Претраживање
Приказ резултата 1-10 од 17
Uticaj polifenola na kvalitet, bezbednost i održivost fermentisanih kobasica
(Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине, 2020)
У раду је испитивана могућност употребе полифенола као природног конзерванса код ферментисаних кобасица. Произведене су три групе производа, од којих је прва била кобасица уобичајеног састава са додатком нитрита, друга ...
Ispitivanje uticaja korišćenja otpadnih voda iz klanice na zdravlje i proizvodnju mesa šarana (Cyprinus carpio) bezbednog za ishranu ljudi
(Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине, 2020)
Индустрију меса карактерише велика потрошња воде и неоспорно је да представља веома важан извор органског загађења животне средине. За пречишћавање отпадних вода постоје еколошки као и финансијски мотиви који се међусобно ...
Karakterizacija polno specifičnih sekvenci DNK u cilju forenzičkog ispitivanja vrste i pola zaštićenih ptica / Characterization of sex - specific DNA sequences for the species and sex determination of protected birds for forensic examinations
(Beograd : Fakultet veterinarske medicine, 2021)
Најзначајније претње које утичу на смањење бројности многих
угрожених врста јесу криволов, илегалан лов, као и незаконита трговина и
транспорт дивљих животиња. Када је у питању економски аспект, ове
криминалне радње ...
Starter kulture kao potencijalni inhibitori Listeria monocytogenes u fermentisanim kobasicama
(Beograd : Fakultet veterinarske medicine, 2020)
Cilj ispitivanja u okviru ove doktorske disertacije odnosio se na mogućnost
inaktivacije Listeria monocytogenes u fermentisanim kobasicama. Za potrebe ispitivanja
proizvedene su kobasice kontaminirane sa L. monocytogenes, ...
Uticaj različitih izvora masti u obroku na proizvodne rezultate i masnokiselinski sastav mesa brojlera
(Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине, 2021)
Dodavanje masti u krmne smeše povećava energetsku vrednost hrane, apsorpciju liposolubilnih vitamina, smanjuje rastur hrane, pojačava palatabilnost hrane, usporava pasažu hrane kroz digestivni trakt životinja i na taj način ...
Učestalost nalaza Campylobacter spp. na trupovima živine i njihova osetljivost na antimikrobne lekove
(Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине, 2020)
Meso i proizvodi od mesa, posebno meso živine, ima značajnu ulogu u pojavi kampilobakterioze kod ljudi koja je danas u svetu najčešća bolest prenosiva hranom. Brojni su izvori kontaminacije trupova živine u klanicama, ...
Primena molekularnih metoda u dijagnostici bolesti kvrgave kože goveda na teritoriji Republike Srbije i njihov značaj u proceni epizootiološke situacije
(Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине, 2020)
Bolest kvrgave kože (BKK) ili nodularni dermatitis (engl. Lumpy skin disease - LSD) jeekonomski važna virusna bolest goveda koja je juna meseca 2016. godine prvi put registrovanana teritoriji R. Srbije. Cilj ove doktorske ...
Ispitivanje uticaja purifikovane lignoceluloze dodate u hranu za brojlere na zdravstveno stanje, proizvodne rezultate i stepen histoloških i morfoloških promjena u pojedinim segmentima digestivnog trakta
(Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине, 2020)
Osnovni cilj istraživanja ove doktorske disertacije bio je da se ispita uticaj ishrane brojlera obrocima sa dodatkom različitih količina purifikovane lignoceluloze na zdravstveno stanje, proizvodne rezultate (tjelesna masa, ...
Ispitivanje povezanosti oksidativnog stresa i lipidnog statusa kod krava sa supkliničkim mastitisom izazvanim sa bakterijom Staphylococcus aureus
(Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине, 2021)
Iako su mastitisi veoma aktuelna tema istraživanja, oni su i dalje jedno od najvažnijihoboljenja mlečnih krava koje prouzrokuje velike ekonomske gubitke u govedarskoj proizvodnjiširom sveta. Tokom mastitisa smanjena je ...
Ispitivanje efekata dodavanja antioksidanasa u hrani na kvalitet semena priplodnih bikova u uslovima toplotnog stresa
(Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине, 2021)
Oksidativni stres rezultat je neravnoteņe izmeĎu proizvodnje reaktivnih kiseoničnih vrsta (ROS) i zańtitnog efekta antioksidativnog mehanizma odgovornog za njihovu neutralizaciju i uklanjanje. Prekomerno stvaranje ROS u ...