Search
Now showing items 1-10 of 164
Co-infection with Marek’s disease virus and avian leukosis virus in the banat naked neck hens / Koinfekcija virusom Marekove bolesti i virusom ptičje leukoze kod kokoši pasmine banatski gološijan
(XIV Symposium poultry days 2022 With International Participation, Croatia, Poreč, May 11‐14, 2022, 2022)
Marek’s disease virus and avian leucosis virus are causes of contagious, immunosuppressive, and oncogenic diseases. Many
reports have described single virus infection, but detailed description of co-infection with Marek’s ...
Mikrobiološka ispravnost hrane životinjskog porekla u ugostiteljskim objektima na području Beograda
(Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske, 2022)
Храна животињског порекла може да буде контаминирана патогеним бактеријама. Микроорганизми у храни могу да изазову инфекције или интоксикацијe токсинима, који су продукт њиховог метаболизма. Микроорганизми у намирницама ...
Pojava afričke kuge svinja kod divljih svinja u Južnobanatskom okrugu / Occurrence of african swine fever in wild pigs in South Banat District
(Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, Sekcija za zoonoze, 2022)
Афричка куга свиња је вирусно обољење проузроковано вирусом из фамилије Asfarviridae род Asfivirus. Обољевају само домаће и дивље свиње, на европском континенту болест је изразито фатална, најчешће протиче у акутном току ...
Diferencijalna dijagnostika bolesti svinja koje se karakterišu krvavljenjem u digestivnom traktu
(Požarevac : Sitograf RM : Veterinarski specijalistički institut, 2022)
Krvavljenja u digestivnom traktu svinja se mogu javiti kod različitih proizvodnih
kategorija svinja, ali najčešće su vezana za period posle zalučenja i tov. Krvavljenja u
digestivnom traktu kod prasadi na sisi se najčešće ...
Istraživanje uloge šakala kao pravih domaćina za Angiostrongylus vasorum / Investigation of the role of the golden jackals as the definitive hosts for Angiostrongylus vasorum
(Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, Sekcija za zoonoze, 2022)
Ангиостронгилоза проузрокована врстом Angiostrongylus vasorum једна је од паразитских болести које се брзо шире у Европи последњих година. Познато је да болест може да буде фатална за псе и да су лисице прави домаћин и ...
Kokcidioza svinja u farmskom držanju uzrokovana sa Eimeria sp.
(Požarevac : Sitograf RM : Veterinarski specijalistički institut, 2022)
Parazitske infekcije predstavljaju stalne pratioce svinjarske proizvodnje, nezavisno od
načina držanja. Pri tome je prisustvo protozoalnih infekcija zabeleženo u svim starostnim
kategorijama s tim da je najveća prevalenca ...
Uzgoj svinja i proizvodnja svinjskog mesa u Republici Srbiji početkom 2022 – izazovi i prilike
(Požarevac : Sitograf RM : Veterinarski specijalistički institut, 2022)
Na osnovu Ankete o poljoprivrednoj proizvodnji koju sprovodi Republički zavod za
statistiku, broj svinja u Republici Srbiji krajem 2021. manji je za 3,9% u odnosu na broj svinja u
2020. što je u odnosu na desetogodišnji ...
Pathological, Microbiological and Toxicological Findings in an Eastern Imperial Eagle
(European Society of Veterinary Pathology, 2022)
The eastern imperial eagle (Aquila heliaca) is one of the critically endangered
species in Serbia, with a small global population that will likely continue to decline. Despite
many biological and ecological studies on ...
Poboljšanje kvaliteta razređene sperme nerastova upotrebom antioksidansnih suplemenata - preliminarna procena
(Požarevac : Sitograf RM : Veterinarski specijalistički institut, 2022)
Svinjarska proizvodnja se u današnjoj praksi ne može zamisliti bez veštačkog
osemenjavanja. Za maksimalnu eksploataciju nerastova uvek mora da se veže dobar kvalitet
ejakulata, kao i dobro zdravstveno stanje nerasta. ...
Influence of cooling storage on physical and sensory properties of vacuum packed broiler breast meat
(Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske, 2022)
Meat softening is used in culinary and meat processing, which is the
final part of meat technology. In this way, it is easier to digest meat
in the digestive tract of people. The softening of meat is especially
important ...