Претраживање
Приказ резултата 1-10 од 367
Influence of cooling storage on physical and sensory properties of vacuum packed broiler breast meat
(Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske, 2022)
Meat softening is used in culinary and meat processing, which is the
final part of meat technology. In this way, it is easier to digest meat
in the digestive tract of people. The softening of meat is especially
important ...
Toplotni stres kao faktor rizika u reprodukciji visoko mlečnih krava
(Beograd : Fakultet veterinarske medicine, Centar za izdavačku delatnost i promet učila, 2020)
Toplotni stres ima negativan uticaj na plodnost mlečnih krava koja se uzgajaju
u umerenim i toplim predelima, mada su stepen i trajanje tog uticaja veći u
toplijim regionima sveta. Reproduktivni poremećaji koji su u vezi ...
Nutritional properties of frankfurters with added chlorophyll-deficient Chlorella vulgaris mutants
(AlgaEurope 2022 Conference, 13-15 December 2022, Rome, 2022)
Microalgae have been proven to be a promising functional and sustainable ingredient in different food matrices, including some meat products [1,2,3,4,5,6]. However, the coloring of meat products containing microalgae ...
The effect of Spirulina inclusion in broiler feed on meat quality: recent trends in sustainable production
(Iop Publishing Ltd, Bristol, 2021)
This review covers the current situation of the use of Spirulina in poultry diets and discusses its benefits and challenges with particular emphasis on the effect of Spirulina supplementation on production performances and ...
Uzorkovanje tkiva za dijagnostiku TSE u zemlji sa statusom zanemarljivog rizika
(Beograd : Fakultet veterinarske medicine, Centar za izdavačku delatnost i promet učila, 2020)
Transmisivne spongiformne encefalopatije (TSE) su neurodegenerativna oboljenja životinja i ljudi koja se karakterišu nakupljanjem izmenjenog oblika prionskog proteina (PrPres) u mozgu. Asimptomatski
period može trajati i ...
Predikcija proizvodnje enetričnog metana u organizmu preživara na osnovu hemijskog sastava hrane
(Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, 2022)
Procena i ublažavanje emisije metana iz govedarstva, posebno od mlečnih krava,
dobile su globalni značaj za klimatski održivu govedarsku proizvodnju. Metan je gas
koji ima 28 puta veći negativan uticaj na globalno ...
Neke specifičnosti u etiologiji, dijagnostici i terapiji oboljenja magaraca
(Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, 2021)
Magarci su, po mnogo čemu, specifična vrsta životinja. Iako su pripitomljeni
pre konja i odigrali veoma važnu ulogu u istoriji čovečanstva, sa razvojem mehanizacije
su umalo dovedeni do istrebljenja, posebno u ekonomski ...
Mikrobiološki rizici u hrani za životinje / Microbiological risks in feed
(Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske, 2022)
Uticaj različitih vrsta prostirke na emisiju štetnih gasova u brojlerskoj proizvodnji
(Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, 2021)
U intezivnom sistemu proizvodnje brojlera, tovni pilići se uzgajaju u podnom sistemu
na dubokoj prostirci koja ima veliki apsorpcioni potencijal. Živinarska proizvodnja
se poslednjih godina rapidno razvija, a sa njom i ...
Epizootiologija važnijih vektorski prenosivih bolesti u populaciji domaćih brdskih konja i magaraca na Staroj i Suvoj planini
(Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, 2021)
Vektorski prenosive bolesti imaju izuzetan značaj u patologiji kopitara, posebno
tokom poslednjih godina. Zbog klimatskih promena, sve veći broj vrsta
artropoda se iz suptropskih i tropskih područja pomera na sever, ...