensory properties of vacuum packed broiler breast meat
(Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske, 2022)
Meat softening is used in culinary and meat processing, which is the
final part of meat technology. In this way, it is easier to digest meat
in the digestive tract of people. The softening of meat is especially
important ...
Primena polarizovane svetlosti u veterini
(Саветовање Осветљење 2022, Врњачка Бања, 1 - 4. новембар 2022., 2022)
У раду је испитано деловање поларизоване светлости на млечну жлезду крава. Код 10
крава (n=10) код којих је претходно утврђено повећање броја соматских ћелија
примењена је апликација поларизоване светлости три дана дана ...
Kokcidioza svinja u farmskom držanju uzrokovana sa Eimeria sp.
(Požarevac : Sitograf RM : Veterinarski specijalistički institut, 2022)
Parazitske infekcije predstavljaju stalne pratioce svinjarske proizvodnje, nezavisno od
načina držanja. Pri tome je prisustvo protozoalnih infekcija zabeleženo u svim starostnim
kategorijama s tim da je najveća prevalenca ...
Partial replacement of soybean meal with Chlorella vulgaris in broiler diets influences performance and improves breast meat quality and fatty acid composition
(Elsevier, 2022)
Alternative feed ingredients, such as microalgae, may be more sustainable in comparison to conventional feedstuffs that need large amounts of arable land and are often imported. This study evaluates the effects of Chlorella ...
Morphological and Morphometrical Aspects of the Auditory Ossicles in the European Badger (Meles Meles)
(MDPI, 2022)
Given the scarce morphological data regarding the middle ear anatomy of this species, the paper attempts to describe the morphological and morphometrical data of the auditory ossicles in the badger. The study was performed ...