Претраживање
Приказ резултата 1-10 од 199
Tradicionalna znanja u vezi mlečnosti domaćih životinja sakupljena u regionu Pirota / Traditional knowledge about milkiness of domestic animals in Pirot district
(Srpsko veterinarsko društvo, Beograd, 2021)
Mnoge knjige koje obrađuju ovu problematiku sa razlogom počinju sličnim citatima
kao što je ovaj: “Lekovito bilje je najstariji lek svih naroda, na svim kontinentima
i u svim epohama”. Cilj ovog velikog istraživanja je ...
Detection and quantification of hepatitis e virus genome in pig liver samples originating from Serbian retail establishments
(IOP Publishing Ltd, 2021)
Hepatitis E is considered an emerging human viral disease with a zoonotic nature, and domestic and wild pigs are the main reservoirs of hepatitis E virus (HEV) among animals. Pork liver is the target tissue of this virus. ...
Kvalitet potpunih smeša za ishranu različitih kategorija pasa na tržištu Republike Srbije
(Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, 2020)
Imajući u vidu nedostatak jasno definisanih i propisanih uslova kvaliteta koji se odnose na segment proizvodnje hrane za ishranu pasa, neophodno je obezbediti stalni i višestepeni monitoring pri njenoj proizvodnji i prometu. ...
Kulinarski i industrijski postupci omekšavanja mesa
(Srpsko veterinarsko društvo, Beograd, 2021)
Cilj ovog rada je bio upoznavanje sa postupcima omekšavanja mesa, kao jedne
od značajnih osobina kvaliteta mesa, bilo da se radi o postupcima koji se koriste u kulinarskoj
pripremi mesa (domaćinstva, ugostiteljstvo) ili ...
Examination of the influence of conjugated linoleic acid in broiler nutrition on the economic efficiency of fattening
(IOP Publishing Ltd, 2021)
The aim of this study was to examine the influence of the use of CLA (2%), from days 1, 11 or 22 of fattening, on selected production results (broiler weight after each fattening phase including at the end of fattening, ...
Patohistološke karakteristike drvenastih grudi i kvalitet mesa brojlera
(Srpsko veterinarsko društvo, Beograd, 2021)
Moderna industrija brojlera, pored značajnih proizvodnih rezultata koje beleži
uzgoj novih hibrida koji dostižu veliku telesnu masu za veoma kratko vreme i odličnu
konverziju hrane. U novije vreme, zapažen je porast broja ...
Delovanje nespecifičnih činilaca životne sredine na zdravstveno stanje svinja sa komercijalnih farmi (pregled istraživanja)
(Požarevac : Sitograf RM : Veterinarski specijalistički institut, 2021)
U dužem vremenskom periodu, na velikim komercijlnim farmama svinja praćeno je
prisustvo hemijskih zagađivača životne sredine (teški metali) i njihov uticaj na zdravstveno
stanje životinja.Prisustvo teških metala (Cd, Pb, ...
Goat meat products
(IOP Publishing Ltd, 2021)
In general, goat meat is not inferior to other meat types regarding nutritional and biological value-it has a high protein content (up to 29%), and it is a good source of minerals, vitamin B-complex, and essential amino ...
Uticaj gama zračenja na stabilnost aflatoksina u mleku
(Institut za nuklearne nauke "Vinča"Društvo za zaštitu od zračenja Srbije i Crne Gore, 2021)
Aflatoksini su značajan problem u oblasti bezbednosti hrane i rizika po zdravlje ljudi.
Gama zračenje uništava opasne zagađivače u hrani kao što su bakterije, virusi, gljivice,
pesticidi i toksini. U ovoj studiji je ...
Sagledavanje eksternih biosigurnosnih mera na komercijalnim farmama svinja u Vojvodini
(Požarevac : Sitograf RM : Veterinarski specijalistički institut, 2021)
Tokom 2020/2021 godine afrička kuga svinja (AKS) je uspešno nastavila svoju
teritorijalnu ekspanziju u Evropi. Zapravo, poslednjih godina AKS se dijagnostikuje u Evropi
na godišnjem nivou u najmanje dve države svake ...