Претраживање
Приказ резултата 1-10 од 504
Mogućnosti izrade proizvoda od mesa kao funkcionalne hrane / Possibilities of creating meat products as functional food
(Banja Luka : Veterinarska Komora Republike Srpske i Društvo Veterinara Republike Srpske, 2017)
Funkcionalna hrana predstavlja namirnice koje pored osnovnih hranljivih materija sadrže i sastojke za koje je dokazano da pozitivno utiču na zdravlje ljudi, kao što su probiotici, prebiotici, sinbiotici, antioksidansi, ...
Uticaj selena u hrani na kvalitet sperme
(Beograd : Fakultet veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu, Katedra za porodiljstvo, sterilitet i veštačko osemenjavanje, Naučna KMD, 2012)
Pored učešća u enzimskim sistemima koji šteite organiizam od štetnog dejstva slobodnih radikala, selen je i esencijalni element za očuvanje reprodukcije (spermatogeneze) i embrionalnog razvoja. Problemi koji se najčešće ...
Značaj sposobnosti stvaranja biofilma kod stafilokoka / Importance of ability to form bifilm in staphilococci
(Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, 2019)
Стафилококе се као убиквитарни микроорганизми налазе на кожи људи и животиња, а често колонизује ductus papillaris млечне жлезде музних животиња. Овај микроорганизам, први пут описан пре два века, заокупља пажњу научне ...
Pregled i ocena kvaliteta i bezbednosti hrane za životinje
(Beograd : Fakultet veterinarske medicine, 2012)
Antinutritivne materije kao permanentni faktori rizika u ishrani visokomlečnih krava
(Beograd : Fakultet veterinarske medicine, Centar za izdavačku delatnost i promet učila, 2017)
Predviđeni porast brojnosti ljudske populacije, kao i ograničena dostupnost
zemljišta za povećanje proizvodnje hrane, nedvosmisleno nameću potrebu za intenziviranjem poljoprivredne proizvodnje, uvođenjem visokokvalitetnih ...
Kvalitet mlijeka pri otkupu na području Kozarske Dubice / Milk quality at purchases in the area of Kozarska Dubica
(Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske, 2018)
У исхрани становништва Републике Српске, као и у сусједним земљама, млијеко и производи од млијека задовољавају добар дио потреба за високо вриједним протеинима и минералним материјама, а са друге стране производња млијека ...
Inhibition of Staphylococcus aureus by cinnamaldehyde and its effect on sensory properties of milk
(Iop Publishing Ltd, Bristol, 2019)
The antibacterial activity of cinnamaldehyde was evaluated against S. aureus experimentally inoculated (10(3) CFU/mL) in UHT-pasteurized milk, which was treated with different concentrations of the cinnamaldehyde (0.1% and ...
Scaling analysis of personal solar UVR exposure records
(Presentations and Abstracts Data Science Challenges, July 8–11, 2016, Matera, Italy, 2016)
Personal sun exposure measurements provide important information to guide the development of sun awareness and
disease prevention campaigns. We have investigated scaling properties of personal solar ultraviolet radiation ...
Biotehnološka rešenja u ishrani zalučene prasadi
(Požarevac : Veterinarski specijalistički institut, 2013)