@conference{
author = "Ledina, Tijana and Đorđević, Jasna and Babić, Milijana and Bulajić, Snežana",
year = "2019",
abstract = "Туберкулоза представља водећи узрок смрти од инфективних обољења у свету, са
1,7 милиона смртних случајева у 2017.години. У периоду 2013-2017. забележен је
пораст броја случајева туберкулозе људи, у којима је као узрочник идентификован
Mycobacterium bovis, најчешћи узрочник туберкулозе преживара. Сматра се да је
стваран број људи оболелих од туберкулозе узроковане са М. bovis подцењен,
нарочито у подручјима где је туберкулоза говеда ендемично обољење или се
конзумирају сирово млеко и производи од млека и када постоји директан контакт
са оболелим животињама.
Зоонотска туберкулоза изазвана са M. bovis представља превасходно обољење
преносиво храном, мада најновији извештаји наглашавају и могућност аерогене
секундарне трансмисије M. bovis са човека на човека. Ћелије M. bovis се у случају
обољевања млечних животиња излучују путем млека у високом броју, при чему
постоји могућност контаминације велике количине збирног млека у
лактофризима или цистернама. Конзумација сировог млека и производа
направљених од сировог млека, историјски гледано, представља главни пут
преноса туберкулозе са животиња на људе. Увођењем пастеризације млека, али и
спровођењем програма мера здравствене заштите животиња, овај вид обољевања
од туберкулозе је у развијеним земљама сведен на занемарљиву меру. Млеко
оболелих животиња може да уђе у ланац хране, у случајевима када оболеле
животиње на дају позитивну реакцију туберкулинизације. У земљама Европе у
којима је продаја сировог млека дозвољена, млеко мора да потиче од животиња из
стада слободних од туберкулозе, а на декларацији мора да буде јасно наглашен
здравствени ризик повезан са конзумацијом сировог млека. Све већа потражња за
сиревима произведеним од сировог млека, али и скорији случајеви туберкулозе
људи изазвани конзумацијом сирева од сировог млека, питање зоонотске
туберкулозе чине и данас актуелним.
У овом прегледном раду биће размотрена епидемиологија зоонотске туберкулозе,
процена ризика од обољевања при конзумацији сировог млека и производа
направљених од сировог млека, као и стратегије за спречавање ширења зоонотске
туберкулозе као обољења преносивог храном, Tuberculosis is the leading cause of the death from a single infectious agent in the
World. It is estimated that 1.7 million people died of tuberculosis in 2017. In the
period 2013-2017. an increase in tuberculosis caused by Mycobacterium bovis,
most frequent causative agent of ruminant tuberculosis, was reported. However,
it is estimated that the true number of human tuberculosis caused by M. bovis is
underestimated, especially in areas with endemic bovine tuberculosis, where
direct contact between humans and animals exists, or raw milk and raw milk
products are frequently consumed. Zoonotic tuberculosis is mostly foodborne
disease, although recent reports highlight the possibility of aerogenic secondary
transmission of M.bovis between humans. Lactating animals with tuberculosis can
excrete high numbers of M. bovis cells through milk. Consequently milk from
these animals can contaminate large quantities of raw milk in cooling tanks and
cisterns. Historically, consumption of raw milk and raw milk products represents
the main transmission route between animal and human population. However,
introduction of control measures and pasteurization has reduced cases of
foodborne tuberculosis to a minimum in developed countries. Milk from animals
with tuberculosis can enter the food chain, in cases when animals remain
undetected by the skin test. In European countries, if selling of raw milk is
permitted by national legislation, food label must include statement about health
risks implicated with the raw milk consumption. Increasing demand for the
artisan raw milk cheeses, as well as recent cases of tuberculosis caused by raw milk
cheese consumption, also make zoonotic tuberculosis a contemporary food safety
issue. In this review, zoonotic tuberculosis epidemiology, risk assessment
correlated with the raw milk and raw milk products consumption, as well as
strategies for zoonotic tuberculosis prevention as a foodborne disease will be
discussed.",
publisher = "Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske",
journal = "24. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), međunarodni naučni skup, Bijeljina, 12-15. jun 2019.",
title = "Zoonotska tuberkuloza - šta nam je činiti?, Zoonotic tuberculosis - what should be done?",
pages = "111-112",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2839"
}