@conference{
author = "Grdović, Svetlana and Perić, Dejan and Marković, Radmila and Šefer, Dragan",
year = "2023",
abstract = "Преживари доприносе повећаној емисији гасова у атмосфери што доводи до
увећаног ефекта стаклене баште. Метан, кога емитују преживари, утиче на
глобално загревање чак 28 пута више од угљен-диоксида. Због тога у свету
влада велико интересовање за фитоадитивима који би могли да својим
хемијским саставом делују на бактерије у бурагу преживара и успешно смање
продукцију метана. Танини, сапонини, флавоноиди и етарска уља су
секундарни метаболити биљака за које је доказано да имају потенцијал за
ублажавање емисије ентеричног метана. Они делују на липидну мембрану
бактерија у бурагу, повећавајући њену пермеабилност, стварајући тиме
дисбаланс и лизу ћелије. Смањена концентрација метаногених бактерија
омогућила би смањену метаногенезу и мању продукцију метана.
Етарска уља имају повољан ефекат на организам преживара као добри
антиоксиданти, антиинфламаторна једињења и антибактеријска једињења са
широким спектром дејства на микроорганизме. До данас је испитан ефекат
етарских уља неколико стотина ароматичних биљака на смањење продукције
ентеричног метана код различитих преживара: краве, говеда, овце и козе.
Најбоље ефекте показала су етарска уља ароматичних биљака које се и иначе
користе у народној медицини за лечење различитих здравствених проблема
код људи и животиња: бели лук (Allium sativum), тимијан (Thymus vulgaris),
еукалиптус (Eucaliptus spp.), оригано (Origanum vulgare), цимет (Cinnamomum
zeylanicum), нана (Mentha piperita), босиљак (Ocimum basilicum), мирта (Mirtus
communis), пелин (Artemisia annua), рузмарин (Salvia rosmarinus), анис (Illicium
verum), ловор (Laurus nobilis) и многе друге. Испитивања су показала да
етарска уља имају важан потенцијал као регулатори ин витро ферментације
бурага, минимизирајући метаногенезу и емисију метана у атмосферу.
Одговарајућа доза и врста етарског уља смањили су продукцију метана и
укупну производњу гасова и до 50%. Потребна су даља in vitro, али и in vivo
истраживања примене етарских уља у исхрани преживара., Ruminants contribute to the increased emission of gases in the atmosphere, which
leads to an increased greenhouse effect. Methane, which is emitted by ruminants,
affects global warming as much as 28 times more than carbon dioxide. That is why
there is great interest in the world for phytoadditives that could, with their
chemical composition, act on the bacteria in the rumen's rumen and successfully
reduce methane production. Tannins, saponins, flavonoids, and essential oils are
secondary plant metabolites that have been shown to have the potential to
mitigate enteric methane emissions. They act on the lipid membrane of bacteria
in the rumen, increasing its permeability, thus creating imbalance and cell lysis.
A reduced concentration of methanogenic bacteria would enable reduced
methanogenesis and lower methane production.
Essential oils have a beneficial effect on the ruminant organism as good
antioxidants, anti-inflammatory compounds and antibacterial compounds with a
wide range of effects on microorganisms. To date, the effect of essential oils of
several hundred aromatic plants on the reduction of enteric methane production
in various ruminants has been examined: cows, cattle, sheep and goats. The best
effects were shown by the essential oils of aromatic plants that are also used in
folk medicine for the treatment of various health problems in humans and
animals: garlic (Allium sativum), thyme (Thymus vulgaris), eucalyptus (Eucaliptus
spp.), oregano (Origanum vulgare), cinnamon (Cinnamomum zeylanicum), mint
(Mentha piperita), basil (Ocimum basilicum), myrtle (Mirtus communis), wormwood
(Artemisia annua), rosemary (Salvia rosmarinus), anise (Illicium verum), laurel
(Laurus nobilis) and many others. Tests have shown that essential oils have
important potential as regulators of in vitro rumen fermentation, minimizing
methanogenesis and methane emission into the atmosphere. The appropriate dose
and type of essential oil reduced methane production and total gas production by
up to 50%. Further in vitro and in vivo studies of the use of essential oils in
ruminant nutrition are needed",
publisher = "Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske",
journal = "28. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15 - 17. jun 2023",
title = "Etarska ulja lekovitih biljaka u ishrani preživara, Essential oils of medicinal herbs in ruminant nutrition",
pages = "177-178",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3012"
}