Претраживање
Приказ резултата 1-10 од 150
Primena inovativnog svetlosnog menadžmenta u koordinaciji optimalne ishrane, visoke ekonomičnosti i dobrobiti nosilja u proizvodnji konzumnih jaja
(Fakultet veterinarske medicine, Centar za izdavačku delatnost i promet učila, 2021)
Glavni cilj u proizvodnji konzumnih jaja je obezbeđivanje kontinui- rane i visoke nosivosti kokošaka tokom cele godine. Pored održava- nja adekvatnog zdravstvenog stanja i ishrane jata, jedan od najvažni- jih faktora koji ...
Uloga indikator organizama u industriji mleka
(Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske, 2021)
Индикатор организми се користе дуже од једног века у процени
микробиолошког статуса воде и хране. Функционално, индикатор организми
се могу сагледати као индикатори безбедности и квалитета. Иако се питање
безбедности и ...
Nalaz Pseudomonas aeruginosa kod zapaljenja pluća prasadi
(Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, 2021)
Prisustvo bakterija vrste Pseudomonas aeruginosa u mikrobiološkim analizama
pluća prasadi predstavlja bitan nalaz. Organizam životinja u farmskim uslovima nije
posebno osetljiv na P. aeruginosa, a način širenja ove ...
Patomorfološke promene u koži goveda prirodno inficiranih virusom nodularnog dermatitisa u Srbiji / Pathomorphological lesions of skin in cattle naturally infected with lumpy skin disease virus in Serbia
(Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, Sekcija za zoonoze, 2021)
Нодуларни дерматитис је вирусна болест говеда и домаћих бивола која може да доведе до значајних економских губитака. Узрочник припада роду Capripoxvirus, фамилији Poxviridae, а најбитнију улогу у ширењу болести имају ...
Influence of polyphenols on sensory properties of fermented sausages
(IOP Publishing Ltd, 2021)
In the current research, the use of polyphenols in the production of fermented sausages as a natural preservative and their influence on the sensory characteristics of these products were investigated. Polyphenols could ...
Procena biosigurnosnih mera na farmama svinja / Assessment of biosecurity measures on the pig farms
(Srpsko veterinarsko društvo, Beograd, 2021)
Biosigurnosne mere u svinjarskoj proizvodnji se smatraju najvažnijom merom
kontrole bolesti. Primenom biosigurnosnih mera u celom proizvodnom lancu uzgoja
svinja smanjuje se rizik od unošenja patogena na farmu, kao i ...
Respiratorna kapilarioza kućnih mačaka - klinički osvrt / Respiratory capillariosis in domestic cats - a clinical review
(Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, Sekcija za zoonoze, 2021)
Спроведена студија је имала за циљ клиничко-паразитолошки скрининг
респираторне капилариозе мачака са подручја највеће урбане средине у Србији
- територија Града Београда са приградским насељима. Респираторне
паразитозе ...
Antimicrobial activity of thyme (Thymus vulgaris) and oregano (Origanum vulgare) essential oils against Listeria monocytogenes in fermented sausages
(IOP Publishing Ltd, 2021)
The aim of this study was to investigate antibacterial effects of oregano and thyme essential oils on Listeria monocytogenes in fermented sausages and their effect on the sensory characteristics of these sausages. For ...
Substances with cancerogenic potential in processed meat
(Serbian Nutrition Society, 2021)
Meat represents an important food in human nutrition as a source of essential amino
acids, fatty acids, and micronutrients, but in recent years the emphasis is given to
the carcinogenic potential of red meat and processed ...
Characteristics of pseudomonas spp. from raw milk
(University PIM, Banja Luka, Republic of Srpska, B&H, 2021)
The genus Pseudomonas is a heterogeneous and ecologically important group of
microorganisms, widely distributed in milk, water and the environment. They are
classified as opportunistic pathogenic microorganisms for humans, ...