Претраживање
Приказ резултата 1-10 од 16
Mikrobiološka ispravnost hrane životinjskog porekla u ugostiteljskim objektima na području Beograda
(Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske, 2022)
Храна животињског порекла може да буде контаминирана патогеним бактеријама. Микроорганизми у храни могу да изазову инфекције или интоксикацијe токсинима, који су продукт њиховог метаболизма. Микроорганизми у намирницама ...
Sprečavanje formiranja i uklanjanje bakterijskih biofilmova u industriji hrane / Methods for preventing the formation and removal of bacterial biofilms in the food industry
(Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske, 2022)
Насупрот планктонским бактеријским ћелијама, раст и експресија гена код бактерија у биофилму су потпуно другачије, што се нарочито одражава на њихову отпорност на средства за чишћење и дезинфекцију.
Једном формирани ...
Influence of cooling storage on physical and sensory properties of vacuum packed broiler breast meat
(Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske, 2022)
Meat softening is used in culinary and meat processing, which is the
final part of meat technology. In this way, it is easier to digest meat
in the digestive tract of people. The softening of meat is especially
important ...
Findings L. Monocytogenes and antimicrobial sensitivity during the period 2020-2022 / Nalaz L. Monocytogenes i antimikrobna osetljivost tokom perioda 2020-2022
(Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske, 2022)
Since the late years of the 20th century, listeriosis has been considered a
major public health concern. In the past years, Listeria monocytogenes has
been connected to more outbreaks of food-borne disease in humans with ...
Primena antimikrobnih lekova u veterinarskoj medicini i mehanizmi rezistencije
(Banja Luka : Veterinarska Komora Republike Srpske, 2022)
Uporedo sa intenziviranjem stočarske proizvodnje i izuzetnim povećanjem produktivnosti kod životinja, neminovno se povećavao i broj primenjenih antimikrobnih lekova. Iako se na svim skupovima ukazuje na sve štete koje ...
Poređenje različitih sorbenata u prečišćavanju ekstrakata za validaciju i analizu polihlorovanih bifenila u osliću / Comparison of different sorbents in clean-up extracts for validation and analysis of polychlorinated biphenyls in hake
(Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske, 2022)
Određivanje prisustva polihlorovanih bifenila je značajno jer oni spadaju
u perzistentne organske zagađivače, koju su dobijeni sintetičkim putem.
Ova jedinjenja se koriste za kondenzatore i transformatore, i nakon
toga ...
Uticaj izvora ulja u ishrani koka nosilja na proizvodne rezultate / Influence of oil sources in the nutrition of laying hens on production results
(Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske, 2022)
Исхрана кока носиља има значајну улогу за њихово здравствено и
кондиционно стање, као и за производне резултате. Задовољавајући
производни резултати могу да се остваре употребом нутријената који
осигуравају енергетске ...
Analiza obima i tendencije prerade mleka u proizvode u Republici Srbiji u periodu od 2016-2021. godine / Analysis of the volume and trends of milk processing in products in the Republic of Serbia for the period 2016-2021. year
(Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske, 2022)
Производи од млека се убрајају у биолошки високовредне и лако
сварљиве намирнице које се свакодневно користе у исхрани људи.
Њихова производња директно зависи од примарне производње млека,
као и од захтева тржишта. Ово ...
Značaj aromatičnih biljaka i etarskih ulja u ishrani nepreživara / The importance of aromatic plants and essential oils in the diet of non-ruminants
(Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske, 2022)
Биљке које садрже етарска уља називају се ароматичне биљке. Распрострањене су широм света, међутим за нас значајне врсте потичу
са подручја Средоземља као што су рузмарин, оригано, жалфија,
тимијан, нана, босиљак, анис ...
Izvori proteina za ishranu ljudi i životinja / Protein sources for human and animal nutrition
(Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske, 2022)
Крајем 2021. године број становника у свету био је 8,7 милијарди,
а процењује се да ће у свету до 2050. године број становника да
се повећа на 9,3 милијарди. За овај број становника неопходно је
да се значајно повећа ...