Pretraživanje
Prikaz rezultata 1-10 od 114
Upotreba povećanih količina organskog oblika selana u ishrani brojlera / Use of increased amounts organic bounded selenium in the broilers diet
(Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“, 2010)
У раду су испитивани ефекти додавања органског облика селена оброку бројлера на производне
резултате и квалитет меса бројлера. Оглед је изведен на укупно 150 пилади Hubbard провенијенције,
подељених у три групе.
Бројлери ...
Šta je i zašto nam je potrebna dobrobit životinja? / What is and why we need animal welfare?
(Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“, 2011)
Добробит животиња је широк појам који може различито да се дефинише. За потребе овог рада, под термином „добробит животиња“ подразумевају се све активности на заштити физичке, психичке и генетске целовитости животиња. ...
Water in food industry - microbiological review
(Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska "Dr. Vaso Butozan", 2023)
Water is used in different ways in the production of food, thus becoming a part of food. Washing water in the food industry can be a source of bacterial contamination and further endanger the quality and safety of food. ...
Transmisivni tumori životinja i prognostički parametri / Transmissible tumors in animals and prognostic parameters
(Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“, 2011)
Трансмисивни венерични тумор паса (CTVT) и неопластична болест лица тасманијског ђавола (DFTD) једина су два позната природноклонски трансмисивна тумора. Ови канцери се шире физичким преношењем туморских ћелија на другог ...
Primena preduslovnih programa i HACCP sistema u uslovima tradicionalne proizvodnje suvomesnatih proizvoda / Good hygiene practice and control of hazards in traditional food production
(Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“, 2015)
Производња безбедне хране подразумева одговорност произвођача и
захтев да послују на принципима добре производне праксе и добре хигијенске праксе, те анализу опасности и критичних контролних тачака. У
складу с тим, јавља ...
Primena pojedinih imunostimulatora u veterinarskoj medicini / Application of some immunostimulators in veterinary medicine
(Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“, 2017)
U ovom revijalnom radu su izneta savremena shvatanja mehanizama delovanja,
uloga i mogućnosti primene imunostimulatornih supstanci u veterinarskoj medicini.
Imunofarmakologija je ne tako nova grana farmakologije, nastala ...
Pathogenesis of laminitis in dairy cows
(Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska "Dr. Vaso Butozan", 2023)
The lameness is the earliest but also the most important clinical symptom of the acropodium disease in cattle. According to literature data, in 90% of cases, the cause of lameness is localized in the hooves, and in 10% of ...
Bacterial, fungal and viral zoonoses of pets
(Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska "Dr. Vaso Butozan", 2021)
Today, pets are the source of numerous infectious diseases that can be transmitted to humans, as a result of their increasingly frequent contact. The most important viruses with zoonotic potential include rabies and influenza ...
Mikrobiološka čistoća u lancu hrane
(Banja Luka : JU Veterinarski institut Republike Srpske "Dr Vaso Butozan", 2023)
Pored mikrobioloških kriterijuma za hranu (kriterijumi bezbjednosti hrane i kriterijumi higijene u procesu proizvodnje), mikrobiološki kriterijumi čistoće su veoma važna karika u mikrobiologiji lanca hrane. Uzorci briseva ...
Metabolička aktivnost termorezistentnih mikroorganizama / Metabolic activity of heat-resistant microorganisms
(Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“, 2016)
Termorezistentni mikroorganizmi, zahvaljujući otpornosti na termičke tretmane
koji se primenjuju u industriji mleka, kao i mogućnostima rasta i metaboličkim
aktivnostima u uslovima čuvanja gotovih proizvoda, imaju značaja ...