Pretraživanje
Prikaz rezultata 1-10 od 67
Hemijski sastav mleka autohtonih rasa ovaca sa Stare planine / Chemical composition of milk of autochthonous sheep breeds from Stara planina
(Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske, 2018)
Велики број генетских и парагенетских фактора, делује првенствено на принос
млека, док у знатноj мери утиче и на хемијски састав млека. Расне
карактеристике оваца битно утичу не само на принос, него и на хемијски ...
Dijagnostika, klinička procena i terapija kardiorespiratornih promena kod pasa sa dirofilariozom
(Beograd : Fakultet veterinarske medicine, Centar za izdavačku delatnost i promet učila, 2018)
Kardiovaskularna dirofilarioza je oboljenje pasa, divljih kanida,
mačaka i feretki. Kod pasa se najčešće dijagnostikuju vrste Dirofilaria
immitis, D. repens i Dipetalonema reconditum. Najveći patološki značaj za pse ima ...
Pregled pojedinih oboljenja malih sisara
(Beograd : Fakultet veterinarske medicine, 2018)
Pored pasa i mačaka mali sisari predstavljaju česte
kućne ljubimce. U ove egzotične, nekonvencionalne ljubimce
ubrajaju se životinje iz različitih rodova - Lagomorpha
(kunićii), Rodentia (zamorci, hrčci, pacovi, činčile, ...
Nutritivne strategije u prevenciji toplotnog stresa u intenzivnom stočarstvu / Nutritional strategies for prevention of heat stress in intensive livestock
(Srpsko veterinarsko društvo, Beograd, 2018)
Најсвеобухватнија дефиниција стреса, је да је то немогућност адаптивних механизама
организма да одрже у физиолошким границама све његове функције у одговору на егзогене и/или
ендогене стресорне надражаје.
Висока ...
Antioksidativni efekat nanočestica i nanoenkapsuliranih biljnih ekstrakata i njihova primena u aktivnim pakovanjima mesa i proizvoda od mesa / Antioxidant effect of nanoparticles and nanoencapsulated plant extracts and their use in active packaging of meat and meat products
(Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske, 2018)
Meat and meat products due to the high content of fat, especially unsaturated fatty acids, are susceptible to lipids and pigments oxidation affecting the quality, nutritional value, sensory properties and formation of ...
Antibakterijski efekat nanoenkapsuliranih etarskih ulja u mesu i proizvodima od mesa / Antibacterial effect of nanoencapsulated essential oils in meat and meat products
(Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske, 2018)
Meat and meat products due to their nutritional characteristics are important part of human diet. However, these products are appropriate medium for growth of different pathogenic and spoilage microorganisms. Since consumption ...
Voda - prošlost, sadašnjost, budućnost / Water - past, present, future
(Srpsko veterinarsko društvo, Beograd, 2018)
Порекло воде на земљи од античких времена, па и данас, је предмет бројних
инересовања, мислиоца и истраживача из различитих области науке, још увек није у потпуности
разјашњено. Са друге стране, о распрострањености воде ...
Patomorfološke promene zapažene tokom sanitarnog izlova i kontrole zdravstvenog stanja evropskog zeca (Lepus europeus) u Srbiji / Pathomorphological changes noted during sanitary hunting and health screening of free ranging european brown hares (Lepus europaeus) in Serbia
(Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, Sekcija za zoonoze, 2018)
Смањивање броја популације европског зеца (Lepus europaeus) у Србији
запажено је последњих пар деценија. Ова чињеница довела је до потребе
праћења здравственог стања популације зечева у природи. Четрдесетшест (46)
зечева ...
Senzorna ocena i označavanje fermentisanih proizvoda od mleka
(Beograd : Fakultet veterinarske medicine, Centar za izdavačku delatnost i promet učila, 2018)
Fermentisani proizvodi od mleka zauzimaju značajno mesto na
svetskom tržištu i uživaju veliku popularnost kod potrošača zahvaljujući dobrim senzornim svojstvima, nutritivnoj vrednosti, ali i funkcionalnom karakteru. Ova ...